fbpx
spot_img

Savez izviđača Srbije obeležio 111. godišnjicu u Belom dvoru

Beograd, 7. maj 2022. – Savez izviđača Srbije organizovao je u Belom Dvoru svečanost povodom 111. godišnjice osnivanja izviđačkog pokreta u Srbiji, čiji je prvi pokrovitelj bila Кraljevska porodica Srbije.

Događaju su prisustvovali članovi, prijatelji i simpatizeri Saveza izviđača, a izviđači su izveli svoje tradicionalno postrojavanje u čast jubileja.

Zbog obaveza u inostranstvu, NJ.К.V. Prestolonaslednik Aleksandar nije mogao lično da pozdravi goste u domu svoje porodice, ali je na svečanosti g. Predrag Marković, član Кrunskog saveta, pročitao pismo u kome je Njegovo Кraljevsko Visočanstvo naveo: „Vaš rad i zalaganje su od velikog značaja za našu zemlju i ceo svet. Tako je bilo u prošlosti, kada su moji preci prepoznali vrednost vašeg pokreta u vreme njegovog nastanka u našoj zemlji, tako je i danas, a ostaće od velikog značaja i u budućnosti. Vaša misija je plemenita: da doprinesete obrazovanju mladih, da ih pomognete i ohrabrite da grade bolji svet u kome se ljudi ostvaruju kao pojedinci i imaju konstruktivnu ulogu u društvu.

Veoma sam srećan što znam da radite izuzetno odgovoran posao da naučite decu kako da postanu bolji ljudi, koji će čuvati prirodu i umeti da žive u skladu sa njom; koji će znati da budu ujedinjeni, da rade zajedno, ali i da neguju i cene svet u kome živimo i da ga čuvaju i čine boljim za generacije koje dolaze. Ta misija je bila veoma važna u prošlosti, ali je podjednako, a možda i još važnija danas, kada se ceo naš svet suočava sa veoma ozbiljnim ekološkim problemima, sa globalnim zagrevanjem i zagađenjem koje ugrožava našu životnu sredinu.

Učeći decu kako da budu dobri i produktivni članovi našeg društva, fokusirajući se na puni intelektualni, društveni, emocionalni, fizički i duhovni razvoj dece i mladih, doprinosite da budućnost naše zemlje bude bolja i sigurnija.

A našim dragim mladim izviđačima, želim da poručim da i dalje budu dobri i vredni pripadnici našeg naroda, da nastave da doprinose našoj zemlji, i da budu dostojni naslednici onih koji su osnovali vaš Savez.“

Savez izviđača Srbije je nacionalno udruženje osnovano 1911. godine, koje okuplja preko 3.000 članova, uglavnom dece i omladine, sa teritorije cele Republike Srbije, organizovanih u 57 mesnih ogranaka i saveza izviđača. Savez izviđača Srbije se bavi ostvarivanjem ciljeva u oblasti neformalnog obrazovanja i vaspitanja dece i omladine i član je i jedan od osnivača Svetskog izviđačkog pokreta.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.