fbpx
spot_img

Promocija drugog izdanja romana „Čudni ljudi“ Maria Badjuka

Čudni ljudi

Mario Badjuk

19. 01. 2022.

Kontakt galerija, 19:00

SKC Kragujevac

Razgovor sa piscem

Čitajući literarnu ispovest Marija Badjuka, uobličenu u roman „Čudni ljudi“, neminovno se pitamo koga zapravo čovek oponaša i zar je sve u ljudskom rodu zasnovano na prerušavanju, polazištu svake manipulcije. Socijalna mimikrija je odavno prerasla svoje nekadašnje okrive i sa margina čovekove svesti uselila se u nju samu, postajući tako dominantni društveni obrazac. Upravo su naša lica i naličja osnovna tema Badjukovog romana. On svedoči o našim mimikrijama i gresima koje, opčinjeni prolaznim i često lažnim slikama svakodnevice, nanosimo svetu.

U svojoj suštini, literarno delo je posuda za čuvanje značenja života, utočište, u kojem su se, kako smatra Džon Berger, najkrhkije, ali, ujedno najznačajnije ljudske istine spasle od uništenja i zaborava. Bilo da je to drama, roman ili pesma, književno delo je u svim slučajevima spasavanje značenja iz bezgranične šupljine vremena.
Ono što Badjuk takođe izgovara, premda nešto tiše, jesu poruke ljubavi i nade, upućene onima koji umeju da ih prepoznaju.

Redovi o ljubavi prema čoveku i čovečnosti, u ovoj knjizi su svetlucavi putokazi prema nekim drugačijim, takođe mogućim, stazama i putevima. Oni, zapravo, nikada nisu ni bili daleko od nas, ali smo ih teško prepoznavali, zaslepljeni svetlima scene, na koju su mnogi od nas gurnuti nespremni.

(iz prikaza dr Dragana Jakovljevića)

Mario Badjuk (1971, Smederevo), profesor srpskog jezika i književnosti u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji i nosilac brojnih priznanja za svoj profesionalni rad, trenutno je na doktorskim studijama na Filološkom fakultetu u Beogradu. Čudni ljudi su njegova prva knjiga.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.