fbpx

REKVIJEM ZA GOSPOĐU J. – srpski kandidat za nagradu OSKAR 2018

Ovogodišnji srpski kandidat za nagradu Oskar je film REKVIJEM ZA GOSPOĐU J. scenariste i reditelja Bojana Vuletića naš je kandidat za nagradu Oskar, odlučila je Akademija filmske umetnosti i nauke Srbije (AFUN), rekao je Mirko Beoković, generalni sekretar AkademijeČlanovi filmskog odbora odluku su doneli između tri filma koji su se prijavili na konkurs AFUN-a. Porodična drama sa elementima humora, Rekvijem za gospođu J. već je ovenčana nagradama, kako van zemlje (Sofija, Visbaden) tako unutar naših granica: dobitnik je četiri nagrade FESTA 2017 u selekciji Srpski film – za najbolji film, scenario, režiju i najbolju žensku ulogu i Politikine nagrade Milutin Čolić; Vrnjačka Banja – prva nagrada za najbolji scenarioFilmski susreti u Nišu – sporedna ženska uloga. Za ovaj film Vuletić je počeo da piše scenario pre 4-5 godina, a jedna od inspiracija za priču bila je majka njegove poznanice koja je bila sličnog karaktera kao gospođa J. Prošle godine je bilo pet filmova u najužoj konkurenciji, a za najbolji je proglašen film Dnevnik mašinovođe reditelja i scenariste Miloša Radovića.

Komentar bloga: U konkurenciji jednog visoko umetničkog filma, jednog TV ostvarenja i jednog isključivo komercijalnog filma, apsolutno se slažem sa odlukom koju je doneo AFUM, da domaći predstavnik za nagradu Oskar bude Rekvijem za gospođu J.. Postavlja se pitanje da li zaista najbolji domaći filmovi konkurisali za ovo zvanje i ukoliko nisu, koji su razlozi? Loša godišnja produkcija ili nezainteresovanost producenata? Sve u svemu, ovo jeste najbolji domaći predstavnik.

Šesnaest članova Akademije je glasalo, od toga osam za film REKVIJEM ZA GOSPOĐU J.jedan je glas bio nevažeći, a njih sedmoro glasalo je za ostvarenje SLEPI PUTNIK NA BRODU LUDAKA reditelja Gorana Markovića. Film VRATI SE, ZONE, reditelja Juga Radivojevića, nije dobio nijedan glas članova Akademije.

Bojan Vuletić, scenarista i reditelj
filma Rekvijem za gospođu J.

AFUN je imenovao 16 akademika filmske umetnosti za članove Stručnog odbora, na osnovu ličnog pristanka članova koji nisu u sukobu interesa sa prijavljenim filmovima. Po novim pravilima koja se primenjuju od prošle godine, američka akademija odobrava izbor Stručnog odbora AFUN. Konačan odabir domaćeg predstavnika proglašen je 1. septembra, dok će svečana dodela 90. Oskara biće održana 4. marta 2018. u Los Anđelesu.

Zaista je čast kada se četiri godine rada kruniše ovakvom nominacijom. Istakao bih da je film kolektivna umetnost i dugotrajan proces, i da zasluga nije samo moja već i svih mojih kolega i glumaca, posebno umetnika koji su zaslužni za vizuelni identitet filma, poput snimateljke Jelene Stanković, scenografa Zorane Petrov i kostimografa Lane Pavlović, na čelu sa producentom Nenadom Dukićem. Sa distributerom filma „Soul food films” čeka nas dugotrajan proces promocije filma članovima Američke filmske akademije i nadam se da ćemo u tome biti uspešni i da ćemo na najbolji način predstaviti i naš film i našu zemlju. Bojan Vuletić


REKVIJEM ZA GOSPOĐU J. REQUIEM FOR MRS. J,123’

Režija i scenario: Bojan Vuletić
Uloge: Mirjana Karanović, Srđan – Žika Todorović, Boris Isaković, Jovana Gavrilović

Distribucija: Art Vista

Rekvijem za gospođu J. je fim rađen u srpsko-bugarsko-makedonsko-rusko-francuskoj koprodukciji, i prati skromnu sredovečnu ženu i bivšu administrativnu službenicu koja na godišnjicu smrti svog muža planira da se ubije. Iako je to za 5 dana, gospođa J. (u ulozi Mirjane Karanović) je odlučila da završi sve svoje privatne i administrativne poslove da bi se ubila onako kako želi i ostavila svoju porodicu obezbeđenu. Ali, da bi sve to započela potrebna joj je samo jedna overena potvrda – uverenje o radnom stažu za poslednjih 10 godina. U zemlji koja upravo prolazi kroz tranziciju i sveobuhvatnu reformu administracije, to će biti jako komplikovano. Jer, živeti u tranziciji je komplikovano. Umreti je još komplikovanije.

OSTALI SRPSKI KANDIDATI ZA NAGRADU OSKAR 2018

SLEPI PUTNIK NA BRODU LUDAKA

A STOWAWAY ON THE SHIP OF LUNATICS 102′

Režija: Goran Marković

Scenario: Vule Žurić

Uloge: Igor Đorđević, Tihomir Stanić, Aleksandar Đurica, Maša Dakić, Radoje Čupić, Jelena Đokić

TV film

Poslednji period života znamenitog srpskog pripovedača Petra Kočića protekao je u duševnoj bolnici na Guberevcu, u okupiranom Beogradu 1916. godine. Film donosi depresivnu sliku Beograda pod austrijskom okupacijom u kojoj, na tragikomičan način, životi lekara, osoblja i pacijenata u ludnici grade metaforu o životu „na slobodnoj teritoriji Guberevac”. Zaplet nastaje kada se u duševnoj bolnici pojavi Kočićev stari oponent iz Bosne i Hercegovine koji je u okupiranom Beogradu od 1915. godine bio zamenik vojnog Guvermana Beograda. Stari sukob Kočića sa Hermanom tada dostiže tragičan vrhunac jer taj ambiciozan a nedarovit čovek, koji je godinama unazad progonio Kočića zbog njegovih društvenih, političkih i književnih akcija u Bosni i Hercegovini, sada vidi jedinstvenu priliku da se napokon osveti onome koga smatra odgovornim za sve svoje poraze.

VRATI SE, ZONE

ZONA ZAMFIROVA 2 90′

Režija: Jug Radivojević

Scenario: Miroslav Mitić i Ivana Mitić

Glavne uloge: Brankica Sebastijanović, Milan Vasić, Ljiljana Stjepanović, Marina Cosić, Milan Gutović, Gorica Popović, Nikola Stošić, Nikola Ristanovski

Distribucija: Art Vista

Ljubav između Zone Zamfirove, čorbadžijske ćerke, i kujundžije Maneta posle niza peripetija pobedila je klasne razlike, dotad nepremostive u patrijarhalnom Nišu. A posle svadbe – stišaše se ogovaranja, a Zona i Mane uživaju u svom braku ispunjenom ljubavlju i strašću. Ali… Čaršija, uvek spremna da pomogne da se sve zakomplikuje, ne skida oči sa Zone, lepše i srećnije nego ikada, i Maneta, koji uživa u čarima braka sa voljenom ženom istovremeno svojim talentom i radom od kujundžije postajući sve bolji i cenjeniji juvelir. Ljubomora i zavist, podgrejane čaršijskim ogovaranjima, stavljaju na iskušenje Zonin i Manetov dotad savršen brak.

ISTORIJAT NOMINOVANIH DOMAĆIH FILMOVA

Srbija je u dosadašnjoj istoriji kandidovala filmove u kategoriji za Najbolji strani film pod tri različita imena posle raspada Jugoslavije. I pored toga, svi nominovani filmovi počev od 1994. godine su srpske proizvodnje.

Nagrada za Najbolji strani film se dodeljuje svake godine od strane Američke Akademije za filmsku umetnost i nauku za dugometražni igrani film proizveden izvan Sjedinjenih Američkih Država, pri čemu dijalog u filmu mora da bude pretežno na jeziku ili jezicima koji nisu engleski.

Zaključno sa 2016. godinom, 23 srpska filma su bila kandidovana u ovoj kategoriji, ali nijedan nije bio nominovan. Triler KLOPKA je bio u užem izboru od devet, ali nije ušao u pet nominovanih.
SFR Jugoslavija je dobila šest nominacija u periodu između 1959. i 1992. godine, od kojih je većina imala srpski uticaj. Makedonski film, PRE KIŠE je uvršćen među pet nominovanih. Najveći uspeh i jedini dobijeni Oskar u ovoj kategoriji ostvario je film NIČIJA ZEMLJA iz Bosne i Herzegovine.

Istorijat domaćih kandidata:

SRBIJA
2017. DNEVNIK MAŠINOVOĐE (Train driver’s diary) Miloš Radović
2016. ENKLAVA (Enclave) Goran Radovanović
2014. MONTEVIDEO, VIDIMO SE (See you in Montevideo!) Dragan Bjelogrlić
2013. KRUGOVI (The Circles) Srdan Golubović
2012. KAD SVANE DAN (When Day Breaks) Goran Paskaljević
2011. MONTEVIDEO, BOG TE VIDEO (Montevideo, God Bless You!) Dragan Bjelogrlić
2010. BESA (Solemn Promise) Srđan Karanović
2009. SVETI GEORGIJE UBIVA AŽDAHU (St. George Shoots The Draggon) Srđan Dragojević
2008. TURNEJA (The Tour) Goran Marković
2007. KLOPKA (The Trap) Srdan Golubović
2006. SUTRA UJUTRO (Tomorrow Morning) Oleg Novković

SRBIJA I CRNA GORA

 1. SAN ZIMSKE NOĆI(Midwinter Night’s Dream) Goran Paskaljević
 2. JESEN STIŽE, DUNJO MOJA (Goose Feather)Ljubiša Samardžić
 3. PROFESIONALAC(The professional) Dušan Kovačević

FR JUGOSLAVIJA
2002. LAVIRINT (Labyrinth) Miroslav Lekić
2001. RAT UŽIVO (War Live) Darko Bajić
2000. NEBESKA UDICA (Sky Hook) Ljubiša Samardžić
1999. BELO ODELO (The White Suit) Lazar Ristovski
1998. BURE BARUTA (Powder Keg) Goran Paskaljević
1997. TRI LETNJA DANA (Three Summer Days) Mirjana Vukomanović
1996. LEPA SELA LEPO GORE (Pretty Village, Pretty Flame) Srđan Dragojević
1995. PODZEMLJE (Underground) Emir Kusturica
1994. VUKOVAR JEDNA PRIČA (Vukovar Poste Restante) Boro Drašković

Istorijat nominovanih filmova:

BOSNA I HERCEGOVINA

 1. NIČIJA ZEMLJA(No Man’s Land) Danis Tanović

MAKEDONIJA

 1. PRE KIŠE(Before the rain) Milčo Mančevski

SFR JUGOSLAVIJA

 1. OTAC NA SLUŽBENOM PUTU(When Father Was Away on Business) Emir Kusturica
 2. BITKA NA NERETVI(The Battle of Neretva) Veljko Bulajić
 3. SKUPLJAČI PERJA(I Even Met Happy Gypsis) Aleksandar Petrović
 4. TRI(Three) Aleksandar Petrović
 5. DEVETI KRUG(The Ninth Circle) France Štiglic
 6. CESTA DUGA GODINU DANA(The Road a Year Long) Giuseppe De Santis

  Srpski kandidati za najbolji strani film 2016

Srpski kandidati za najbolji strani film 2015
Srpski kandidati za najbolji strani film 2014

Srpski kandidati za najbolji strani film 2013

Izvor: www.fcs.rs

Marko Radojičić 
Marko Radojičić http://bgedtculture.blogspot.rs/
Rođen u Čačku 1982. godine. Inženjer telekomunikacionog saobraćaja. Ljubitelj i pratilac kulturnih dešavanja. Pokrenuo blog o kulturi, Belgrade Edt Culture, u cilju njene popularizacije. Svojim pisanjem želi da promoviše književnost, pozorište, film, izložbe, muziku i igru. Živi i radi u Beogradu. Član UNS-a i međunarodnog udruženja novinara (International Federation of Journalists)