fbpx
spot_img

Rezultati Evropskog karate prvenstva 2016 /Niš/

karate002 1Ove godine Srbiji je pripala čast da bude domaćin Evropskog prvenstva u karateu za decu, kadete i veterane. 21/22.5.2016. godine Niš je ugostio više od 500 takmičara iz Rusije, Škotske, Danske, Norveške, Nemačke, Engleske, Jermenije, Izraela, Litvanije, Mađarske, Slovenije, Česke i Srbije. Ovo je bila idealna prilika da takmičari pokažu borilačke veštine i znanje stečeno na svakodnevnim treninzima i takmičenjima tokom ovogodišnje sezone.

Majstor Funakoši Gičin osnovao je Šotokan školu karatea u Japanu. To je stil nastao pod uticajem raznovrsnih karate pravaca. Jedan je  od najvećih svetskih karate stilova. Trening je podeljen u tri dela: kihon ili osnovne tehnike, kumite tj. sparing ili borba i kata.

Kata je japanska reč koja opisuje detaljan obrazac pokreta koji se može vežbati pojedinačno ili u timovima, a predstavlja borbu sa zamišljenim protivnikom. Izvodi se u 20-70 pokreta, a postoji više od 100 kata u različitim varijacijama. Ipak, većina karate škola, vežba samo 26 kata.

Kihon ipon kumite je tehnika koja se izvodi u parovima. To je vrsta sparinga koja omogućava raznovrsne napade I blokove.

U ukupnom plasmanu, najmnogobrojnija reprezentacija Rusija, je zauzela očekivano prvo mesto sa osvojenih 458 bodova i 33 zlatnih, 17 srebrnih i 23 bronzane medalje. Drugo mesto pripalo je Mađarima sa  160 osvojenih bodova i 3 zlatne, 16 srebrnih I 10 zlatnih medalja. Srbija je zauzela visoko treće mesto sa ukupno 142 boda i 26 medalja od kojih su 5 zlatnih, 9 srebrnih i 12 bronzanih.  Iza njih slede Češka sa 136 bodova i 26 medalja, Nemačka sa 82 boda I 14 medalja, Engleska sa 50 bodova i 9 medalja, Danska sa 34 boda i 8 medalja, Norveška sa 26 bodova i 4 medalje, Slovenija sa 16 bodova i 4 medalje i Škotska sa 8 bodova i 1 medaljom. Jermenija, Izrael i Litvanija su ostale bez bodova u ukupnom plasmanu I bez medalja.

karate 001 1

Što se tiče srpskih takmičara u ženskoj kategoriji medaljama su se okitile sledeće takmičarke:

-Andra Nedeljković, 10 godina, kate, I mesto,

-Nevena Simić, 12 godina, kate, I mesto

-Miljana Kostić, 14 godina, kate, III mesto

-Una Obradović, 17 godina, kate, II mesto

-Merima Milovanović, 11 godina, Ippon kumite, III mesto

-Lidija Todorović, 17 godina, Ippon kumite, II mesto

-Kata timovi: 10-11 godina, II mesto

12-13 godina, I mesto

16-17 godina, II mesto

-Ippon kumite timovi: 10-11 godina, I mesto

12-13 godina, III mesto

14-15 godina, III mesto.

Osvajači medalja u muškoj kategoriji su:

-Lazar Simić, 9 godina, kate, III mesto

-Pavle Mirković, 14 godina, kate, III mesto

-Aleksandar Živanović, 17 godina, kate, III mesto

-Đorđe Nedeljković, 10 godina, Ippon kumite, II mesto

-Luka Radojković, 12 godina, Ippon kumite, III mesto

– Nikola Simić, 14 godina, Ippon kumite, III mesto

– Milić Filipović, senior, Ippon kumite, III mesto

-Kata timovi: 10-11 godina, III mesto

12-13 godina, III mesto

14-15 godina, II mesto

16-17 godina, III mesto

-Ippon kumite timovi: 10-11 godina, III mesto

16-17 godina, II mesto.

Foto: Marija Pašalić
Foto: Marija Pašalić

 

Karate klub “Kragujevac” okitio se sa dve medalje sa ovog prestižnog takmičenja. Kata tim (16-17 godina) u sastavu Veljko Šošić (Kruševac), Aleksandar Petuhov (Kragujevac) i Dalibor Antonić (Koceljeva) osvojili su treće mesto I srpskoj reprezentaciji doneli bronzanu medalju. Tim za borbe, u sastavu Veljko Šošić (Kruševac), Lazar Mihajlović (Kragujevac), Aleksandar Petuhov (Kragujevac) i Luka Petković (Čačak), bio je nešto bolji osvojivši II mesto I srebrnu medalju.

Pred karatistima je letnja pauza što se tiče takmičenja ali ne i treninga, a deo istih održaće se u letnjem karate kampu na Kopaoniku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prethodni tekst
Sledeći tekst
Marija Pašalić
Marija Pašalić
​Rođena u Kragujevcu. Interesovanja: knjige, muzika, film, putovanja, druženje, pozitivni ljudi... Životni moto: "U životu se moramo praviti ludi, a biti mudri!"