fbpx
spot_img

IT: Sat za programiranje

Globalna akcija „Sat vremena za programiranje“ koja je započela početkom decembra prošle godine, sve više uzima maha. Radi se o projektu iza kojeg stoje najveće programerske firme i najistaknutije osobe u vezi sa programiranjem (Bill Gates – tvorac Microsofta, Mark Cukerberg – vlasnik Facebook-a …). Cilj programa je da se pokaže kako bilo ko može za kratko vreme, kroz igru i zabavu savladati osnove programiranja i prihvatiti način razmišljanja koji koriste programeri.

Bill Gates u Sat vremena za programiranje

Većina ljudi misli da je programiranje monoton posao, koji obuhvata višečasovno sedenje pred monitorom i besomučno kuckanje po tastaturi. Da to ne mora biti tako možete se uveriti na sajtu, koji je za potrebe ove akcije, napravljen (www.code.org). Prednost ovog načina učenja je u tome što postoje video lekcije na početku svake oblasti, koje detaljno opisuju nove tehnike koje će se koristiti. Osim toga, sve se svodi na igru, pa u početku, imate zadatak da pticu iz čuvene igrice Angry Birds dovedete do svog nepijatelja – praseta, a potom i da zombija iz igrice Plants vs. Zombies takođe dovedete do suncokreta. Oni će pratiti vaše komande, koje ćete postavljati pomoću blokova (liče na lego kockice). Pomenuti blokovi su zapravo linije pogramskog koda koje su predstavljene na taj način radi lakeg razumevanja i korišćenja od strane novopečenih programera.

Sat za programiranje 2

Osim osnovnih koraka i upoznavanja sa pojmovima poput: petlje, funkcije, parametri… korisnici sajta imaju mogućnost da prave svoje igrice ili da se oprobaju u igricama koje su napravili njihove „kolege“ iz celog sveta.

Poželjno je registrovati se na sajtu, da bi se lakše pratio sopstveni napredak i nastavljalo uvek tamo gde ste prolog puta stali. Sajt je tako osmišljen da ga mogu koristiti svi – od predškolaca do penzionera.

Vredi okušati sebe u ovom, za mnoge, novom polju. Jer, ko zna, možda je baš u Vama budući programer, koji čeka da bude otkriven?  ;-)

 

 

Miloš Milosavljević
Miloš Milosavljević
"Biti isti, biti poseban, biti slobodan. Biti samo svoj!"