fbpx
spot_img

Pred fakultetima novi ciklus akreditacije – počela trka za nastavnim kadrom

Pred fakultetima u Srbiji je novi ciklus akreditacije, a u prethodnom najveći problem predstavljao je nastavni kadar.

Foto: EKOF

 

 

Trka privatnih fakulteta za angažmanom nastavnika već je počela, a rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović apelovala je danas na dekane fakulteta da se poštuje zakon.

 

Ona je podsetila da se prilikom angažmana profesora sa državnih fakulteta u drugoj ustanovi mora dobiti saglasnost matične kuće, kao i da profesori ne mogu biti angažovani na konkurentskim fakultetima, a da su svi privatni konkurencija državnim.

 

Popović je naglasila da je politika uprave Univerziteta u Beogradu da moraju da se poštuju propisi i da nikakve odluke neće proći Senat, ukoliko se ne poštuje zakon.

 

„Zakon je jasno propisao koliko može biti opterećenje nastavnika da bi mogli da daju maksimalan učinak na matičnom fakultetu, a to ne može, ako se tezgari na još fakulteta“, rekal je Popović novinarima posle sednice Senata.

 

Ona je dodala da kontrola angažmana nastavnika mora da bude rigoroznija, kao i da Univerzitet nije protiv angažmana profesora u drugim institucijama, ali da to mora da bude „u razumnoj meri“ kako se, istakla je, ne bi remetio nastavni proces u matičnoj kući.

 

Podsetila je da su neki propisi doneti pre desetak godina i da je vreme da se inoviraju i osveže, jer u tom periodu, kako je navela, nisu postojala ograničenja za angažovanje nastavnika na fakultetima u regionu.

 

„To je sada aktuelno. Mi želimo da učinimo da se naši nastavnici fokusiraju na svoje prioritetne obaveze u svojoj matičnoj kući“, rekla je ona.

 

Zakon kaže da nastavnik može biti angažovan van matične kuće 30 odsto preko fonda časova, a rektorka Popović podseća da rad nastavnika ipak nisu samo časovi, već da tu spada i mentorstvo, ispiti i druge obaveze.

 

„Svaki fakultet treba da proceni da li je u njegovom interesu da nastavnik bude angažovan van matične kuće, jer doprinos nastavnika mora da bude na fakultetu gde je zaposlen“, navela je Popović.

Izvor: b92.net

Prethodni tekst
Sledeći tekst
Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.