fbpx
spot_img

Šest običaja iz japanskih škola koji su u Srbiji nezamislivi

Japancima je obrazovanje od izuzetne važnosti – a nekoliko aspekata njihov obrazovni sistem čini najefikasnijim na svetu.

Ovo je šest stavki koje doprinose uspehu japanskog obrazovanja, piše Index.

Deca u Japanu ne rade kontrolne zadatke do četvrtog razreda

Možda se čini neobično, ali japanske škole manire stavljaju ispred znanja. Njihov cilj je da u prve tri godine uspostave dobre manire i navike kod dece, a ne da ocenjuju njihovo znanje. Uče decu kako da budu velikodušna, empatična i saosećajna. Takođe, važno im je da ih nauče poštuju druge i da razviju nežnu vezu s prirodom i životinjama.

Deca sama održavaju prostor čistim

Iako škole u ostatku sveta zapošljavaju domare i spremačice, u Japanu to nije slučaj. Tamo su  učenici odgovorni za čistoću učionica i toaleta.  Japanski obrazovni sistem veruje da zajedničko čišćenje podstiče učenike da pomažu jedni drugima i rade u timovima. Provodeći vreme brišući stolove i podove, uče da poštuju svoj i tuđi rad.

Učenike podstiču da jedu s učiteljima

U Japanu se smatra da zajedničko obedovanje učenika i učitelja podstiče gradnju pozitivne veze. Tokom jela se mogu odvijati razgovori koji pomažu izgraditi topliju, porodičnu atmosferu.

Takođe, japanski obrazovni sistem osigurava deci zdrave i uravnotežene obroke. U javnim osnovnim i srednjim školama ručak se kuva prema standardizovanom jelovniku koji su razvili zdravstveni radnici i kuvari.

Učenici nakon nastave pohađaju radionice

Radionice su vrlo popularne u Japanu, a održavaju se nakon završetka škole. Na njima učenici uče nove veštine, a nije čudno ni da ih deca pohađaju tokom vikenda i praznika.

Japanski učenici uče poeziju i japansku kaligrafiju

Japanska kaligrafija, koja se naziva i Shodo, oblik je umetnosti u kojem ljudi ispisuju znakove. S druge strane, haiku je oblik poezije u kojem se jednostavnim frazama čitateljima prenose duboke emocije. Smatra se da ovaj oblik poezije ima intelektualne, terapeutske i estetske učinke. Obe tehnike uče decu da poštuju svoju tradiciju i cene svoju kulturu.

Gotovo svi učenici nose školske uniforme

Jedinstvena politika u gotovo svim srednjim školama u Japanu cilja na uklanjanje prepreka i pomaganje učenicima u promovisanju osećaja zajedništva. Kodeks odevanja omogućuje usmeravanje pažnje učenika prema učenju, a decu motiviše da se izražavaju drugim metodama, a ne samo kroz stil odevanja.

Izvor: nova.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.