fbpx
spot_img

MOJA PRIČA U MILIM DUELIMA (Lela Zjajo)

Najpularnije online druženje i takmičenje pjesnika u regionu je završeno. Mili Dueli su izabrali svog Najmilijeg za ovu sezonu. Riječ je o Anti Jezerčiću. No, pored njega, još 89 pjesnika iz regiona je imalo priliku da učestvuje u ovoj sezoni. Jedna od njih je i Lela Zjajo koja je dobitnica Balićevog priznanja – za Najbolji plasman dijaspore, koja se od ove godine počinje dodjljivati pjesnicima iz dijaspore sa najboljim plasmanom u sezoni.

Ovo je priča Lejle (Lele) Zjajo, koja već dvadesetak i kusur godina živi van svoje domovine – Bosne i Hercegovine.

 

11887961_10206159511684397_475063566430413464_n

LELA ZJAJO

 

***

Slučajan razgovor i spontana odluka odvela me u ovaj prekrasan Projekat Milih Duela! Bila sam sudionikom Milih Duela i znam da ce mi svaki momenat trajanja istih ostati u trajnom i veoma lijepom sjećanju! Ne znajući, zapravo, da su Mili Dueli takmičarskog tipa, a ne imajući vremena da se obavijestim zbog poslovne prezauzetosti, mislila sam da je to gotovo nakon prvog kruga. Ni danas mi nije jasno otkud mi takvo razmišljanje i smijem se tom mom propustu, jer logično je da se ne može izabrati najmiliji nakon prvog kruga. (smijeh do daske)


Kako god bilo, željno sam očekivala početak i priliku da vidim ko je sve u ovom Projektu i kakve stihove pišu! Obzirom da sam veliki ljubitelj knjige i poezije i obzirom da je ovo prvi put bilo da učestvujem u nekom takmičenju, a bez prevelikih ambicija i očekivanja, jer pišem stihove najčesće iz mog života, nekako sam više iz čiste znatiželje pratila ko ce proći dalje, više uzivajući dok sam čitala stihove, kasnije i kritike Velikog žirija.
Žiri u sastavu – Danja G. Đokic, Simo Golubović, Zdravko Odorčić (legenda iz More na dlanu), Enea Hotić i Anđela Turukalo – bili su vjerni pratioci ovih Duela. Svojim pažljivim odabirom, kritikama, savjetima pomogli su da se odabere najmiliji u ovoj sezoni Milih Duela za 2015. godinu.

Naravno, tu su prijatelji svih sudionika koji su cijelo vrijeme podržavali svoje miljenike, glasali iz kruga u krug i bili poklonici prekrasnih stihova koje su učesnici Duela prezentirali i ove godine. Svim glasačima, mojim i glasačima ostalih učesnika, srdačno zahvaljujem … na čitanju i glasanju i podršci koju su nesebično davali cijelo vrijeme.


Kako je prolazilo vrijeme, tako su ostajali oni koji su imali najviše poklonika u Duelima, ali i po bodovima koje su dobili od žirija. Ziri je to radio po svom nahođenju, iskustvu i objektivnoj ocjeni, na nečiju radost ali i nečiju žalost.Članovima žirija nije bilo nimalo lako, jer toliko lijepe poezije je prezentirano, toliko stihova koji se uvlače u srca odmah nakon prvog čitanja i koja ostaju dugo vremena u pamćenju.

Ne mogu se oteti utisku da su i svi učesnici Milih Duela, kako je koji krug prolazio, sve vise osjećalo želju da se sto bolje plasira, da pokaze čitalačkoj publici sto vise svojih stihova i da podijele svoju ljubav u mnoga srca. I sama sam se osjećala srećno kako je koji krug prolazio i ja ostajala među onima koji se bore i dalje.
Trenuci očekivanja u 24 sata trajanja krugova izmamili su i osmijehe i žaljenje i svi smo toga bili svjesni. Biti u TOP 20, pa u TOP 10 za mene je značilo vrhunac sreće i osjećala sam se ponosno što imam tako mnogo prijatelja koji čitaju moje stihove. Nisam razočarana kritikama žirija jer sam svjesna svog dometa i znam da, kako god pisem, to moze bolje.

Finale je bilo fantastično! Stihovi Laure Klapka, Ante Jezerčića, Zorana Jelića, Vesne Andrejić Misković i Klaudije Tokić su bili prekrasni i ja sam se pitala kako će Velikom žiriju uspjeti izabrati najboljeg. Bodovi su odlučili! Žiri je bio prilicno ujednacen u ocjenama!
Na moje veliko zadovoljstvo zavrsila sam na 8. mjestu i ja sam presretna !

Večeras, dok ovo pišem, prisjećam se trenutaka kad sam birala pjesme za ovaj Duel, sjećam se početaka krugova gdje sam se predstavljala svojim stihovima, nervoze i očekivanja rezultata. Nije bilo nimalo jednostavno čitati i kritike žirija, no ne zamjerim ja … svi članovi u žiriju znali su svoj posao i svoj zadatak.

Danas … večeras osjećam ponos jer sam bila dijelom Milih Duela, da sam mogla na svoj skromni način doprinijeti i čitalačkoj publici predstaviti i svoje stihove. Mogla sam tijekom ove prekrasne igre pokazati čime se bavim i šta najviše volim. Mogla sam uživati do mile volje u lijepim stihovima, a najljepša stvar je ipak da sam stekla tako mnogo prijatelja, divnih ljudi koji su pružili ruku prijateljstva, upravo zahvaljujući lijepoj pisanoj riječi.
Ništa nema ljepše nego biti prijatelj prijatelju!

Znam da ce Mili Dueli jos dugo biti nasa zajednička priča, priča koja traje i nastavlja se rađanjem još ljepših stihova. Neka nam stih bude zajedništvo i put ka još ljepšem i čvrsćem prijateljstvu. Na kraju ću da se zahvalim NERMINU DELICU, Jajčaninu, mom sugrađaninu, pjesniku, prijatelju… na odličnoj organizaciji, podsticaju i podršci koju mi je nesebično davao cijelo vrijeme. Hvala ti, Nermine, što si mi omogućio da se osjećam ovako lijepo, uzvišeno i nekako da sam u posebnoj sreći zbog učešća u ovoj prelijepoj igri stihova.

Voli vas sve vaša Lela

Lejla (Lela) Zjajo,

Heilbronn,

Savezna Republika Njemačka

 

Nermin Delić
Nermin Delić
Pisac iz Jajca, idejni tvorac online balkanskog kontesta Mili Dueli, student medicine.