fbpx

Slađana Cvjetković: Put do samoprihvatanja

Svi smo učinili nešto što nam nije svojstveno, nešto zbog čega se kasnije proganjamo, zbog čega se osuđujemo. I najradije bi zaboravili događaj jer su intenzivna neprijatna osjećanja koja sjećanje na njega prate. Guramo ga od sebe, izbjegavamo,bježimo.
Zastanimo …okrenimo se i suočimo se sa događajem, ostanimo u neprijatnoj emociji koju doživljavamo. Vratimo se unazad, razmotrimo svoje želje i potrebe koje smo imali. osmotrimo svoju životnu situaciju tada.Oživimo je. Prisjetimo se … Šta nam je tada nedostajalo, šta nam je trebalo i šta smo time dobijali (ili bar mislili da dobijamo)?
Ne pravdajmo se nego doživimo i razumimo jer svako naše ponašanje je zasnovano na našoj unutrašnjoj logici, tadašnjoj unutrašnjoj logici. Logici koja je vezana za ovdje i sada.
A kada razumijemo otvara se put …. put do samoprihvatanja.
I zaista, biti njegujući prema sebi je ponekada mnogo teže nego biti njegujući prema drugome jer svoje greške,  propuste, ”nedostatke”  …. teže podnosimo i prihvatamo.

Slađana Cvjetković
Slađana Cvjetković
Diplomirani psiholog. Transakcioni analitičar – savjetnik. Trener vještina asertivnosti i emocionalne pismenosti. Rođena u Tuzli, živi i radi u Bijeljini. Slađana, misli dakle postoji, osjeća znači živi. Spaja jedno sa drugim, kako kod sebe tako i kod drugih. Voli trčanje, trči polumaraton i još uvijek si čestita kada stigne na cilj. Vjeruje da ponekad ne znamo šta možemo dok se ne odvažimo i ne krenemo prema tome šta želimo.