fbpx
spot_img

U Srbiji se nalazi pećina sa najvećim otvorom na Balkanu

Ulaz u Potpećku pećinu kod Užica najviši je na Balkanu. Tu pećinu je do sada posetilo više od 4.000 ljudi, a iz turističke organizacije Užica najavljuju ulaganja koja će iduće godine boravak posetiocima učiniti još prijatnijim.

Ulaz u obliku potkovice visok 55 metara zaštitni je znak Potpećke pećine. U pećinu se ne ulazi na glavni ulaz. Unutra je podzemno jezero koje naučnici još nisu istražili, pa se ulazi preko 320 stepenika.

Put u unutrašnjost vodi kroz dvoranu zmajeva, Cvijićevu dvoranu, dvoranu Snežane i sedam patuljaka, koja je ime dobila po stalagmitu koji je krasi. Upravo ukrasi svedoče o starosti pećine koju su napravile reke ponornice.

“U ovoj pećini imamo primer kada se spajaju stalaktiti i stalagmiti i nastaju pećinski stubovi”, objašnjava za RTS vodič Aleksandar Kusturić. “E onda možete da zamislite koliko godina je potrebno za jedan stub kada je nekoliko stotina godina potrebno za 1 centimetra stalaktita.”

I pored kiše, posetilaca ima. Ukoliko se planovi ostvare, biće ih i više od prošlogodišnjih 7.000. Iako će ovogodišnja sezona poseta pećini biti kraća nego obično.

“Ulazimo u fazu realizacije projekta zamene elektroinstalacija u Potpećkoj pečini, zamena svih stolova i klupa ispred pećine i postavljanje suvenirnice za narednu sezonu”, kaže Danijela Đorđević Arsić, direktorka TO Užice.

Pećinu je počekom 20. veka prvi istraživao Jovan Cvijić. Procenjuje se da je duga do 10 kilometara, a posetioci mogu da vide tek 550 metara.

Izvor: rts.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.