fbpx
spot_img

Srbija među šljivama – prošlo doba

Srbija međ’ šljivama – kako biste vi okarakterisali ovu formulaciju koja se danas sve češće koristi u našem jeziku? Kakvo je prema vašem mišljenju značenje ove rečenice? Ovo zapravo predstavlja prekrojeni stih jedne pesme koja nosi naziv Srbija, a njen autor je Oskar Davičo.

Srbijo među pesmama, među šljivama

Šta za vas predstavljaju ove šljive koje stalno pominjemo? Za mene lično, te šljive predstavljaju sve ono što je vekovima unazad odlikovalo naš narod, a to su: kultura, tradicija, moralne vrednosti, pravednost i sve tome slično.

 

Karikatura: Bojan Jokanović

 

U prethodnim nedeljama, imali smo priliku da gledamo razne TV programe u kojima se iznosi sve ono što se kosi sa tradicionalnim vrednostima.

Na većini TV programa sa nacionalnom frekvencijom imamo priliku da gledamo razne rijaliti programe, emisije sa lažnim vestima i lažnim analitičarima.

Ono što se desilo pre nekoliko dana predstavlja kap koja je prelila čašu. Naime, u jednoj TV emisiji koja se emituje na nacionalnoj frekvenciji imali smo priliku da gledamo „rvanje u čokoladi“, tj. simulaciju seksa u kazanu punom čokolade, u kojoj učestvuju dve prostitutke. Voditelj je u toku tog programa počeo da peva himnu Republike Srbije.

Ovde je jako važno napomenuti da oko 30% roditelja u Srbiji, neretko nema novca kojim bi svojoj deci kupili čokoladu, a ni bilo koji drugi slatkiš.

Dragi prijatelji,

Ne postoji više Srbija međ’ šljivama. Davno smo šljive posekli. Ostala je Srbija međ’ korovom, tikvama i bunikama, a i njih će „vrane“ brzo pojesti.

Za kraj bih citirao Zorana Đinđića i njegovu čuvenu rečenicu:

U svakoj zemlji ima korova, samo se u Srbiji korov zaliva.

Srđan Đurić
Srđan Đurić
Dolazi iz Slepčevića, sela u blizini Šapca. Studira u Novom Sadu, na odseku za Srpski jezik i književnost. Takođe, pisac je. Njegova prva zbirka pesama naziva se „Pesme moje" i objavljena u maju, 2017. godine, u pripremi je i njegova druga zbirka pesama. Dobitnik je mnogobrojnih plaketa i nagrada za književnost.