fbpx
spot_img

Svečano otvorena turistička sezona 2024. u Dvorskom kompleksu

Beograd, 14. maj 2024. – Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina danas su svečano otvorili turističku sezonu za 2024. godinu i pozvali sve zainteresovane da posete Dvorski kompleks i pridruže se obilascima koje organizuje Turistička organizacija Beograda. Pre povratka Kraljevske porodice u Srbiju, Dvorski kompleks je bio zatvoren za javnost, a otvaranje za posetioce bila je jedna od prvih važnih odluka starešine Kraljevskog doma – Nj.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra.

„Moja supruga, Princeza Katarina i ja smo veoma srećni što otvaramo još jednu turističku sezonu u Dvorskom kompleksu! Skoro je 23 godine od kako smo se moja porodica i ja vratili u Srbiju, u naš dom gde pripadamo. Tada sam doneo odluku da otvorimo naš dom za posete. Nasleđe koje su ovde ostavili moj deda, Kralj Aleksandar I i otac, Kralj Petar II, istorija i sećanja koja Dvorski kompleks čuva su veličanstveni. Veoma je važno da se ona prenesu, posebno našim mlađim generacijama. Želim da ljudi u Srbiji i svetu mogu da vide i osete svu ovu istoriju i tradiciju koju ima dom naše porodice, koji od našeg dolaska više nije „zabranjeni grad“.

Ako se mi ne ponosimo svojom slavnom prošlošću, ako nismo mi ti koji je negujemo i govorimo drugima o njoj, niko drugi to neće učiniti umesto nas. Organizovani turistički obilasci su najbolja prilika da se vidi ovo prelepo mesto, „oseti“ naša slavna prošlost i nauči nešto novo. Srećni smo što možemo da vas dočekamo u našem domu”, rekao je Nj.KV Prestolonaslednik Aleksandar.

Predstavnike medija koji su ovom prilikom bili na prvom obilasku dočekali su u Kraljevskom Dvoru Njihova Kraljevska Visočanstva i g-đica Jelena Stanković, PR Turističke organizacije Beograda. U pratnji profesionalnog turističkog vodiča imali su priliku da uživaju u istom obilasku kao i turisti koji obilaze kompleks – videli su Kraljevski Dvor, Beli Dvor, Dvorsku kapelu Svetog Andreja Prvozvanog i Dvorski park.

Turiste će, kada to bude moguće zbog obaveza, dočekivati i pozdravljati i Prestlonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina. Obilazak predstavlja prijatnu šetnju od jednog i po sata radi upoznavanja istorije, nasleđa i kulture naše zemlje.

Jelena Stanković se ispred Turističke organizacije Beograda zahvalila Njihovim Kraljevskim Visočanstvima na saradnji i još jednom istakla da je Kraljevski kompleks jedna od najvećih turističkih atrakcija Beograda.

Turistička organizacija Beograda (TOB) organizuje obilaske Dvorskog kompleksa svakog vikenda subotom u 9.30 i 12.30 časova. Ulaznica kupljena kod Turističke organizacije Beograda uključuje organizovani autobuski prevoz od Trga Nikole Pašića do Kraljevskog kompleksa – okupljanja za prevoz su u 9.30 i 12.30 časova. Cena ulaznice je 1500 dinara. Broj posetilaca u grupi je ograničen na najviše 30.

Za informacije i rezervacije turisti treba da posete Turistički informativni centar u Beogradu, Knez Mihailova 56, telefon: 011 26 35 622, mejl: bginfo.knezmihailova@tob.rs, vebsajt www.tob.rs.

Škole, studenti i udruženja penzionera mogu da obiđu Kraljevski kompleks na Dedinju u najavljenim grupnim posetama svakog radnog dana od 9 do 15 časova uz obavezno obaveštenje Kancelariji Nj.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra najmanje 7 do 10 dana unapred, na telefon +381 11 306 4014 ili putem i-mejla: kancelarija@dvor.rs. Svaka grupa mora da se sastoji od najmanje 10 a najviše 40 posetilaca. Vebsajt: www.dvor.rs

 

KRALjEVSKI PAR POSETIO INĐIJU – OTVARANjE IZLOŽBE O KRALjICI MARIJI I DONACIJA DRESOVA

Beograd, 14. maj 2024. – Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina su danas posetila Inđiju kako bi obišli spomenik Kraljici Mariji u istoimenom parku u ovom gradu i isporučili dresove za dva košarkaška kluba, donaciju Fondacije Prestolonaslednika Aleksandra za obrazovanje i kulturu. Ovom prilikom otvorena je i izložba fotografija posvećenih povratku zemnih ostataka Kraljice Majke u Otadžbinu, 2013. godine.

Njihova Kraljevska Visočanstva su se rado odazvala pozivu Odbora za podizanje spomenika, koji je poklon ovog tela građanima Inđije. Ovo je prvi spomenik na javnoj površini Nj.V. Kraljici Mariji u Srbiji, a autor istog je dr Jelena Božović Đorđević.

Prestolonaslednik je na spomenik svojoj baki položio ružu, dok su Odbor i članovi Udruženja Kraljevina Srbija, koji su prvi dočekali telo blaženopočivše Kraljice Marije po povratku u Otadžbinu, položili vence. Pre toga, Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar i zamenik predsednika Skupštine opštine Inđija g. Lazar Vukmirović su položili vence na spomenik Kralju Petru Prvom Velikom Oslobodiocu, koji se nalazi u neposrednoj blizini.

„Zahvalan sam vam što čuvate uspomenu na moju baku, što njeh duh, njena zaostavština, njeno dobročinstvo, humanost i neizmerna ljubav koju je gajila prema našem narodu i dalje žive u kolektivnom sećanju. Kraljica Marija, Kralj Petar, i svi drugi članovi Kraljevske porodice su nam uzor i inspiracija, i moja supruga i ja i ceo Kraljevski dom uvek moramo da se ugledamo na njih i sledimo njihov primer“, izjavio je Prestolonaslednik Aleksandar.

 

U nastavku posete Prestolonaslednik je u parku Kraljice Marije svečano otvorio izložbu „Ispunjen zavet (od Londona do Oplenca)“ autora g. Predraga Medenice. G. Uroš Parezanović, šef sektora za odnose s javnošću i protokola Kraljevskog dvora, kao jedan od onih koji su nosili kovčeg pokojne Kraljice, govorio je o ovoj izložbi koja prati put Kraljice Marije od izgnanstva u Londonu do povratka u Otadžbinu i pronalaska večnog mira u porodičnoj zadužbini na Oplencu pored svog supruga, Viteškog Kralja Aleksandra.

 

Ovom prilikom, na sportskim terenima nekadašnjeg Sokolskog Doma a sada Kulturnog centra, Kraljevski par je uručio donaciju u vidu dresova košarkaškim klubovima Železničar iz Inđije i Hajduk iz Beške. Predstavnici oba kluba su izrazili veliku zahvalnost na podršci Kraljevskog para njihovim timovima, a članovi KK Železničar su Prestolonasledniku uzvratili simboličnim poklonom – košarkaškom loptom potpisanom od strane svih igrača i trenera.

Dresovi su rezultat velikodupne donacije g. Danila Bijelice, direktora kompanije „Intec doo“ iz Novog Sada. Naime, dresovi su namenski napravljeni za turnir u basketu 3h3, koji je trebalo da se održi na Kraljevskom dvoru, kao svojevrstan ispraćaj našoj reprezentaciji na Olimpijske igre i druga velika takmičenja, ali je planove poremetila pandemija Kovida 19. Kako bi pomogli sportistima iz manjih klubova, koji nemaju sredstva poput prvoligaša, Prestolonaslednik i njegova Fondacija su odlučili da dresove predaju klubovima iz Srema, i tako pomogli promociju sporta i zdravog načina života kod mladih. Prestolonaslednik Aleksandar je veoma zahvalan g. Bijelici na velikoj pomoći. Ostaje žal što naši reprezentativci nisu uspeli da zaigraju u ovoj opremi, ali nam je drago što smo pomogli našim sportistima.

U svojoj dobrodošlici predsenik Odbora za podizanje spomenika g. Predrag Medenica je rekao: „Rečima kojima su građani srpske Atine dočekali Vašeg dedu, Viteškog Kralja Aleksandra, mi danas dočekujemo Vas. Naša srca su puna radosti. U ime Odbora za podizanje spomenika izražavam Vam veliku zahvalnost na poseti i želim srdačnu dobrodošlicu. Naš grad nikada nije imao važnije i draže goste. Dobro došao mili Kralju!

Poseta je završena u Hramu Svetog Cara Konstantina i Carice Jelene ispred kog je upriličen svečani doček za uvažene goste a potom je u istom održana služba blagodarenja za Kraljevski par, po nekim izvorima prvi put na tlu Vojvodine u prisustvu Prestolonaslednika Aleksandra i Princeze Katarine, što je ovoj poseti dalo poseban karakter.

Nakon službe Njegovo Kraljevsko Visočanstvo je u društvu staršine hrama oca Bogoljuba Milovanovića u porti zasadio drvo kao uspomenu na ovu posetu.

Prilikom dočeka, učenica inđijske Gimnazije Jovana Savić je u ulozi Kraljice Marije monolog posebno spremljen za ovu priliku, koji govori o životu Kraljice majke, a član Odbora za podizanje spomenika g. Stevo Lapčević je živopisnim govorom takođe pozdravio Njihova Kraljevska Visočanstva.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.