fbpx
spot_img

Svetski dan knjige i autorskih prava proslavljen u Baru

Međunarodno udruženje književnih stvralaca i umjetnika „Nekazano“ iz Bara u sklopu proslave Svetskog dana knjige i autorskih prava imalo je veoma bogat i raznovrstan program kojim su obeležili isti.

Naime, 22. aprila su u pripremi za proslavu u saradnji sa učeničkim parlamentima srednje ekonomsko – ugostiteljske i srednje stručne škole pjesnici udruženja Nekazano“ imali su poetski čas pjesnika Svetozara Đurišića i Srđana Lekovića. Učenici i pjesnici su govorili pjesme a učenici su zatim postavljali pitanja autorima koji su zadivljeni znanjem učenika odgovarali na ista.

A 23. aprila, u vremenu od 17.00 do 19.00h, na sam praznik Svjetskog dana knjige i autorskih prava „Nekazano“ je napravilo svojevrstan perfomans. Zahvaljujući Društvu maslinara Bara koje im je obezbijedilo štandove na kojima su izložili knjige, iz svog bogatog izdavaštva, a koji su bili postavljeni na Šetalištu kralja Nikole i uz upotrebu ozvučenja izveli su svojevrstan perfomans „Uzmite mikrofon i kažite pjesmu“ zabavili građane Bara i turiste koji su im se pridružili u govorenju poezije i čitanju priča – uprkos oblačnom vremenu koje je nagoveštavalo kišu.

A u vremenu od 19.00 do 21.0h sala Dvorca kralja  Nikole bila je tasna da primi ljubitelje knjige, nije bilo dovoljno stolica pa su mnogi bili prisiljeni da promociju časopisa za kulturu i umjetnost “Nekazano” Br.3 stojeći isprate.

 

Ovaj broj časopisa je bio posvećen preminulom barskom pjesniku  dr. Vladislavu Pavićeviću.

U časopisu su objavljeni radovi preko osamdeset književnih stvralaca i umjetnika.

Posebnu draž ovoj večeri dala su djeca iz vrtića “Svetionik” koja su svojom igrom uljepšala veče i osvojila srca svih prisutnih.  Za svoju igru nagrađeni su gromoglasnim aplauzima.

Klapa KUD “Jedinstvo” iz Bara doprinijela je da posjetioci osjete  duh Mediterana a učenici muzičke škole iz Bara koji su nastupili na klaviru i to Katarina Radević i Valentina Lukić sa kompozicijama (D. Čimaroza: Sonata D – Mol, A. Grečaninov: Žalba i J.S. Bah – Mali prelidijum) i  lijepim notama još više su dočarali čarobnost sale Dvorca, tog kulturnog i kultnog mjesta.

Labud N. Lončar se zahvalio gostima i ljubiteljima knjige na posjeti i pažnji koju poklanjaju knjizi. Zahvalio se na pomoći i relaizaciji časopisa i večeri Kulturnom centru Bar, PPU „Svetionik“, Urban Radiu, Radio Baru,  Muzičkoj Školi Bar, Portalima: Jedro, Barski portal i Bar Info, Konobi Badanj, Ordinaciji „DR Gina Masoničić“, Restoranu „Gurman“ sa Topolice, Klapi KUD „Jednistvo“,  Srpskoj Narodnoj Čitaonici – Bar, Srednjoj Ekonomskoj Školi, Igraonici „Start“ i Apartmanima  „Rajak Tanja“.

Zatim je zamolio književnika Ranka Vujačića da kaže svoju besjedu o pokojnom Vladislavu Pavićeviću koji je veoma nadahnuto i iskreno evocirao svoje uspomene na svog kolegu a i komšiju Pavićevića.

Predsjednik „Nekazano“ Lončar zahvalio se svim gostima koji su doputovali sa strane a prvenstveno pjesniku Željku Bilankovu, koji je za ovu priliku doputovao specijalno iz Splita – Hrvatska, Zdravku Lukanoviću iz Pelagićeva – Republika Srpska, Slavici Šešum iz Beograda – Srbija, Dušku Nedoviću iz Bijelog Polja, Goranu Radičeviću iz Risna i Dragani Lutovac iz Tivta.

 

U daljem toku večeri voditelj programa, fantastična Sonja Klisić, vodila je na samo sebi svojstven i lijep načina večer i uz svoje duhovite komentare prozivala pjesnike i umjetnike predstavljajući i pozdravljajući ih.

Vodtiteljka Sonja je dalje predstavila: iz Tivta Draganu Lutovac, iz Nikšića pjesnikinju Gordanu Sarić  i pjesnika Nikolu Nenezića Čudesnog, pjesnike i pjesnikinje iz Podgorice: Slobodana Čurovića Apisa, Milojku Jovović, Nataliju Novaković, Slavku Klikovac, Aniku Vuletić, Danijelu Lelu Jovanović, Sanju Veličković.

Posebno je pozdravila i predstavila pjesnike udruženja „Sjeverac“ iz Podgorice; Miša Kuburovića, Bata Krkovića, Veselina Vujovića, Rada Petričevića i Radomira Puca Dragićevića.

Od pjesnika Bara i Virpazara predstavljeni su i govorili su poeziju: Svetozar Đurišić, Mladen Babović, Srđan Leković, Trivo Zolak, Nataša Lečić, Lazar Minić, Vasilije Vasko Janković, Miško Vučinić, Miroslav Jovanović Timotijev – koji je govorio stihove pjesnikinje Nikolete Strugar Bošković iz Podgorice koja zbog porodičnih obaveza nije mogla prisustvovati večeri i Marko Giljača.

 

 

 

U toku izvođenja programa „Nekazano „  je gostima i učenicima uručila zahvalnice za doprinos proslavi Svetkom danu knjige i autorskih prava.

Po završenom programu „Nekazano“ je organizovalo bogatu zakusnu uz domaće vino u prostorijama KC Bar.

 

   

 

 

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.