fbpx
spot_img

„Tradicija je u nama“ – Svetosavska akademija učenika dr Miška Jovanovića i koncert bliznakinja Gobović u Cirihu

Sveti Sava – školska slava je obeležena i u Cirihu. Učenici dr Miška Jovanovića održali su svečanu akademiju ,,Tradicija je u nama,, u saradnji sa sestrama Gobović, koje su poznati čuvari tradicije, kulture i naše narodne baštine koju neguju kroz etno i pop muziku.

Svake godine se trudim da naša akdemija bude drugačija od onoga što je već viđeno. Tako je bilo i ove godine, gde smo pomerili sve granice i u goste pozvali sjajne umetnice sestre Gobović koje su zajedno sa učenicima izvele nekoliko pesama o Svetom Savi, dok su učenici recitalom, dramskim i muzičkim igrokazima i koreografijom oduševili sve prisutne. Program je obeležio i jedan čudesni vremeplov, kojim smo se vratili iz vremena Nemanjića u naše savremeno doba. U tome su nam pomogle sjajne bliznakinje Gobović koje su na kraju izvele nekoliko dečijih pesama, koje su same napisale, komponovale i posvetile mališanima. U večernjim časovima je priređen još jedan koncert etno muzike za roditelje i sve naše ljude koji žive u Cirihu i celoj Švajcarskoj – javlja za RTS dr Miško Jovanović.

Sjajne sestre Gobović svojom muzikom i anđeoskim glasovima, izazvale su plimu emocija, oplemenile duše naših ljudi u rasejanju, ukazale na korene odakle potičemo i bogatu kulturnu muzičku baštinu.
Pored Svetosavske akademije ,,Tradicija je u nama,, , priređen je sjajan koncert za roditeljei publiku u jednom sjajnom prostoru knjižari – galeriji ,,Freska,, Dragana Đerića u kome se neguju književnost, kultura, tradicija, pravoslavlje i duhovne vrednosti. Ove dve divne umetnice su oduševile sve prisutne pesmama: ,,Hajde Jano,, , ,,Dunavka,, , ,,Ružo rumena,, , ,,Probudi se Stojane,, , ,, Veče devojačko ,, ,, Jutros mi je ruža procvetala,, i dr. NJih su pratili pravi muzički znalci svojim harmonikama i izuzetni muzičari Milovan Krgović i Dejan Milovanović.
Sjanim scenskim nastupom i anđeoskim glasovima harizmatične bliznakinje Marija i Marina oduševile su publiku u Cirihu. Ovo je bio i način da se učenicima i roditeljima predstavi naša bogata muzička riznica, promoviše naša kultura i tradicija, a sestre Gobović su pravi ambasadori naše kulture kako u Srbiji, tako i širom Evrope i sveta.
Dr Miško Jovanović sa ponosom ističe da je njegova misija uspela i da će se i u narednim godinama truditi da ide ispred vremena, ali svetosavskim putevima i neguje naš jezik, tradiciju, kulturu, muziku i umetnost, kako i ukazuje naziv ovogodišnje akademije ,,Tradicija je u nama,,.

Akademiji i koncertu su prisustvovale i konzul, prvi savetnik Ivana Lazarević i vicekonzul Mira Mihailović iz Generalnog konzulata Republike Srbije u Cirihu. Svi učenici su nagrađeni diplomama i knjigama, a zadovoljni i ponosni roditelji su velikim aplauzom ispratili sve učesnike ovogodišnje akademije u Cirihu.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.