fbpx
spot_img

Test iz matematike u minusu za 1.400 malih maturanata

Prema podacima Ministarstva prosvete, na ispit iz maternjeg jezika izašlo je ukupno 69.726 učenika, a iz matematike 68.360 đaka

Drugog dana završnog ispita za kraj osnovnog obrazovanja test iz matematike polagalo je 1.366 učenika manje nego što ih je dan ranije bilo na proveri znanja iz maternjeg jezika.

Prema podacima iz zvaničnih saopštenja Ministarstva prosvete, na ispit iz srpskog (maternjeg) izašlo je 69.726 učenika, a iz matematike 68.360 đaka.

Odustajanja u toku završnog testiranja bilo je i prethodnih godina, ali ni približno u ovolikom broju.

Ukoliko su podaci koje je saopštilo resorno ministarstvo tačni, to bi značilo da je 1.400 učenika „pobeglo” sa testa iz matematike, odnosno da toliko njih neće u ovom roku položiti obaveznu malu maturu, bez koje ne mogu da nastave školovanje niti dobiju svedočanstvo o stečenom osnovnom obrazovanju.

Kako su nam nadležni objasnili, do brojke od 68.360 đaka došlo se na osnovu informacija od školskih komisija u svim školama Srbije, koje su preko školskih uprava dostavljene Ministarstvu prosvete.

– Razlika u ukupnom broju učenika koji su pristupili rešavanju testa iz maternjeg jezika i rešavanju testa iz matematike najverovatnije je posledica razvoja inkluzivnosti sistema obrazovanja, budući da se, u skladu sa zakonom, sadržaj i način polaganja završnog ispita prilagođavaju mogućnostima i potrebama učenika sa smetnjama u razvoju. Počevši od 2011. godine, kada je prvi put na ovakav način sproveden završni ispit, postepeno se uvećava broj učenika sa smetnjama u razvoju, koji koriste pravo na prilagođavanje završnog ispita. Testovi ovih učenika razlikuju se po sadržaju i/ili načinu rada i zbog toga ovi učenici nisu obuhvaćeni ukupnim brojem osmaka koji rešavaju isti test iz određenog predmeta – objašnjava Jasmina Đelić, načelnik Odeljenja za koordinaciju rada školskih uprava.

Na osnovu njenog pojašnjenja, nameće se zaključak da je ove godine oko 1.400 dece odabralo da matematiku na maloj maturi polažu po prilagođenom programu, a srpski po redovnom. Đelićeva naglašava da treba imati u vidu i to da su osnovne škole izvor informacija o izlaznosti na ispit i da je moguća greška u prikazivanju podataka. Takođe, napominje da u toku trodnevnog ispita nepredviđene okolnosti mogu dovesti učenike u situaciju da ne mogu da pristupe ispitu.

– Tačan i proveren podatak o izlaznosti imaćemo kada se objave preliminarni rezultati završnog ispita – ukazuje Đelićeva.

Republička upisna komisija će prekontrolisati sve pristigle podatke, uveravaju u ministarstvu, a preliminarni rezultati male mature osvanuće 18. juna.

 

Izvor: Politika

Prethodni tekst
Sledeći tekst
Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.