fbpx
spot_img

Tradicija, poverenje, uspeh

OŠ " Radoje Domanović "
foto: sajt OŠ
„Radoje Domanović“

Smeštena između dve najstarije kragujevačke ulice u strogom gradskom jezgru, po predanju, nasledila prvu  školu, osnovanu još u doba Miloša Obrenovića, ona predstavlja simbol uspešnosti i prestiža.

Prema novijoj istoriji, svoj radni vek započela je u prostoru između ulice Milovana Gušića (dr Mihaila Ilića) i Svetozara Markovića, gde se i danas nalazi.

Kapetan srpske vojske, Milovan Gušić (1822–1891), poklonio je jednu od svojih zgrada za školovanje siromašnih devojaka u to vreme, koja danas čini jedan od dva paviljona škole „Radoje Domanović“.

U zgradi sa lepom starom fasadom, koja se odupire zubu vremena, na adresi Svetozara Markovića 13, nalazi se danas jedna od najuspešnijih kragujevačkih škola OSNOVNA ŠKOLA RADOJE DOMANOVIĆ. Ispred glavnog ulaza u školu nalaze se bronzane biste Radoja Domanovića i Andre Marinkovića.

Izvor: Sajt OŠ “ Radoje Domanović “ , Kragujevac

Bojana Pudar
Bojana Pudar
Bojana Pudar veruje da "osmeh ne košta ništa, a znači mnogo. Ako nekada sretneš osobu koja više nema osmeh, budi velikodušan, pokloni joj svoj. Niko ne oseća takvu potrebu za osmehom, kao oni koji ne mogu da ga poklone drugima".