fbpx
spot_img

Tvorac Android-a razvija telefon budućnosti kome uopšte neće trebati ekran

Konkurencija na tržištu pametnih telefona je ogromna, ali koliko god se male kompanije trudile da konkurišu velikanima to je jednostavno nemoguće. Jedna od takvih kompanija je Essential, kompanija koju je stvorio Andy Rubin – jedan od tvoraca Android sistema. Iako je prošle godine njegova kompanija predstavila sopstveni pametni telefon, nisu se baš iskazali na tržištu pa trenutno otpuštaju čak 30 posto radnika. Ali, prema najavama Rubina sve je to u cilju kako bi optimizovali kompaniju za razvoj novog revolucionarnog telefona budućnosti.

Rubin je svestan činjenice da korisnici sve više koriste glasovne komande kako bi upravljali svojim pametnim uređajima, a sve to je moguće zahvaljujući ugrađenoj veštačkoj inteligenciji koja zauzima sve više mesta među funkcijama pametnog telefona. Analizom ponašanja korisnika, Rubin je osmislio telefon budućnosti kojme za rad uopšte neće trebati ekran jer će korišćenje ekrana biti zastareli pristup korišćenja telefona.

Njegova kompanija započela je razvoj telefona koji će biti baziran na glasovnim komandama i koji će umesto korisnika obavljati mnogobrojne zadatke, a sve to zahvaljujući veštačkoj inteligenciji. Ako ovaj uređaj ikada zaživi u javnosti, onda bi on umesto vas trebao da dogovara sastanke, planira vaše vreme, odgovara na poruke i slično. Celokupna ideja je razviti veštačku inteligenciju toliko kvalitetno da će ovaj uređaj biti zapravo vaša lična kopija – ponašaće se u potpunosti poput vas.

Iako je projekt zanimljiv, pomalo nas plaši pomisao da bismo u tolikoj meri zavisili o uređaju. Iako Rubin tvrdi da bi korišćenje ovakvog uređaja korisniku oslobodilo puno vremena, činjenica je da bismo još više bili vezani uz svoje uređaje nego do sada. Na kraju, ovaj uređaj će biti malenih dimenzija, imaće maleni ekran koji uglavnom neće imati neku svrhu, a celokupna komunikacija između korisnika i uređaja trebala bi da se vodi putem razgovora. Zvuči zanimljivo, ali još je dalek put do ostvarenja ove ideje – a i pitanje je kako će kupci reakovati na tako nešto.

Izvor: itvesti.info

Prethodni tekst
Sledeći tekst
Mihailo Todorović
Mihailo Todorović
Student Elektrotehničkog fakulteta. Voli druženje, filmove i sport.