fbpx
spot_img

Uz Potrčka, uvek neka zvrčka!

 

Foto: Fancueva
Foto: Fancueva

                        (Ovo bi mogao biti 5 nastavak u ciklusu o španskom stripu, a može se posmatrati i kao samostalan prilog…) Da se osvrnemo još jednom na Potrčka (da, koristimo velika slova za ovde opisane likove, s obzirom da drugačije nisu imenovani) – rekosmo, za njega je bila posebna muka izguglati odgovarajuću odrednicu, dok nismo negde naišli na originalni naziv El Botones Sacarino! Inače, maestro Ibanjez se kao nekom uzoru otvoreno divio belgijskom velikanu Frankenu – i pored razlika u grafičkoj realizaciji, možemo se složitii da Potrčko deluje kao neka kombinacija Spirua  i Gastona Šeprtlje – na ovog prvog svakako podseća po imidžu, a na drugog po nekom odnosu prema poslu; on doduše deluje misaono i emotivno manje zanesen nekim svojim svetom (svoje okruženje i čitaoce inače manje zaokuplja nekim razvijenim idejama) ali tu su svakako razni ljubimci, biljčice, igračke, sitni izumi i dr., koji ga odvlače od obaveza i karakterišu ga kao u suštini dobroćudno stvorenje koje ne shvata ozbiljno prilike u kojima se nalazi.

Foto: Mišo Koprivica
Foto: Mišo Koprivica

 

Foto: Mišo Koprivica
Foto: Mišo Koprivica

Čim je neko potrčko, u opisu posla je da bude uslužan i poslušan, i to po njegovoj naravi nije sporno, ali lako može da zabrlja… Njegov neposredni pretpostavljeni je Šef, koga često viđamo kako se servilno ophodi prema Direktoru, i vreba Potrčka da bi ga kaznio za njegove propuste i nestašluke; u datom kontekstu hijerarhije, obično Šef ispadne odgovoran prema Direktoru ako nešto krene naopako, a retko je Potrčko u prilici da direktno polaže račune glavnom gazdi! I, da ne bude zabune, u originalu je zapravo Šef označen kao direktor (El Directore) a “naš” direktor kao predsednik kompanije! (El Presidente)

I tako, kad se nastane frka i jurnjava za krivcima, često možemo videti Potrčka kako se diskretno javlja iz nekog skrovišta (makar i kanta za smeće) ili kako, zaogrnut velikim mantilom, na šalteru putničke agencije bojažljivo traži kartu za npr. Madagaskar!

Mišo Koprivica
Mišo Koprivica
Mišo Koprivica je od svog ranog opismenjavanja veliki ljubitelj stripova, a tu sklonost nije zasenio ni razvoj interesovanja prema lepoj književnosti, raznolikoj stručnoj literaturi, prema raznim (sup)kulturnim sadržajima uopšte. Svoje malo bekstvo i nadgradnju nad zamućenom kolotečinom nalazi i u pisanju i konzumiranju poezije, uživanje u slušanju muzike i skromnim porodičnim kretanjima. Oženjen je i otac dvoje dece.