fbpx
spot_img

Vaš stomatolog : Bolje sprečiti nego lečiti

U svom prvom tekstu htela bih da se obratim najmladjima i njihovim roditeljima.

Pošto se svakodnevno u ordinaciji srećem sa jako lošim stanjem zuba, prvenstveno dece,  izneću neke osnovne principe preventive u želji da pomognem roditeljima u održavanju higijene usta i zuba svoje dece.

 

Dakle, ako imate bebu, počinjemo sa održavanjem higijene usne duplje (kasnije i zubića).

 

stomatoloskasluzba.blogspot.com
twettey.com

 

Kod novorođenčadi i odojčadi pre nicanja zuba treba koristiti sterilnu gazu (natopljenu mlakom nezaslađenom kamilicom) – ona se omota oko prsta i obriše usna duplja posle obroka ili bar par puta dnevno.

Ovde ćemo pomenuti i higijenu cucle, koja bi trebalo da izgleda ovako: cucla se uvek čisti prvo mlazom tekuće vode, pa zatim potapanjem na 10 minuta u ključalu vodu.

 

 

Prelazimo na prve mlečne zubiće.

Za početak je dovoljno ujutru-posle buđenja  i uveče-pre spavanja prebrisati  zubiće štapićem sa vatom natopljenom u mlaku prokuvanu vodu ili nezaslađenu kamilicu.

Kada iznikne više mlečnih zuba, onda možete početi sa upotrebom četkice za zube, ali bez paste – dovoljna je samo mlaka voda. U ovom periodu četkica će im više služiti kao igračka, ali to je zapravo i dobro jer će se tako vremenom na nju  navići i neće je kasnije odbijati, što se neretko dešava.

Što se tiče tehnike pranja zuba, u ovoj fazi ćemo samo reći da se zubi peru sa svih strana i po principu “ kako kiša pada, i kako trava raste”. I što je vrlo bitno, deci dati da počnu sa pranjem zuba kako i koliko mogu, a roditelj da završi kako treba!

I na samom kraju, osvrnula bih se na ishranu.

Neću mnogo pričati o zdravoj ishrani, to svi znamo, ali ću vas zamoliti da maksimalno izbegavate korišćenje flašica sa sokovima u toku noći. Znam da nije lako umiriti bebu u tom periodu ali pokušajte da razumete kakve posledice to može prouzrokovati u kasnijem periodu. A kada do toga dođe onda tek nastaju muke!

I zato volimo da kažemo: “Bolje sprečiti, nego lečiti”.

Ana Bojanić Kecojević
Ana Bojanić Kecojević
Doktor stomatologije, radi u stomatološkoj ordinaciji OŠ " 21.oktobar" u Kragujevcu. Srećna je kada može da pomogne ljudima, što joj u jednom aspektu upravo i omogućava njen životni poziv. “Proverite da li ste zaista dobar čovek. Pomozite onima koji vam ne mogu uzvratiti”. (Dušan Radović)