fbpx
spot_img

Vaš stomatolog : Impaktirani zubi

Impaktirani zubi su zubi koji nisu iznikli u vilici, a prošlo je uobičajeno vreme njihovog nicanja i pri tome ne pokazuju kliničke i radiografske znake nicanja. Postoji više razloga koji dovode do ove pojave, a jedan od najčešćih je to što im je put nicanja blokiran nekom preprekom.

Ostali razlozi mogu biti:

  • Nedostatak prostora u zubnom luku
  • Nepravilan položaj klice zuba
  • Teskoba zuba
  • Patološki procesi, tumori i ciste

Impaktirani zubi mogu biti delimično iznikli (poluimpaktirani) ili neiznikli, u potpunosti prekriveni koštanim i mekim tkivima (potpuno impaktirani) i malponirani(nepravilnog položaja u odnosu na izniklost).

Svaki zub može biti impaktiran a najčešće je to slučaj sa umnjacima i očnjacima.

Pacijenti često nisu ni svesni postojanja neizniklog zuba, pošto oni u velikom broju slučajeva ne pričinjavaju nikakve smetnje. Zato je potrebno vršiti kontrolne preglede sa panoramskim snimcima obe vilice već nakon osme godine života. Tada posmatramo da li su prisutni svi stalni zubi, da li postoje prekobrojni zubi i da li postoje neki procesi u kosti koji mogu blokirati rast stalnih zuba.

Terapija neizniklih zuba može biti usmerena ka njihovom očuvanju i potpomaganju njihovog nicanja ili ka vađenju zuba.

U slučaju impaktiranog očnjaka, nakon uspostavljanja dijagnoze pristupa se terapijskom postupku obezbeđivanja prostora za njegovo nicanje  vađenjem prvog zuba do njega prema nazad(prvi stalni premolar). Ako je očnjak svojim izrastanjem već ugrozio drugi sekutić , prostor za očnjak dobijamo vađenjem tog sekutića.

youtube.com
youtube.com

Uzrok impakcije očnjaka može biti i perzistentan mlečni zub, koji se nije rasklatio i ispao na vreme, pa ga treba izvaditi. Nije tako retka pojava i prekobrojnost zuba koji ometaju očnjake, a ponekad je potrebno operativno odstraniti patološke procese u kosti koji takođe smetaju.

Kada zub neće spontano da nikne, problem se rešava u saradnji ortodonta i hirurga. Najčešće ortodont postavlja fiksni aparat da bi napravio mesto na koje će doći očnjak ili, ukoliko je prisutan mlečni zub, on se ostavlja do onog momenta kada se kreće u terapiju izvlačenja. Kada se mesto za nicanje zuba obezbedi, oralni hirurg oslobađa zub od kosti i  time omogućava prilaz ortodontu koji će na zub  zalepiti bravicu i žičanom vučom spuštati zub i dovoditi ga na pravilno mesto u zubni luk.

O problemu impaktiranih umnjaka možete pročitati u ranijim tekstovima.

Prethodni tekstAforizam
Sledeći tekstZakotrljaj me oko sveta: Albanija
Ana Bojanić Kecojević
Ana Bojanić Kecojević
Doktor stomatologije, radi u stomatološkoj ordinaciji OŠ " 21.oktobar" u Kragujevcu. Srećna je kada može da pomogne ljudima, što joj u jednom aspektu upravo i omogućava njen životni poziv. “Proverite da li ste zaista dobar čovek. Pomozite onima koji vam ne mogu uzvratiti”. (Dušan Radović)