fbpx
spot_img

Vaš stomatolog: Prvi stalni zubi

Veoma je bitno da roditelji znaju vreme nicanja prvih stalnih zuba, kako ne bi došlo do zapostavljanja istih. Međutim, to se vrlo često dešava i kao posledica toga dolazi do nastanka karijesa tih zuba u najranijem periodu.

 

Vreme nicanja pojedinih stalnih zuba podložno je raznim individualnim varijacijama. Izmedju šeste i sedme godine pojavljuju se prvi stalni molari ili kako se najčešće nazivaju ŠESTICE. Zatim sledi smena sekutića oko 6-9 godine, prvo donjih pa onda gornjih, prvih pa drugih sekutića (jedinice i dvojke). Od 10.-12. godine niču i premolari (četvorke i petice), očnjaci (trojke) se u istom periodu smenjuju mada mogu malo i kasniti za premolarima. Drugi molari (sedmice) niču od 11.-13. godine, a treći molari (umnjaci) od 17.-21. godine, mada njihovo nicanje često može biti otežano pa samim tim se javljaju i kasnije.

 

Sada ćemo se vratiti na period od 6.-7. godine, kada su upravo zbog nicanja prvih stalnih zuba neophodne što češće kontrole kod stomatologa.

 

sealsonwheelswisconsin.com
sealsonwheelswisconsin.com

Kako bi se sprečila pojava karijesa na pomenutim zubima sprovodi postupak ZALIVANJA FISURA I JAMICA.

 

Ovu preventivnu meru najboljeje sprovesti odmah po nicanju zuba, ili najkasnije 6 meseci nakon toga. U tom periodu obično je pomenuti zub potpuno zdrav. Zalivanje fisura je potpuno bezbolna intervencija, koja traje samo nekoliko minuta.

 

Iako smo zalili fisure naših ŠESTICA, one su zaštićene samo sa grizne(gornje) površine, pa shodno tome za dalje održavanje higijene zuba bitna je pravilna tehnika pranja zuba. Deca u ovom periodu počinju sama da usavršavaju tu tehniku, ali još uvek je potrebno da to rade pod kontrolom roditelja.

 

Tehnika pranja zuba

 

cedarparkkiddoc.wordpress.com
cedarparkkiddoc.wordpress.com

Četkica se postavlja sa spoljašnje strane zuba, vodoravno u odnosu na jednu stranu gornje vilice i to pod uglom od 45° na osu zuba. Laganim pokretima četkica se okreće prema dole.
Jednom takvom serijom treba obuhvatiti 2 do 3 zuba a pokrete ponoviti barem 8 puta. Pomerati četkicu ka suprotnoj strani vilice i tako očistiti spoljašnje strane svih gornjih zuba.

Četkicu zatim treba postaviti na zube suprotne donje vilice i istim pokretima (sa tom razlikom što su sad pokreti prema gore) čiste se spoljašnje strane donjih zuba.

 

Nakon čišćenja spoljašnjih strana četkicu postaviti sa unutrašnje strane i istim pokretima (okretanjem na dole za gornje zube i na gore za donje zube) čistiti te površine.

Na kraju, treba očistiti i grizne površine svih zuba. To se ostvaruje pokretima od nazad ka napred. U ovoj fazi treba oprati i gornju stranu jezika.

toothpick.com
toothpick.com

Najčešće greške koje se mogu napraviti pri pranju zuba jesu pokreti četkice napred-nazad i pokreti gore-dole. U prvom slučaju, dentalni plak koji se nalazi na površini zuba, neće se skidati sa zuba već će se sabijati između zuba. U drugom slučaju, plak (koji je pun bakterija) se nabija u gingivu i dovodi do njenog oštećenja.

Dok perete zube kontakt između zuba ne postoji! Poželjno je da se gledate u ogledalo kako bi i sami kontrolisali tehniku koju sprovodite pri pranju zuba. Kada ste završili pranje dobro isperite usta.

Zube treba prati barem dva puta dnevno, ujutro i uveče, bez vremenskog ograničenja.

Odnosno, onoliko dugo koliko je nekom potrebno da ukloni meke naslage sa svih površina zuba.

Prethodni tekst
Sledeći tekst
Ana Bojanić Kecojević
Ana Bojanić Kecojević
Doktor stomatologije, radi u stomatološkoj ordinaciji OŠ " 21.oktobar" u Kragujevcu. Srećna je kada može da pomogne ljudima, što joj u jednom aspektu upravo i omogućava njen životni poziv. “Proverite da li ste zaista dobar čovek. Pomozite onima koji vam ne mogu uzvratiti”. (Dušan Radović)