fbpx
spot_img

Velika izložba završava 2018. blistavu godinu za srpski strip!

Sedma godišnja izložba Udruženja stripskih umetnika otvara se u Dečjem kulturnom centru Beograda u četvrtak, 27. decembra 2018. • Završena najuspešnija godina srpskog stripa u 21. veku. • Započete kapitalne edicije sabranih dela, tri nova festivala i brojni projekti u zemlјi i inostranstvu • U saradnji sa državnim ustanovama i nevladinim sektorom primenjuju se strategija za strip kompatibilna sa strategijom za kulturu Republike Srbije 2017-2027. •

U četvrtak 27. decembra u galeriji Dečjeg kulturnog centra u Beogradu biće otvoren središnji događaj za profesionalni strip u Srbiji — sedma godišnja izložba Udruženja stripskih umetnika Srbije. Izložbu će u 19.30 časova otvoriti predsednik upravnog odbora USUS Rade Tovladijac, doajen stripa i karikature Tošo Borković koji je i laureat povelјe „Vitez duha i humora“, mlada umetnica vanrednog talenta Nevena Marković, kao i urednica likovnog programa DKC Lidija Seničar. Ovogodišnju glavnu ilustraciju izložbe — u spomen Velikog rata —dao je Goran Đukić Gorski, jedan od najomilјenijih umetnika srpskog stripa, ilustrator „Politikinog Zabavnika“.

Izložbu je podržao grad Beograd programom Sekretarijata za kulturu, a sa pratećim sadržajima postavka će trajati tokom čitavog januara 2019. godine. Na njoj su predstavlјeni radovi iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i drugih zemalјa gde borave članovi USUS. Izlažu se stripske table, ilustracije i koncept art koji pokazuju žanrovski dijapazon naših umetnika — od satiričnog, preko realističkog, do avangardnog stripa ali i drugih oblika vizuelnog pripovedanja.

Uz doajene kao što su Brana Nikolić, Špiro Radulović, Lazo Sredanović, Dušan Vukojev, Dragoslav Jovanović, Jugoslav Vlahović, Milenko Mihajlović, Vladimir Krstić ili Šandor Gogolјak, USUS izlaže i radove novih stvaralaca. Ove godine publici će biti predstavlјeni novi članovi Udruženja, među kojima su, uz pomenutu Nevenu Marković, i Jovan Rakić, Milena Lazović, Filip Stanković, Stefan Krunić, Luka Ašković, Miloš Simić i Milica Kačar.

Saradnjom sa samoupravom Grada Valјeva, po stručnom izboru Dejana Bogojevića, obezbeđena je gostujuća izložba nagrađenih radova upravo završenog Drugog međunarodnog festivala stripa u Valјevu. Uz dobitnika Gran prija Nebojšu Vasilića, tu su sa svojim radovima i drugi laureati: Nikola Radosavlјević, Aleksandar Stevanov i Katerina Nikolovska, Marko Šerer i Senka Milutunović, Vedad Šabanadžović, Milјana Tešović, Goran Novakov, Želјko Obrenović i Želјko Vitorović, Goran Furunović, debitantkinje Sara Živković, Ana Živković i Margareta Milenković, a u dečjoj kategoriji Jovan Đorđević.

USUS ima redovnu saradnju sa Dečjim kulturnim centrom Beograda koji je referentna međunarodna ustanova za dečji i omladinski strip, organizator međunarodnog konkursa za strip kaiš, ali i sedište dve ugledne stripske škole koje vode Mileta Miloradović i Vladimir Vesović.

Kapitalna izdanja u 2018. i 2019.

Osim organizacije izložbi, Udruženje stripskih umetnika Srbije ima i druge svoje delatnosti. Centar za umetnost stripa Beograd, kao nova programska jedinica USUS čiji je upravnik Zoran Stefanović, sada ulazi u treću godinu postojanja, opravdavajući svoju namenu pravlјenjem desetina projekata i događaja godišnje.

Izdavačka delatnost stripa je u Srbiji je veoma razvijena, a uz Hrvatsku, i najjača u Jugoistočnoj Evropi. Problem je što se to u najvećoj meri odnosi na strani strip. Zato je USUS preko Centra za umetnost stripa kapacitete stavio u izdavanje stripova Brane Nikolića, Laze Sredanovića, Radivoja Bogičevića, Dušana Vukojeva, Radiča Mijatovića i drugih doajena tokom ove i sledeće godine. USUS je tako učestvovao u osnivanju edicije karikaturalno-humorističkog stripa „Karike i oblaci“, čiji je prvenac kultni album Božidara Milojkovića BAM-a, Dragana Lazarevića i Lazara Odanovića „Crne besmislice“ u izdanju „Forme B“ i „Makonda“.

Udruženje je stručno doprinelo i izdavanju kapitalnog prvog toma sabranih dela Đorđa Lobačeva pod naslovom „Plava pustolovka i druge priče (1931-1939)“ u izdanju „Makonda“, sa podrškom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, što je bio jedan od glavnih stripskih događaja na području nekadašnje Jugoslavije u protekloj godini. Pred objavlјivanjem je i kapitalna monografija „Lobačev — Čardak i na nebu i na zemlјi“ Zdravka Zupana (1950-2015), u izdanju takođe renomirane kuće, „Modesti stripovi“.

U istraživanju doprinosa ruske emigracije svetskom stripu, USUS sarađuje sa brojnim domaćim i međunarodnim ustanovama, gde se posebno izdvaja saradnja sa vladama Srbije i Rusije. Najvažniji proizvod toga su izložba i dvojezična monografija „Ruski strip Kralјevine Jugoslavije“ koje je uradila prof. Irina Antanasijević sa svojim timom, a koja je mesec dana impresionirala publiku u centru Moskve, u Domu ruskog zagraničja Aleksandra Solženjicina. Izložba nastavlјa svoj put, prvom dolaskom u Beograd, verovatno krajem januara, a zatim se vraća u Rusiju, u Sankt-Peterburg i tamošnju Predsedničku biblioteku.

Udruženje je dalo stručni doprinos i grafičkoj noveli o Prvom svetskom ratu „Sat“ Dragana Lazarevića, Vujadina Radovanovića i Radeta Tovladijca u izdanju „Pčelice“ iz Čačka, ovenčane nagradom za najbolјi strip proteklog Sajma knjiga u Beogradu ali i masovnim odzivom čitalaca.

Udruženje je napravilo više sporazuma o podršci domaćem stripu od kojih je posebno značajan onaj sa Kompanijom „Novosti“ koja je u rekordnih 120.000 primeraka objavila isti roman „Sat“ kao poklon-svesku svojim čitaocima, u spomen na stogodišnjicu primirja u Prvom svetskom ratu. Ovo je bio i veliki povratak srpskog stripa na naše kioske.

Festivali, godišnjice, škole i novi mediji

Udruženje stripskih umetnika Srbije je podstaklo osnivanje Zajednice festivala stripa sa sedištem u Nišu, gde se održava festival „Nifest“, a najavilo je i Festival azijskog stripa tokom „Komikona“ u Kragujevcu 2019. godine.

Udruženje je sa Dečjim kulturnim centrom Beograd u aprilu 2018. osnovalo „Gašin sabor“, prvi balkanski festival humorističko-karikaturalnog i porodičnog stripa koji je imao veliki uspeh kod publike raznih vrsta. Za januar 2019. isti partneri najavlјuju još jedan festival. USUS je prisutan i na mestima na kojima se predaje umetnost stripa, od kojih su u Beogradu naročito važni Škola „Đorđe Lobačev“ i Fakultet primenjenih umetnosti, a od skora i Fakultet dramskih umetnosti na katedri dramaturgije.

Udruženje stripskih umetnika Srbije, između ostalog, učestvuje u manifestacijama „2018 — druga godina srpske fantastike“, jubileju 150 godina Narodnog pozorišta u Beogradu, Vitez fest, a posebno temelјno je obeležilo i stotu godišnjicu Velikog rata 2014-2018, kako samostalno, tako i podržavajući projekte poput edicije zbirki stripova „Linije fronta“ izdavačke kuće „Sistem komiks“.

Udruženje daje podršku novim medijskim projektima o stripu od kojih se kao posebno značajan u 2018. izdvojio već ugledni „Strip blog“ mladog novinara i urednika Miloš Simića.

Udruženje nastavlјa rad na nacionalnoj strategiji stripa i dalјoj saradnji sa državnim ustanovama Srbije i sveta. USUS daje doprinos zaštita srpskog jezika i ćiriličnog pisma, kao i zaštiti manjinskih kultura, kroz stripove za sve generacije.

Preporučeni linkovi
Dečji kulturni centar u Beogradu www.dkcb.rs
Udruženja stripskih umetnika Srbije www.usus.org.rs
Strip blog stripblog.in.rs

Izvor: USUS
Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.