fbpx
spot_img

Vreme kao u junu, oboren temperaturni rekord u švajcarskim Alpima

Rekordne temperature izmerene su na severnoj strani Alpa u Švajcarskoj i u Lihtenštajnu, na visinama oko 400 metara.

U malom severnom švajcarskom gradu Delemonu i glavnom gradu Lihtenštajna Vaducu izmereno je preko 20 stepeni Celzijusa. U Delmonu je prvog dana 2023. godine zabeleženo 20,9 stepeni.

Visoke temperature ugrožavaju i skijaše
Visoke temperature ugrožavaju i skijaše

Iz Meteosvisa, švajcarske nacionalne meteorološke i klimatske službe, saopštili su da su januarski toplotni rekordi zabeleženi na nekoliko stanica za praćenje na severnoj strani planinskog lanca Alpa, zbog toplih vetrova sa jugozapada.

Ukupno 36 mernih stanica izmerilo je lokalno maksimalne temperature a prethodni rekord u januaru – izmeren je 12. januara 1993. u Lucernu. Tada je temperatura dostizala 19,4 stepena Celzijusa.

Temperature u Delemontu su tako iznad proseka u odnosu na januarske temperature za period od 1991. do 2020, što su vremenske prilike za mesec jun, dodali su u Službi.

Delemont je glavni grad severozapadne regije Jura, koja se graniči sa Francuskom.

Tako su, u skladu sa temperaturama, u Veveju na Ženevskom jezeru ljudi stajali u redu za sladoled, dok su u samoj Ženevi plivači učestvovali u tradicionalnom novogodišnjem kupanju u jezeru.

Ženevsko jezero u decembru 2022. i kupanje u vodi koja je imala temperaturu od osam stepeni
Ženevsko jezero u decembru 2022. i kupanje u vodi koja je imala temperaturu od osam stepeni

I Moskva beleži rekorde

Neuobičajeno toplo vreme u prestonici Rusije postavilo je klimatski rekord u 2023. godini, saopštio je u nedelju Interfaksu Meteorološki biro Moskve.„Oboren je temperaturni rekord postavljen 1. januara 1973. godine koji je iznosio plus 4,2 stepena, jer je u nedelju u Moskvi, na glavnoj gradskoj meteorološkoj stanici zabeleženo 4,5 stepeni“, rekao je predstavnik meteorološkog biroa.

***

Najviša januarska temperatura zabeležena bilo gde u Švajcarskoj bila je 24 stepena, i registrovana na južnoj strani Alpa u regionu Tičino, 1944. u Luganu i 2007. u Lokarno-Montiju.

U maloj kneževini Lihtenštajn temperature su u nedelju u glavnom gradu Vaducu dostigle 20 stepeni.

Time je postavljen novi januarski toplotni rekord, koji je nadmašio 19 stepeni zabeleženih 22. januara 1997. godine.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.