fbpx
spot_img

Nikola Pilić: Nole je najbolji, ne samo teniser već sportista današnjice

Nikola Pilić nema dilemu da je Novak Đoković najbolji, ne samo teniser već sportista današnjice.

U novogodišnjem intervjuu za Danas priča o tome šta uopšte znači broj Gren slemova i da li je to uopšte presudno za poređenje sa Rodžerom Federerom i Rafaelom Nadalom, kao i da li je i koliko srpski teniser izgubio zbog svog stava o vakcinaciji.

Novak Đoković ulazi u novu sezonu sa željom da u istoj stigne Rafaela Nadala po broju osvojenih Gren slemova, a možda ga u tom poduhvatu i pretekne. Neće mu biti lako pošto Španac beži za jedan trofej, ali daleko da je bez ikakvih šansi. On će već u januaru napasti desetu titulu na Australijan Openu, a onda je na programu možda i ključni Gren slem u godini. Reč je o Rolan Garosu koji se igra na pariskoj šljaci gde je Nadal 14 puta do sada trijumfovao. Ukoliko bi ga Novak ili neki teniser iz mlađe generacije sprečio u naumu da po petnaesti put osvoji Rolan Garos, to bi značajno podiglo šanse Đokoviću da ostvari ovogodišnji cilj. Kao što je dobro poznato, trava nije omiljena podloga Nadalu, a upravo se na njoj igra Vimbldon, dok je Đoković oduvek pružao bolje partije na US Openu od velikog rivala. Ipak svoju šansu na pomenutim turnirima vide i klinci kojima će pripasti budućnost svetskog tenisa, a najbliži potencijalnom iznenađenju su Karlos Alkaraz, Holger Rune i Janik Siner.

Da li se i koliko razlikuje tenis u postpandemijskom dobu u odnosu na period pre korona virusa?

Sigurno je da su neki turniri imali lošiji kvalitet igrača nego što bi normalno imali, a u jednom trenutku je što bi Englezi rekli “up&down” odnosno nikad se nije znalo ko će igrati i kad će se igrati, tako da nije mogao da igra Novak ni Indijan Vels ni Majami, a na Vimbldonu je bila prava glupost kada za osvojeni Gren slem ne možeš dobiti 2.000 bodova koje si zaslužio kao što je Novak ili pak poraženi u finalu koji bi dobio 1200 poena. Nadam se da će 2023. biti barem malo normalnija.

Da li će se i koliko na kvalitet tenisa odraziti povlačenje Rodžera Federera?

Pazite, ne puno i to iz razloga što je on u poslednje dve-tri godine on igrao jako malo. A osim toga jasna je stvar da je Federer igrao predivan tenis, bio je veliki šampion i na tome mu svaka čast. Petnaestak godina je igrao fenomenalno i bio je u samom svetskom vrhu. Igrao je dobru reputaciju, bio je igrač bez skandala. Mislim da se to nije previše osetilo jer je on postepeno smanjivao učešće na turnirima i na kraju je sa 40 godina rekao samom sebi: „ne treba mi ovo više“.

Ko ima veće šanse između Nadala i Đokovića da karijeru završi sa najvećim brojem osvojenih Gren slemova?

Po meni to uopšte nije važno. Novak ima veće šanse. On je na svim podlogama bolji teniser od Nadala izuzev zemlje. A ne treba zaboraviti i da je jednu godinu mlađi od njega. Nadal mi se čini nešto sporijim nego što je bio. Međutim po nekim drugim kriterijumima se može reći da je Novak bolji igrač, iako ja skidam kapu Nadalu na 14 titula na Rolan Garosu. To se verovatno više nikada neće dogoditi. Međutim, novinari kao novinari, misle da su Gren slem uvek važni i u to nema nikakve sumnje, ali ima nekih drugih stvari koje su isto veoma važne kao što je na primer broj nedelja koje si proveo na mestu broj jedan na svetu. A Novak je za sada stao na cifri od 374, a i jedini je koji je po dva puta osvojio sve Gren slemove na svim površinama, ša prema tome i o tome treba nešto reći. Meni bi bilo drago da Novak osvoji jedan Gren slem više od Nadala, međutim u sportu nema garancije.

Koliko mlada generacija uspešnih tenisera (Rune, Alkaraz, Siner) može da poremeti planove Nadala i Đokovića na Gren slemovima?

U budućnosti sigurno, tu nema diskusije. Međutim, morate znati jedno: u bilo kojem sportu nikad se nije dogodilo da su tri čoveka kao što su Novak Đoković, Rafael Nadal i Rodžer Federer žarili i palili 15 godina i kad se vidi šta su sve osvojili i u koliko finala Gren slemova su učestvovali, prosto je neverovatno šta su napravili. Ima igrača koji mogu da ih ugroze. To su pre svih Aleksandar Zverev, Janik Siner i Stefanos Cicipas. U svakom slučaju mislim da je samo pitanje vremena kada će Nadal i Novak malo pasti, a ovi se momci malo podići u formi. To sad već traje tri ili četiri godine i sada su došli blizu njih, ali su još uvek Đoković i Nadal bolji igrači.

Da li nekog od mlađe generacije vidite kao kandidata da dostignu ili prestignu rezultate čuvenog trija Federar-Nadal-Đoković?

To je jako teško pitanje, međutim sigurno je da ako vidite način na koji je igrao Karlos Alkaraz u Madridu i Barseloni da to izgleda fenomenalno. Siner je vodio protiv Novaka sa 2:0 u setovima, ali je izgubio u pet setova. Zverev je morao da dobije Nadala na Rolan Garosu ali se povredio na meču i onda je odsustvovao šest meseci sa terena. To je sve jako kompikovano i zavisi malo i od sreće: da budeš zdrav, da nisi povređen i tako dalje. Ali je sigurno da ovi igrači koje sam pomenuo nisu daleko od Novaka i Nadala.

Koliko psihički na Đokovića može da utiče prošlogodišnje loše iskustvo iz Australije i da li mislite da će osvojiti desetu titulu na Ozi openu?

Da li će Novak da osvoji desetu titulu u Australiji sad u januaru? Ja znam isto koliko i vi. Međutim, nemojte sumnjati u Novakovu psihu. On je jedan od najjačih psihičkih igrača u svetu tenisa i možda u svim sportovima. On je to dokazao u poslednjih 15 godina. Ako bude igrao u šestoj brzini, onda je sigurno favorit broj 1 na Australijan Openu. Njemu ti turniri odgovaraju, ta podloga, ta atmosfera mu odgovara… Nije slučajno da je baš Ozi open osvajao devet puta u karijeri. I to što se dogodilo prošle godine je velika sramota političara koji su mislili da će na tome zaraditi političke poene, a zapravo su izgubili izbore. Ja se nadam da će biti i te kako koncentrisan u Australiji i da će pokazati tamo šta može.

Kako vi gledate na jednu praktično jednu celu i drugu delimično izgubljenu sezonu Novaka Đokovića zbog njegovih stavova o vakcinisanju protiv kovida? Da li biste ga vi savetovali da uradi nešto drugačije?

Pa hajde da ja ne dajem savete Novaku, nego da ih dam novinarima. Hajde da pomenemo da je ove godine na Rolan Garosu najmanje 25 teniserki imalo dokument da su se vakcinisale, a zapravo to nisu učinile. Međutim, Novak ima karakter. On kad kaže nešto tako je. Da li je to ispravno ili ne, o tome možemo da diskutujemo nedelju dana. Ali on ima karakter i on je rekao da se neće vakcinisati. Ovi koji su igrali i koji imaju papir da su se cepili, a zapravo to nisu učinili, nemaju toliko snažan karakter kao Novak. On stoji na nekom stanovništvu. Neki kažu da je ono u redu, dok drugi kažu da nije u redu. Ja neću ulaziti u to. Ja samo znam da ima onih koji igraju, a nisu se cjepili i nikom ništa.

Dakle, smatrate da će Novak na kraju biti bolji od Nadala i da ga odluke oko korona virusa neće sputati u želji ili planovima da to i učini?

Ja mislim da neće. Osim toga moja je želja da to napravi. Da li će to uspeti ili ne to zavisi od njegovog zdravlja. Samo da nema povrede i biće dobro.

Smatram da kada on igra u svojoj šestoj brzini da je nedostižan za mnoge, odnosno da ga neko jako teško može pobediti. Neću da umanjujem uspehe ni Nadala ni Federera. Međutim rekao sam kada je Novak ove godine osvojio Vimbldon. Stavio sam stvari na sto i video sam da on ima sve komponente da se za njega može reći da je najbolji igrač svih vremena. Neko se ne slaže sa mnom i to je u redu. Ali ti isti ne znaju dovoljno tenisa koliko ga znam ja.

Da li očekujete da Novak igra duže od Nadala jer je kroz karijeru imao manje povreda od njega, što bi onda impliciralo da bi mogao da igra barem četiri Gren slema više od Nadala?

Vidite, vi možete igrati četiri Gren slema više, ali morate biti u formi. Jer ako niste u formi, onda za džabe igrate ta četiri Gren slema više. Nadal je godinu dana stariji od Đokovića. Ako Novak bude prošao u narednom periodu bez povrede, on će imate šanse da igra jednu ili dve godine duže od Nadala. To je moje mišljenje. E sad, šta će se dogoditi, to samo onaj poviše nas zna.

Izvor: danas.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.