fbpx

Vremenska prognoza za februar i mart

Februar startuje uz oblačno i kišno vreme, koje tokom nedelje opet prelazi u “prolećno”, s temperaturom do 18 stepeni. Meteorolog za Nova.rs otkriva kad nam se vraća prava zima.


Januar, po najavi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, završavamo uz naoblačenje sa kišom koje će se proširiti na sve krajeve Srbije, a na planinama će padati sneg. U nižim predelima severne i zapadne Srbije, danas tokom dana i sutra ujutru i pre podne, usled osetnog pada temperature, kiša će ponegde preći u susnežicu i sneg, a lokalno se može i lediti pri tlu, navodi se na sajtu RHMZ.

Prema mesečnoj prognozi, prvi dani februara biće tmurni, s kišom i snegom – u ponedeljak pretežno oblačno i još malo hladnije, mestimično s kišom, na planinama sa snegom, u nižim predelima severne i zapadne Srbije ponegde sa susnežicom i snegom, a lokalno je moguća i kiša koja će se lediti pri tlu. U utorak u većem delu zemlje umereno oblačno i suvo, na jugu i istoku pretežno oblačno ponegde sa kišom, na planinama sa snegom i do srede će biti na snazi žuti meteoalarm kao upozorenje na potencijalno opasne pojave.

Od srede ponovo toplije, umereno oblačno sa sunčanim periodima i uglavnom suvo. A onda opet sve toplije, toliko da se u petak očekuju temperature do 18 stepeni, a nakon sunčanog vikenda, opet preokret. Poseban oprez savetuje se hroničnim bolesnicima i meteoropatama, lekari imaju i praktične savete kako da lakše podnesemo nagle vremensk promene, a meteorolog Slobodan Sovilj otkriva nam kakvo nas vreme očekuje u nastavku najkraćeg meseca u godini.

Prema njegovim rečima, već na startu očekuje nas niz suvih dana, a “tek za sedmi, osmi februar postoje naznake promene vremena sa kišom i snegom u celoj Srbiji”.

“Po klimatskoj prognozi februar će biti topliji i vlažan, sa srednjom temperaturom vazduha oko jedan stepen iznad proseka. Srednja dnevna temperatura biće od 2 do 4 stepena u nižim predelima, a od -2 do 0 na planinama. Srednja maksimalna biće od pet do sedam stepeni, ali to ne znači da neće biti hladnijih dana”, navodi meteorolog Slobodan Sovilj.

“Očekujemo u nižim krajevima šest do deset mraznih dana tokom februara, a u brdsko-planinskim 15 do 20 mraznih dana. Ledenih dana, kad je tokom celog dana temperatura ispod nule, u nižim krajevima biće tri do pet, a na planinama osam do 12”, najavljuje Sovilj.

Prema RHMZ, u Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost februarske srednje minimalne temperature vazduha od 2.2 stepena, a srednja maksimalna temperatura biće oko 8.3 stepena.

Mesečna suma padavina tokom februara biće iznad višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku višim za oko 13 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini februarska suma padavina iznosiće oko 59 mm, nakon čega nam se sprema topliji i prosečno vlažan mart…

Izvor: nova.rs

 

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.