fbpx
spot_img

Slavkoslovlje – knjiga aforizama Slavka Kasalice

U organizaciji međunarodnog udruženja književnih stvaralaca i umjetnika „Nekazano“ iz štampe je izašla knjiga aforizama „Slavkoslovlje“ autora Slavka Kasalice.

U predgovoru ove zbilja zanimljive knjige književnik Goran Radičević kaže;

“Dobijem ponekad od naših stvaralaca knjigu nad kojom se ozbiljno moram zamisliti, prije nego što napišem uvodni tekst, predgovor ili recenziju.Takva je i ova knjiga. Mislio sam da će to biti još jedna zbirka aforizama jer živimo u vremenu u kojem se ima šta kritikovati i ismijati. Ali nijesam pogodio.

Čitajući Slavkovu knjigu jesam našao i aforizme ali u njoj su skupljene i godine životnog iskustva iza kojih autor kritikuje istinom sve oblasti života, karaktere, moral, društvo. Ova zbirka je samo uslovno zbirka aforizama i to ako aforizmom smatramo svako kratko i jezgrovito napisano djelo sa poentom.

Svaka od životnih istina iz ove zbirke mogla bi biti okosnica po jednog romana, satire, pripovijetke ili čak eseja. Kroz često i autobiografske opise životnih situacija, tradicija i noviteta, autor ističe činjenicu da čovjek današnjice pokušava ostati čist dok pliva kroz blatnjavu rijeku zbivanja. Promjene moralnih vrijednosti, promjene načina života na našim prostorima uslovljene geopolitičkim promjenama i uvođenjem novih tehnologija, sve je to u ovoj zbirci opisano sa autorovog aspekta ponekad aforizmom a češće crticama iz života.

Nije Slavko pisao samo o manama današnjih ljudi, osvrnuo se često i na ono pozitivno u ljudima, svjestan da nije sve samo crno ili samo bijelo, da se čaša žuči i čaša meda smiješane piju.Taj njegov način posmatranja života i ljudi u današnjem svijetu učinio je da ova zbirka postane jako ozbiljno djelo i kao takvo ga treba i čitati.“

O autoru:

Slavko Kasalica je rođen 1971 na Cetinju.Piše poeziju, aforizme i kratke pripovijetke.Kao vrstan bas gitarista oprobao se i u kantautorskim poduhvatima.

Dosad je objavio jednu zbirku poezije  „Ogledala“.

U čestim trenucima osame zapisivao je svoja zapažanja i odlučio je da ih objavi u ovoj zbirci.

Trenutno živi i radi u Risnu.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.