fbpx
spot_img

Western – Neko bejaše Kapetan Miki

Foto: lucaboschi.nova100.ilsole24ore.com

         Ako ćemo već nameravamo da predstavimo konkretno neki lik od junaka, što bi se reklo, počnimo od poletne i visprene

Foto: culturaesvago.com/
fumetti-e-cartoni

mladosti! Kapetan Miki (zanimljivo, čak i u italijanskom originalu se ovako piše!) jedna od zvezda Bonelijevih izdanja, kreativno je čedo čudesnog trojca EsseGesse koji sad možda ne

Foto: ifedizioni.it/if/index

treba posebno predstavljati – da podsetimo malo iskusnije, kod nas su najpoznatij kao autorski spreg koji je radio na Komandantu Marku. Originalne epizode o ovom liku rađene su u periodu od 1951. do 1967., azahvaljujući brojnim ponovnim izdanjima mnoge generacije čitalaca su imale prilike da ga upoznaju.

Miki je veoma mlad, prikazuje se ugl. u dobu od 17 -18 godina i jedan je od ponosnih rendžera Nevade. On vizuelno i suštinski dosta podseća na malog rendžera Kita Telera (mada bi od milja i Miki komotno pristajao taj naziv)  Kako junaci često proishode iz raznih nevoljnih prilika, to važi i za Mikija – njemu su rano umrli roditelji, a prihvatio ga je izvesni narednik Klem, koga su kasnije ubili pripadnici jedne bande; pri odrastanju mu se našao i stari izviđač zvani jednostavno Smuk (u originalu njegov nadimak zapravo znači Dupli Rum, ali asocijacija je sasvim jasna!) Kad je Miki malo stasao, priključio se rendžerima, a nakon što su banditi ubili njegovog staratelja Klema, uspeo je da ih savlada i tako osveti svog dobročinitelja. Dokazavši svoje sposobnostii vrline, mladić ubrzo postaje kapetan, a često mu se i samostalno poveravaju delikatni zadaci. Dakle, on je hrabar i odvažan, pravdoljubiv i otvoren, vešt u borbi prsa u prsa iako deluje da je nežne građe, i, ono što se posebno potencira a vrlo je bitno za opstanak i ishod situacije u ambijentu koji predstavljamo, izuzetno je precizan sa koltom!! Tu ima i malo preterivanja, kao i u nekim navikama njegovih vernih prijatelja (v. malo kasnije) ali ove dogodovštine mahom realistički predstavljaju ono što se može dogoditi…  Tu su razni bahati tipovi, razbojnici i desperadosi, različito nastrojeni indijanci među kojima ima i dosta opasnih, a karakterističan primer superneprijatelja prikazan je Čovek sa hiljadu lica (ili Čudesno Lice) koji je bio i hapšen ali mu u principi nije bilo moguće do’akati jer uvek uspevao da zametne svoj identitet, pri čemu je dostaojan poređenja u najmanju ruku sa Arsenom Lupigom iz Alan Forda! Pošto sam imao prilike tokom odrastanja da propratim i neke avanture sa ovom protuvom, ne znam koliko je bilo ubedljivo rešenje (barem kasnije gledano, ako nisam nešto bitno prpustio) kad su mu naši junaci, već umorni od potrage i peripetija, jednostavno prepustili da ostane na brodu na koji je greškom dospeo, a na kojem će morati da se pomuči trpeći i slušajući despotski nastrojenog kapetana! (?)

 

Foto: lucaboschi.nova100.ilsole24ore.com

Naši junaci obitavaju u utvrđenju Kulver (negde i Koulver) u kojem komanduje pukovnik Braun; uz Mikija su skoro uvek već pomenuti Smuk i doktor Salaso – oni su odani drugovi, odvažni i istrajni u borbi, ali je naglašena njihova navika da potegnu dobru kapljicu, i to do neslućenih granica! (vodu najradije ne okušaju, pri čemu izgleda da im ni kupanje nije baš blisko, ali bez ruma ili sl. ne mogu da žive!)  Odnekle se u priči pojavljuje i simpatični rendžer italijanskog porekla, Đenaro Espozito, tu su i drugi vrli momci, individualno manje naglašeni, i Mikijev VERNO konj Napoleon, i, što takođe unosi posebnu svežinu u priču, Mikijeva devojka Suzi, kći pukovnika Brauna – ona je takođe otresita i srčana i često hirovita, pa pri nekim susretima nje i Mikija imamo retku priliku da vidimo da i mlađani rendžer od nekoga cvika!

 

– NASTAVIĆE SE –

Mišo Koprivica
Mišo Koprivica
Mišo Koprivica je od svog ranog opismenjavanja veliki ljubitelj stripova, a tu sklonost nije zasenio ni razvoj interesovanja prema lepoj književnosti, raznolikoj stručnoj literaturi, prema raznim (sup)kulturnim sadržajima uopšte. Svoje malo bekstvo i nadgradnju nad zamućenom kolotečinom nalazi i u pisanju i konzumiranju poezije, uživanje u slušanju muzike i skromnim porodičnim kretanjima. Oženjen je i otac dvoje dece.