fbpx
spot_img

XII FESTIVAL RANE MUZIKE Beograd 2017: najava i program

XII FESTIVAL RANE MUZIKE na istorijskim instrumentima se odžava od 10. do 25. juna 2017. u Beogradu i obeležiće ga godišnjice velikih kompozitora i 25 godina od osnivanja Studija za ranu muziku. Na festivalu će se tokom petnaest dana pojaviti priznati ansambli i solisti iz zemlje i inostranstva koji se bave interpretacijom muzike ranih epoha, odnosno muzikom srednjeg veka, renesanse i baroka, svirajući je na instrumentima koji su iz doba kada je muzika komponovana(barokne violine, viole, orgulje, laute, viola da gamba, čembalo itd.). Ovogodišnji Festival je značajan zbog nekoliko muzičkih godišnjica – 450. godina od rođenja italijanskog kompozitora Klaudija Monteverdija, 250. godina od smrti nemačkog kompozitora Georga Filipa Telemana, ali i 380 godina od rođenja odn. 310 godina od smrti dansko-nemačkog kompozitora Ditriha Bukstehudea. Muzika ovih muzičkih genija biće prisutna na tri koncerta ovogodišnjeg festivala organizovanih upravo ovim povodom. Ujedno, ova godina obeležava i 25 godina od osnivanja Studija za ranu muziku, udruženja građana koje je i organizator ovog festivala, a koje je oformljeno 1991. godine kao rezultat stvaranja Festivala rane muzike koji je bio održan 1991. godine po prvi put u prostoru predivne akustike crkve Sv. Petra. Festival će se održavati u prostorima velike dvorane Kolarčeve zadužbine, crkve Sv. Petra, kao i katedrale Blažene Djevice Marije.
Finansijsku podršku festivalu ove godine pružili su Gradski sekretarijat za kulturu, Mađarski kulturni centar Kolegijum hungarikum (Collegium Hungaricum), Italijanski institut za kulturu, Fondacija Makris (SAD), Švajcarska fondacija Intermuzika (Intermusica), Luksemburška kulturna organizacija Mjuzik el-eks (Music LX), Luksemburški kulturni fond Fokuna (Focuna) i drugi.
Ushićenje zbog broja novih ansambala i gostiju koji raste iz godine u godinu, kao i zbog onih koji se često vraćaju ovom specifičnom festivalu u našem regionu je nešto što mi daje inspiraciju za nove repertoarske poduhvate kao i čitavu koncepciju koja stoji na čvrstim temeljima a ipak je spremna da vremenom raste i modifikuje samu sebe. Akcenat na muziku slavnog Monteverdija i Telemana je nešto što me posebno raduje kao umetnika kao i raznovrsnost koja će publiku držati budnom tokom trajanja festivala. Predrag Gosta, umetnički direktor Festivala rane muzike
Festival će biti otvoren koncertom Hrvatskog baroknog ansambla u Katedrali BDM 10. juna, a nastavlja se već sledećeg dana koncertom u čast Bukstehudea u crkvi Sv. Petra. Među koncertima posebno mesto ima i polu-scensko izvođenje barokne opere Orlando Georga Fridriha Hendla, 19. juna na Kolarcu, koja je pretprošle sezone dobilo nagradu najbolja opera od beogradskih kritičara, a uz mlade i talentovane soliste Nove beogradske opere pod upravom Marijane Mijanović i Predraga Goste. Koncertom orguljaša Morisa Klementa tokom Festivala rane muzike najavljuje se i festival Dani orgulja – Dies organorum koji organizuje Kulturni centar Beograda, a koji počinje dva dana nakon ovog festivala. Specijalnim koncertom barokne muzike uobličenim za ovu priliku, 26. juna nastupiće Solisti Fondacije za mlade talente Grada Beograda, kao poveznica između dva festivala. Svi koncerti Festivala rane muzike počinju u 20h. U istom periodu, tačnije od 12. do 19. juna, održaće se i jubilarna 10. Barokna akademija, na kojoj će mladi umetnici imati priliku da rade sa svetski priznatim stručnjacima na području rane muzike i istorijske interpretacije Marijanom Mijanović, Evelin Tab, Majklom Fildsom, Predragom Gostom, Florijanom Dojterom i Andreom Loron ONilom. Beogradsku baroknu akademiju podržalo je Ministarstvo kulture.
Karte možete kupiti na blagajni Kolarčeve zadužbine ili sat vremena pred početak koncerta u prostorijama gde će se koncert određene večeri održavati, i to po pristupačnoj ceni od samo 300rsd.
PROGRAM KONCERATA
XII Festival rane muzike, Beograd 2017
 
Od umetnika i ansambala koji će nastupiti ove godine, ističu se ansambli Nju trinity barok (New Trinity Baroque – SAD), Il rosinjolo (Il Rossignolo – Italija), barokni orkestar Savarija (Savaria – Mađarska), Antifonus (Antiphonus – Hrvatska), Hrvatski barokni ansambl (takođe Hrvatska), hor Orfelin iz Novog Sada, ansambli Vizantika (VisAntiqua) i Orferion (Orpherion) iz Beograda, talentovani mladi vokalni solisti Nove beogradske opere, kao i solisti Evelin Tab (Evelyn Tubb), sopran iz Velike Britanije, lautista Majkl Filds (Michael Fields – Velika Britanija), barokni violinista Florijan Dojter (Florian Deuter – Nemačka), hrvatsko-britanski barokni violinista Bojan Čičić, luksemburški orguljaš Moris Klement (Maurice Clement), hrvatski orguljaš Pavao Mašić, čembalista, naš lautista Darko Karajić, dirigent Predrag Gosta i drugi.
Hrvatski barokni ansambl
Subota, 10. jun (katedrala Blažene Djevice Marije)
Hrvatski barokni ansambl, dir. Laura Vadjon (Hrvatska) – Instrumentalna muzika XVII veka
Nedelja, 11. jun (katedrala Blažene Djevice Marije)
New Trinity Baroque, dir. Predrag Gosta – Buxtehude: Membra Jesu Nostri
Ponedeljak, 12. jun (Crkva Sv. Petra)
VisAntiqua – Muzika srednjeg veka i renesanse
Utorak, 13. jun (katedrala Blažene Djevice Marije)
Antiphonus, dir. Tomislav Fačini (Hrvatska) – Monteverdijevi madrigali
Sreda, 14. jun (Crkva Sv. Petra)
Evelyn Tubb, sopran i Michael Fields, lauta (Velika Britanija) – Lute Songs
Četvrtak, 15. jun (katedrala Blažene Djevice Marije)
Evelyn Tubb i Michael Fields

Maurice Clement, orgulje (Luksemburg) – Orguljska muzika XVII veka

Petak, 16. jun (Crkva Sv. Petra)
Florian Deuter, barokna violina (Nemačka) – Sonate i partite za solo violinu J.S. Bacha (Part I)
Subota, 17. jun (Crkva Sv. Petra)
Bojan Čičić, barokna violina (V. Britanija/Hrvatska) – Sonate i partite za solo violinu Bacha (Part II)
Nedelja, 18. jun (Crkva Sv. Petra)
Il Rossignolo (Italija)
Ponedeljak, 19. jun (Kolarac)
Barokni orkestar i solisti Nove beogradske opere, dir. Predrag Gosta – Opera: Orlando
Utorak, 20. jun (katedrala Blažene Djevice Marije)
Pavao Mašić, orgulje (Hrvatska) – J.S. Bach: Die Kunst der Fuge
Sreda, 21. jun (katedrala Blažene Djevice Marije)
New Trinity Baroque sa Florianom Deuterom – Proslava 250. godišnjice G.Ph. Telemanna
New Trinity Baroque

Četvrtak, 22. jun (Crkva Sv. Petra)

Orpharion – Muzika srednjeg veka i renesanse
Petak, 23. jun (Crkva Sv. Petra)
Darko Karajić, lauta solo
Subota, 24. jun (katedrala Blažene Djevice Marije)
Hor Orfelin (Novi Sad) – Muzika Istoka i Zapada
Nedelja, 25. jun (katedrala Blažene Djevice Marije)
Barokni orkestar Savaria, dir. Pál Németh (Mađarska) – Esterhazy i Haydn
Ponedeljak, 26. jun (KC Grada Beograda)
Specijalni koncert: Solisti Fondacije za mlade talente Grada Beograda
Istorijat festivala
Festival rane muzike je osnovan 1991. godine, na inicijativu naših umetnika Dragana Karolića i Predraga Goste, koji već više godina žive i rade u inostranstvu. Ubrzo nakon prvog Festivala osnovan je i Studio za ranu muziku (1992.) koji okuplja ansamble i soliste koji se bave muzikom srednjeg veka, renesanse i baroka.
Tokom šest godina dok je Festival rane muzike postojao, na njemu su nastupali poznati ansambli i solisti iz zemlje i inostranstva, a festival je bio podržavan od strane Ministarstva kulture, Sekretarijata za kulturu grada Beograda, i mnogobrojnih sponzora. Na poslednjem festivalu 1996. godine nastupili su, među ostalim, ansambli Renesans, Musica Antiqua, Sprezzatura (Velika Britanija), Ansambl Studija za ranu muziku, kamerni hor Melódi, kao i solisti Evelyn Tubb, Michael Fields (Velika Britanija), Genoveva Galvez (Španija), Friedemann Immer sa svojim ansamblom (Nemačka), Svetlana Stojanović i mnogi drugi.
2012. godine, Festival rane muzike je obnovljen i održan po sedmi put, u prostoru crkve sv. Petra (Makedonska 23). Slušalo se 14 koncerata sa umetnicima i ansamblima iz zemlje i inostranstva. Među njima su tu bili ansambli Renesans, Temenos, VisAntiqua, Flauto Dolce, Belgrade Baroque, New Trinity Baroque (SAD), Ansambl Studija za ranu muziku, kao i solisti cembalisti Svetlana Stojanović, Bojana Dimković, Milan Popović i Isidora Kuzmanović, lautista Darko Karajić, barokni violončelista André Laurent O’Neil (SAD), kontraalt Marijana Mijanović (Švajcarska), kontratenor Predrag Đoković, barokne violinistkine Carrie Krause i Adriane Post (SAD) i drugi.
XII International Belgrade Early Music Festival, in the year which celebrates the 25th anniversary of the Studio for Early Music (the organizing association of the Festival), starts on June 10th with a Baroque Gala Concert, and continues until June 25th, 2017. Number of concerts will include international soloists and ensembles, performance of Handel’s opera „Orlando“ and number of workshops with famous early music artists. Join us this year in the biggest celebration of early music in Belgrade!
 
Marko Radojičić 
Marko Radojičić http://bgedtculture.blogspot.rs/
Rođen u Čačku 1982. godine. Inženjer telekomunikacionog saobraćaja. Ljubitelj i pratilac kulturnih dešavanja. Pokrenuo blog o kulturi, Belgrade Edt Culture, u cilju njene popularizacije. Svojim pisanjem želi da promoviše književnost, pozorište, film, izložbe, muziku i igru. Živi i radi u Beogradu. Član UNS-a i međunarodnog udruženja novinara (International Federation of Journalists)