fbpx
spot_img

Zabranjena promena škole

 

Ministarstvo donelo odluku kojom se štite srednje škole sa malim brojem đaka. Masovno prelazili iz mašinskih u medicinske i ekonomske obrazovne ustanove. Hiljade đaka u septembru koristilo „prelazni rok“.

foto:prosvetniinformator.files.wordpress.com
foto:prosvetniinformator.files.wordpress.com

PREBACIVANjA đaka iz manje popularnih srednjih škola u one koje su „u modi“ ove godine neće biti. Ministarstvo prosvete odlučilo je da tu praksu zabrani i tako sačuva manje popularne škole. Ranijih godina hiljade đaka prvog razreda u septembru su se prebacivale iz, recimo, građevinskih i mašinskih u medicinske i ekonomske škole.

Prvima su ostajale poluprazne učionice, a kod drugih je u odeljenju bilo i po 40 đaka. Procenjuje se da je svaki deseti tek upisani srednjoškolac na početku školske godine promenio školu.

– Nakon obavljenog upisa u srednje škole, 711 učenika sa teritorije Srbije zatražilo je premeštaj u druge škole ili na druge obrazovne profile – saopštavaju iz Ministarstva prosvete.

Prošle godine, na primer, Ministarstvo je dobilo oko 3.000 zahteva za premeštanje učenika, a pozitivno je rešeno 300. Ali to je tek deo onih koji su promenili školu i đačku knjižicu – roditelji i deca najčešće su kucali direktno na vrata direktora škola, koji su do sada imali pravo da primaju decu iz drugih škola.

Ova odluka najviše će obradovati direktore škola čija odeljenja se često „osipaju“. Prema rečima Nenada Mladenovića, direktora beogradske škole „Tehnoart“, ranijih godina su već u septembru gubili između 30 i 40 đaka, što je najmanje 15 odsto ukupno upisanih učenika prvog razreda.

– Ukidanje ovakve prakse učiniće sistem mnogo pravednijim,jer đaci, kada polože u junu, budu pošteno raspoređeni, prema broju bodova, a kada se naknadno premeštaju, ne postoje nikakvi kriterijumi. Tada i jako loš đak može da pređe u veoma traženu školu. Dovoljno je da ima saglasnost Ministarstva ili direktora te škole. I onda neke škole ostanu sa krnjim odeljenjima, a druge nemaju dovoljno stolica za sve – kaže direktor Mladenović.

IZUZECI Učenici će, u izuzetnim okolnostima, ipak moći da promene školu. Izuzeci će se odnositi na đake iz poplavljenih opština Obrenovac i Krupanj, pripadnike romske nacionalnosti, ali i sve ostale grupe za koje važe „afirmativne mere upisa“. Do sada je, međutim, samo osam učenika iz poplavljenih područja zatražilo premeštanje.

Izvor: Prosvetni informator

Prethodni tekst
Sledeći tekst
Jovanka Ignjatović
Jovanka Ignjatović
Jovanka Ignjatović voli svakoga dana da nauči nešto novo. Svaki dan za nju predstavlja novi izazov. U izazovima vidi mogućnost da bude bolja.