fbpx
spot_img

Zanimljiva pedagogija: Priručnik za roditelje-šta je nasilje i posledice nasilnog ponašanja

Foto: google images
Foto: google images

 

 

Šta je nasilno ponašanje?

Većina dece kroz svoje odrastanje imaju periode agresivnog ponašanja.Ono se može ispoljavati kroz vikanje, udaranje, lupanje… Ovakvi obrasci ponašanja najčešće zbunjuju roditelje pa se postavlja pitanje: „ Šta da radite u takvim situacijama?“

Neki od saveta stručnjaka su:

  • Važno je da reagujete!

Na sve oblike agresivnog i nasilnog ponašanja UVEK i BEZ ODLAGANJA reagujte. Očuvajte kontrolu nad sitacijom! Na taj način sprečavate da takvo ponašanje preraste u obrazac, sprečavate štetu koje nosi takvo ponašanje, šaljete poruku da takvo ponašanje NIJE prihvatljivo.

Ne dozvolite da vi izgubite kontrolu, vi ste MODEL svom detetu. Prihvatite i da vaše dete može da se ponaša nasilno u školi iako takve oblike ponašanja ne ispoljava van škole. Vaša uloga je da otvoreno pričate sa detetom, BEZ nasilja i odlaganja, neophodno je da otkrijete SUŠTINU takvog ponašanja. Time pokazujete svom detetu da vas interesuju njegovi problemi i da ste tu da mu pomognete i da ga zaštitite.

  • Važno je da prepoznate nasilno ponašanje!

Pitanja koja vam mogu biti od pomoći u prepoznavanju nasilnog ponašanja su: Da li dete ugrožava sebe i drugre? Nanosi li štetu sebi i/ili drugima? Da li oštećuje prostor i materijalne stvari?

  • Razlikujte NASILNO ponašanje od AGRESIVNOG!

Nasilno ponašanje je svaki oblik ponašanja koji kao cilj ima namerno povređivanje i/ili nanošenje bola drugome.

Agresivno ponašanje ne mora da bude u vezi sa SVESNIM tj. namernim nanošenjem bola ili štete. Agresivno ponašanje može biti nekontrolisana reakcija ili odbrana, reakcija na neprijatno iskustvo. Jedna od karakteristika agresivnog ponašanja je impulsivnost. Nasilje NIJE jednokratni incident, svađa između prijatelja, greška slučajno nanošenje bola…

 

 

Vrste nasilnog ponašanja:

-verbalno- ruganje, vređanje, ismevanje…

-fizičko-udaranje, guranje…

-socijalno-ogovaranje, izbegavanje…

 

Posledice nasilnog ponašanja

Posledice nasilnog ponašanja trpe svi! Oni koji vrše nasilje, oni koji ga trpe i oni koji ga posmatraju.

Znaci koji pokazuju da je dete verovatno izloženo nasilju su:

-dete menja ponašanje- umorno je, povučeno…

-menja uobičajan put do škole i nazad

-kasni u školu i kasnije se vraća iz škole

-„nestaju“ mu lične stvari

-boje se iznenadnih zvukova

-postiže slabiji uspeh u školi.

Ako vaše dete pokazuje neke od ovih znakova ne znači da sigurno trpi nasilje, ali obratite pažnju.

 

 

 

Literatura:

“UNICEF”-ov program: Priručnik za roditelje, škola bez nasilja.

Dragana Stojković
Smatram da osobu najbolje poznaju njeni prijatelji, sve njene mane i vrline. Moji prijatelji za mene kažu da sam otvorena, komunikativna, nasmejana i vesela, uvek spremna da probam nove stvari, uporna i da se ne plašim neuspeha, tvrdoglava i da posedujem jak osećaj za pravdu. Studiram pedagogiju, pa smatram da su deca naše najveće blago, i da treba da usporimo i više pažnje posvetimo našim mališanima.