fbpx
spot_img

Zašto nas vođenje ljubavi čini srećnim?

Iako ste uvereni da znate odgovor na to pitanje, pravi razlozi će vas sigurno iznenaditi.

foto:shutterstockFOTO:SHUTTERSTOCK

Primetili ste da se osećati izuzetno srećno i spokojno nakon seksa? Da, to je prilično dobra stvar, ali da li ste se zapitali šta je pravi razlog tome?

Prema navodima najnovije studije objavljene u magazinu Personal and Social Psychology, otkriveno je da osećaj ogromnog zadovoljstva tokom i nakon seksa nije posledica isključivo činjenice da seks izuzetno prija ljudima, već i zbog jake emocijalne povezanosti koja stvara jedinstven odnos među partnerima.

U samoj studiji ispitano je 335 parova koji se nalaze u emotivnoj vezi koji su dali odgovore na pitanja o tome koliko često vode ljubav, zadovoljstvima u životu i osećanjima koje doživljavaju nakon seksa.

Rezultati su pokazali da oni ljudi koji imaju učestaliji seks i dublju emotivnu vezu imaju i više uspeha i zadovoljstva u životu.

Nakon malo opsežnijih istraživanja, ustanovljeno je i da sitne stvari poput maženja i romantičnih trenutaka ljude više čine srećnijm nego isključivo učestalost seksa. Stoga, ukoliko tražite tajni sastojak za srećan život nađite ga u onim divnim ritualima koje praktikujete pre i posle seksa, poput nežnog maženja i dodirivanja.

„Seks ne samo da ima psihološke i hedonističke efekte na naš život, već snažno utiče na jačanje i stvaranje pozitivnijeg odnosa sa partnerom“, smatra voditeljica projekta Anik Debrot i dodaje da je seks apsolutna fantastična stvar a da su romantična maženja višnja na torti.

D.R.

Izvor: menshealth.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.