fbpx
spot_img

Zdravlje i lepota: Koja su 3 glavna nutrijenta protiv umora?

Da li osećate stalno pad energije i umor? Verovatno vam nedostaju neki hranjivih sastojaka. Pitate se šta vam može pomoći da obnovite energiju? 

Jedan od glavnih faktora da se javi umor je nedostatak mikronutrijenata. Mikronutrijenti su vitamini i minerali koji daju energiju. Ne unošenjem dovoljno (kalijuma, vitamina K, vitamina E, vitamina D, vitamina A i C), dovodi do umora i  usporava proizvodnju energije unutar ćelija.

Tri glavna hranjiva sastojka koja nam obezbeđuju energiju su: 1. Vitamini B kompleksa; 2. Magnezijum; 3. Antioksidansi. 

1. Vitamini B kompleksa

Ovi vitamini su neophodni za pretvaranje hrane u energiju. Vitamini B kompleksa su: tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pantotenska kiselina (B5), B6, B12, folna kiselina i biotin. Ako se ovi vitamini nedovoljno unose, ometa se sposobnost ćeliskih mitohondrija da proizvode energiju.  Ako smo jedan vitamin B izostane, može da ugrozi čitav proces biohemiskih reakcija potrebnih za pretvaranje hrane u energiju. Vitamin B kompleks takodje pomaže kod gubitka pamćenja i prevenciji šloga.

2. Magnezijum

Magnezijum predstavlja esencijalni mineral za ljudski organizam. On je uključen u više od 300 metaboličkih reakcija, a jedna od njih je i proizvodnja energije.  Magnezijum je potreban za stvaranje i čuvanje molekula energije. Ako magnezijum nedostaje u organizmu, to ometa proizvodnju energije potrebnu mitohondrijama da pokrenu ATP (adenozin-trifosvat – unutrašnji transfer energije). Takođe nedostatak magnezijuma može da dovede do hroničnih upala i oksidativnog stresa, koji je u vezi sa stanjima od depresije do hroničnog sindroma umora.

3. Antioksidansi

Antioksidansi su sastojci koji neutrališu slobodne radikale, sprečavajući njihovo štetno delovanje. Da bi mitohondrije proizvodile energiju potrebni su im sledeći antioksidansi: vitamini C i E, mineral selen i nutrijent koenzim Q10.

Sve što smo  navedeli je veoma korisan i  neškodljiv način da se podrži zdravlje i nadohnadi energija. Većina od njih nudi i druge dokazane zdravstvene dobrobiti, tako da se u celini može reći da su preporučljivi kao jedan od  elementa zdrave ishrane i načina života.

Izvor: https://universityhealthnews.com

Prijatelji portala Pokazivač:

Za sve informacije o proizvodima Sibirskog zdravlja kontaktirajte me na broj: 0641291334 NAŠE MALO VREDI MNOGO #EmaSibirskozdravlje  www.facebook.com/emasibirskozdravlje

Lekovitost i zdravlje.

Essential. Magnesium with Siberian herbs

# 500629     60 Kapsula    

Prirodna antistres formula: organski magnezijum u obliku citrata, pomaže pri regulaciji krvnog pritiska, ima smirujuće dejstvo i poboljšava kvalitet sna tokom noći. U kombinaciji sa valerijanom i bioflavonoidima harmonizuje emocionalno stanje i smanjuje pojačanu anksioznost.

Primena

Odrasli po 3 kapsule dnevno za vreme jela.

Ema Vitković
Ema Vitkovićhttp://www.facebook.com/usporavanje
Rođena u Nišu 1978. godine. Scenski masker, frizer, pedijatar i vaspitač. Imala emisiju "Iz mog ćoška" na Aleksinačkom radiju. Učestvovala na dva Fashion Week-a u Nišu kao šminker. U Nišu je vlasnik Pivnice "Usporavanje" . Voli da piše, da se druži i pomaže ljudima. Humanost i zdravlje su joj na prvom mestu. Udata je i majka dvoje dece, Sare i Stefana.