28. Januara 2020. | 01:46
Početna / Magazin / Zdravlje i lepota: Osteoporoza, specifična bolest kostiju.

Zdravlje i lepota: Osteoporoza, specifična bolest kostiju.

Žene najčešće oboljevaju u menopauzi, jer dolazi do gašenja funkcije jajnika  i remećenja hormona važnih za očuvanje zdravlja kostiju

Osteoporoza, specifična bolest kostiju, oboljenje je koje dolazi bez ikakve najave i vidljivih simptoma i predstavlja metaboličku bolest kao posledicu promenjenog kvaliteta kostiju. Kosti se na odredjen način razgradjuju, odnosno postaju krhkije, pa kod obolelih lakše dolazi do preloma.

 – Osteoporoza je najčešća generalizovana metabolička bolest kostiju. Odlikuje se smanjenom masom, odnosno kvalitetom i poremećenim kvalitetom kostiju, što povećava sklonost ka prelomima.

– Ova bolest je toliko učestala, zbog toga što ljucka populacija širom planete, naravno i u našoj zemlji, postaje sve starija, neaktivnija, i sve lošije se hrani. Sve to su razlozi za gubitak koštane gustine.

 – Na pojavu osteoporoze može da utiče i mršavost, odnosno niska telesna masa. Pojava preloma kuka kod srodnika prve linije, ukazuje da i nasledje u dobroj meri utiče na nastanak osteoporoze.

  -Kost je biološki živo tkivo u kome je neprekidno aktivna ćeliska mašinerija koja i gradi i razgradjuje kost, tako da svakih deset godina dobijamo nov skelet. Gubitak dinamičke ravnoteže u procesima razgradnje i izgradnje kosti potpuno je asimptomacki proces.  Proces razgradnje kosti blago preovladava posle četrdesete godine kod oba pola, tako da se i koštana gustina prirodno smanjuje.

 

 Za uzrok koštanog gubitka kod muškaraca češće je odgovorna neka prikrivena bolest, a osteoporoza se javlja uglavnom posle ponovljenih preloma kostiju

  – Prevencija je jedini pravi pristup lečenju osteoporoze. Ovaj stav opšte je prihvaćen u celom svetu.

  – Osteoporoza ima dva klinička entitela. Ispoljava se kao smanjena koštana masa bez simptoma, ili kao prelomi različitih lokalizacija. Metodom osteodenzitometrije, odnosno merenjem gustine koštane mase može se otkriti smanjenje koštane mase. Inače, pomenuta dijagnostička metoda veoma je komforna i pouzdana, uglavnom namenjena za merenje koštane gustine kod osoba starosti preko 50 godina.

  – Nije retkost otkrivanje osteoporoze kod muškaraca, ali najčešće tek posle ponavljanih preloma kostiju.

Foto: Ema Vitković
Foto: Ema Vitković

Share on Facebook
Facebook
Novakujem

O autoru: Ema Vitković

Ema Vitković
Rođena u Nišu 1978. godine. Scenski masker, frizer, pedijatar i vaspitač. Imala emisiju "Iz mog ćoška" na Aleksinačkom radiju. Učestvovala na dva Fashion Week-a u Nišu kao šminker i član je agencije SNOB gde šminka manekene i manekenke. Voli da piše i da se druži. Udata je i majka dvoje dece, Sare i Stefana.