fbpx
spot_img

Zdravlje i lepota : Otkriven centar u mozgu za kontrolu straha

Grupa izraelskih naučnika  iz Tel Aviva  pronašla je da u određenom delu mozga postoji centar za kontrolu straha, zbog čega su optimisti da će ovo otkriće u dogledno vreme omogućiti proizvodnju leka protiv različitih vrsta fobija. Do ovog zaključka došli su nakon proučavanja reakcija mozga na ofidiofobiju, odnosno strah od zmija.  Dobrovoljcima koji ovaj strah imaju, kao i grupi koja se zmija ne plaši, skeniran je mozak dok su posmatrali plišanog medveda ili živu zmiju koja se kretala pr

ed njihovim očima. Pritiskom na dugme plišana igračka ili zmija mogli su da se približe ili udalje od učesnika eksperimenta. Prilikom takvih aktivnosti naučnici su uočiti da je deo mozga, poznat kao cingularni korteks, koji kontroliše emocije, postojao svetliji na ekranu kod dobrovoljaca koji pate od ofidiofobije, ali su smogli snagu da zmiju približe sebi.  Iako su srećni zbog ovog otkrića koje brojne „zatočenike“ fobija može osloboditi straha, naučnici su istovremeno i zabrinuti zbog njegove moguće zlouportebe. Smatraju da neodgovorni otkriće mogu iskoristiti za „brisanje“ straha u ponašanju vojnika, što u određenim okolnostima može da izazove opasne posledice.

Foto: toonclips.com

 

Ema Vitkovićhttp://www.facebook.com/usporavanje
Rođena u Nišu 1978. godine. Scenski masker, frizer, pedijatar i vaspitač. Imala emisiju "Iz mog ćoška" na Aleksinačkom radiju. Učestvovala na dva Fashion Week-a u Nišu kao šminker. U Nišu je vlasnik Pivnice "Usporavanje" . Voli da piše, da se druži i pomaže ljudima. Humanost i zdravlje su joj na prvom mestu. Udata je i majka dvoje dece, Sare i Stefana.