fbpx
spot_img

Strip: Dobitnik nagrade „Andrija Maurović“ za 2018…

 …Đanišu nagrada „Andrija Maurović“
za životno djelo!

Piše: Ladislav SEVER

Nagradu „Andrija Maurović“ za životno djelo na području hrvatskog stripa za 2018. godinu dobio je Vjekoslav Đaniš, pokretač i urednik časopisa „Kvadrat“, a specijalno priznanje pripalo je Vladimiru Pavliniću, prvom uredniku „Malog koncila“.

Vjekoslav Đaniš iz Bizovca ovogodišnji je dobitnik nagrade „Andrija Maurović“ za životno djelo na području hrvatskog stripa, koju tradicionalno unatrag desetak godina dodjeljuje udruga za popularizaciju hrvatskog stripa „Art 9“.

Vjekoslav Đaniš (r. 1957.) je 1992. godine, dakle upravo u vrijeme rata i opće nesigurnosti, kao i neizvjesne budućnosti, pokrenuo u rodnoj Slavoniji, u vlastitoj „manufakturi“, specijalizirani časopis o stripu „Kvadrat“, prvi te vrste na našim prostorima. S obzirom na prvotni fanzimski karakter „Kvadrata“, ali i uopće na situaciiju na strip-tržištu, gdje su se strip izdanja – istina- pokretala, ali vrlo vrzo i gasila,  malo tko je „Kvadratu“ davao šansu da će opstati. „Kvadrat“ ne samo što je opstao svih ovih 26 godina, nego se vrlo brzo prometnuo u vrhunski časopis, koji kontinuirano izlazi s brojnim vrhunskim prilozima o stripu, likovnim i tiskarskim standardima, te je tako postao „fenomenom svoje vrste“. U protekla dva i po desetljeća svoga postojanja „Kvadrat“ je otvorio svoje stranice desetinama i desetinama suradnika, obradio na stotina autora, stripova, žanrova, pritom posebnu pažnju posvetio hrvatskom stripu i njegovoj povijesti. Vjekoslav Đaniš sve ove godine ustrajno uređuje „Kvadrat“, šireći misao o stripu, a za istaknuti je da je cjelokupan njegov angažman u realizaciji „Kvadrata“ u cijelosti volonterski. Pojedini brojevi „Kvadrata“ tematski su vezani za pojedine autore (primjerice za Radovana Devlića, Julesa Radilovića, Huga Pratta, ) ili za pojedine fenomene (ženski strip), čime je proširio svoj uređivalački koncept. Da nema „Kvadrata“ i njegovih 26 godina izlaženja supstitucija hrvatskog stripa, kako današnjeg, tako i njegove baštine, pa i njegove budućnosti bi bila bitno osiromašena.

Osim časopisa „Kvadrat“ za istaknuti je da je Vjekoslav Đaniš uredio i dvadesetak strip-albuma i zbornika domaćih autora (Devlića, Kordeja, Bekera, Maurovića, Sudžuke, Žeželja, Ćurina itd.).

Vladimir Pavlinić krajem 60-ih godina za redakcijskim stolom
u „Malom koncilu“

Vladimir Pavlinić (r. 1929., veliko ime novinarstva, trenutno s londonskom adresom) dobitnik je specijalnog priznanja „Andrija Maurović“ za izniman doprinos razvoju hrvatskog stripa. Od 1966. do 1972. godine Pavlinić je stranice novopokrentutog crkvenog dječjeg lista „Mali koncil“ otvorio, odnosno potaknuo na suradnju brojne domaće scenariste i crtače stripa, koji su u njemu realizirali produkciju koja je široj javnosti više-manje ostala nepoznata, ali koja predstavlja važan i nezaobilazan dio povijesti hrvatskog stripa. Pogotovo ako se uzme u obzir da je u to vrijeme zamah produkcije domaćeg stripa bio splasnuo.

U „Malom koncilu“ su u razdoblju kada ga je uređivao Pavlinić svoje stripove objavljivali Ivo Fanuko, Josip Biffel, Dinko Žibrat, Živko Kustić, Norbert Neugebauer i drugi autori.

Zanimljivo je spomenuti da je tada „Mali koncil“ tada imao više stranica stripa po broju nego npr. „Modra lasta“.

Članovi prosudbenog vijeća „Art 9“ bili su Rudi Aljinović, Nedeljko Dragić, Tihomir Mraović, Želimir Kosović i Raul Švarc.

Podsjetimo se, dosadašnji dobitnici nagrade „Andrija Maurović“ za životno djelo su Mladen Bjažić, Julio Radilović, Borivoj Dovniković, Žarko Beker, Nedeljko Dragić, Oto Reisinger, Rudi Aljinović, Željko Lordanić i Ninoslav Kunc, te Ivica Bednjanec (posmrtno). Fadil Hadžić je dobio specijalno priznanje „Andrija Maurović“.

    Press: Veljko Krulčić

Izvor: stripvesti.com

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.