fbpx
spot_img

Zdravlje i lepota: U susret praznicima – čarolija detinjstva

Nova godina je praznik kojem se mnogi raduju, ali najviše mališani. Stiže dragi Deka u crvenom, sa vrećom poklona za sve one koji su u staroj godini „bili dobri i slušali mamu i tatu“, kuća je okićena, jelka okićena šarenim ukrasima i lampicama svetluca, bele pahulje ulepšavaju pogled kroz prozor, a u domu se oseća posebna atmosfera, čitava porodica je na okupu, opuštena, raspoložena i srećna. Tako bi barem praznici trebalo da izgledaju svakom detetu. Ti posebni dani kada mama i tata ne rade, kada su svi zajedno i vreme provode u igri, šetnji, sankanju, uzbuđenje koje donosi prvo januarsko jutro jer treba videti šta je to Deda Mraz ostavio ispod jelke, ostaju urezani duboko u dečjem sećanju, rasplamsavaju im maštu i utiču na to kako će kasnije u životu doživljavati praznike i kako će vaspitavati svoju decu. Navešću neke od načina  o tome kako deci približiti praznike na najbolji mogući način, kako ih naučiti da su to posebni dani i vreme za ljubav i sreću :

Deca najviše reaguju na najbliže okruženje, pa je njihovo raspoloženje direktan odraz atmosfere u porodici i vrtiću. Zbog toga od najranijih dana i kod kuće i u vrtiću treba negovati i usvajati saznanja i priče o novogodišnjim i ostalim praznicima. To su posebni dani, koji bi svakom detetu trebalo da budu ispunjeni čarolijom, ljubavlju i pažnjom.

– Jelka, novogodišnja atmosfera radosti, veselja i slatkog iščekivanja nečeg lepog, najlepši su primeri prazničnih porodičnih rituala. Sve to je simbolika sreće i zajedništva, što kod mališana podstiče maštu i razvija pozitivan i aktivan pristup životu, gde su deca kreatori događaja, a ne samo posmatrači. To je jako važno za pravilan razvoj ličnosti.

– Porodična proslava praznika daje i deci i odraslima osećaj sigurnosti, prijatnosti, „ušuškanosti“ i jako je važna. Sećanje na lepe trenutke iz detinjstva dobar su zalog za budućnost, jer nas čuvaju od stresa i štite u životnim nedaćama. Ponekad je dovoljno samo da se setimo lepih trenutaka, pa da se automatski osetimo bolje. A kada smo roditelji, nema ništa lepše nego videti decu koja se raduju i uživaju u prazničom slavlju lepom ili lepšem nego onom nekad.

Ema Vitković
Ema Vitkovićhttp://www.facebook.com/usporavanje
Rođena u Nišu 1978. godine. Scenski masker, frizer, pedijatar i vaspitač. Imala emisiju "Iz mog ćoška" na Aleksinačkom radiju. Učestvovala na dva Fashion Week-a u Nišu kao šminker. U Nišu je vlasnik Pivnice "Usporavanje" . Voli da piše, da se druži i pomaže ljudima. Humanost i zdravlje su joj na prvom mestu. Udata je i majka dvoje dece, Sare i Stefana.