fbpx
spot_img

Zdravlje i lepota: Ulepšavate li se zbog sebe, društva ili da bi vas muškarci želeli?

Večito pitanje među ženama. Kada se jedna od nas dotera više nego što to čini uobičajeno, odmah se otvara pitanje: „Za koga si se sredila?”. Čini mi se da nekakvo nepisano pravilo kaže da bi svakog dana trebalo da nanosimo sličnu garderobu, stil, uvek se isto šminkamo, feniramo, na ravno, najčešće, ne menjamo često one ključne komade, torbu, cipele, kaput i rukavice, jer pri svakom odstupanju od šablona postoji bojazan da se stavi pod znak pitanja za koga se sređujemo. A drugo pravilo kaže da postoje tri odgovora: Zbog sebe, zbog društva i da bismo bile poželjne muškarcima? Zbog koga se vi sređujete?

Razmišljajući koji je “tačan odgovor” i da li postoji samo jedan, kao jedinstveno rešenje jednačine, ili baš kao i u matematici postoji više rešenja, odlučila sam da pitam i svoje koleginice. Ne nadajući se dobila sam dva različita odgovora.

pevačica Milica Krsmanović

 Devojka koja svaki dan dolazi na posao sređena tip-top, što se kaže. Uvek su tu neke predivne suknje do kolena u jarkim bojama, aludurijaći na proleće i u zimskim danima, u kombinaciji sa svedenom rolkom ili bluzom, uzane čizme do kolena koje prate liniju lista. Uredni nokti, uvek sveže nalakirani, prirodno blago talasasta kosa. Kao i većina, i ona je često na meti gorepomenutog pitanja, čak se i njene drugarice iznenade kada je i vikendom vide sređenu. Da li je to nervira? Da! Ako mene pitate sa razlogom. Za koga se ona sprema? Kaže, za sebe, ali ponekad u podsvesti joj stoji društvena odgovornost, da bi pred drugima trebalo izgledati doterano. Potreba za sređivanjem se javila onog momenta kada je počela da radi, da se pojavljuje na mnogim događajima i manifestacijama. Takođe s razlogom.

Međutim, kada je postalo društveno prihvatljivo pitati nekoga za razlog zbog kojeg želi da izgleda lepo. Treba li nam razlog uopšte za to? Znači li ako smo lepi da smo manje pametni? Nažalost, na našim prostorima, da. Znači li ako smo se doterali da imamo skrivenu nameru manipulacije lepim izgledom? Nažalost, znači. Ne možemo li biti lepe zato što ćemo se bolje osećati u svojoj koži, a da to ne znači da se ne osećamo dobro i goli u svoja četiri zida?

Stil dana
foto: razbibriga.com

Druga devojka, potpuni opozit u odnosu na prvu devojku. Ima dugu, prelepu, bujnu kosu. Ležeran stajling, lep, ali praktičan. Devojka od akcije, uvek u pokretu. Čini mi se kada sedi ne miruje. Sportska elegancija je njen stil. Tamnije nijanse koje i basic komade čine elegantnim. Da li se sprema zbog sebe, okoline ili muškarca? Njen odgovor je kombinacija ponuđenih odgovora.

A ako pitate mene, kod mene nema pravila. Stil, potreba za sređivanjem i “teranje” mode su toliko promenljiva kategorija, gotovo kao godišnja doba. Nekada ćete me videti sređenu od glave do pete, najčešće kada mi je samopouzdanje u opadanju, ili kada znam da ću izaći sa prijateljima, ili posetiti neku manifestaciju koja iziskuje određeni dress code. Nekada ću navući, doslovno, prvo šta mi padne pod ruku i osećati se dobro i u takozvanom “pidžama stilu”. A ruku na srce, bilo je i trenutaka kada sam kupila određene modne komade, pa čak i ceo outfit zbog nekog muškarca, tačnije kako bih mu se dopala još više.

Sumiranjem odgovora dolazim do zaključka da je u redu srediti se ukoliko želite, ili pak ne, ako je i vama to u redu. U redu je raditi kako vam je po volji, ali svakako mislim da nije u redu postaviti nikome to pitanje. Naročito ukoliko pitate kako biste se iščuđivali nad nečijim trudom i uloženim vremenom, bez obzira na povod. Kao što postoje okviri kada sređeno prelazi u previše sređeno, tako postoje i okviri kada vaše pitanje prelazi u neprimereno pitanje. Imajte to na umu.

Ema Vitkovićhttp://www.facebook.com/usporavanje
Rođena u Nišu 1978. godine. Scenski masker, frizer, pedijatar i vaspitač. Imala emisiju "Iz mog ćoška" na Aleksinačkom radiju. Učestvovala na dva Fashion Week-a u Nišu kao šminker. U Nišu je vlasnik Pivnice "Usporavanje" . Voli da piše, da se druži i pomaže ljudima. Humanost i zdravlje su joj na prvom mestu. Udata je i majka dvoje dece, Sare i Stefana.