fbpx
spot_img

Zdravlje i lepota: Zbog čega je zdravo da žene piju kafu?

Budimo se uvek prve ujutru, za čim prvo krenemo kada ustanemo? Naravno za džezvom i kafom. Polako kuvamo kafu i sipamo u šolju, dok se miris kafe širi oko nas i osvežava nas svojom aromom. Postavljamo pitanje: Zbog čega je kafa zdrava za nas?

Kada popijemo prvi gutljaj kafe, obično verujemo da će nas kafa odmah razbuditi. Ispijanje kafe na prazan želudac takodje ima uticaja na zdravlje žena. Kafa na prazan želudac može da utiče na probavne probleme kod žena i podtiče da nam želudac više kiseline. Takodje ispijanje kafe rano ujutru u organizmu remeti hormone u organizmu, deluje na ovulaciju, hormonalni balans i kilograme.

Kafa ima dobre i loše dejstvo na ženski organizam. Prvo ću navesti zbog čega je kafa zdrava za žene.

Pre svega ona je odlična za naš mozak, kožu i organizam. Kafa je puna antioksidansa. Njih ima u povrću i voću, ali telo najviše upija iz kafe.  Kada smo pod stresom, miris kafe može da nam pomogne da ublažimo stres. Ovo važi samo za stresove  koji su vezani za manjak sna.

Kada je najbolje vrme da se pije kafa ujutru da bi sprečili neželjene efekte kafe. Preporučuje se u vremenu izmedju 9h i podneva, ali pre toga trebate doručkovati. Obično se preporučuju namernice pre kafe bogate kalcijumom ( badem, jogurt, ili čija semenke), one pomažu da se smanji kiselost kafe u želucu.

Prva negativna stvar koja može da nam se desi jeste da postanemo  zavisne od kofeina. . Takodje ako želimo da se odviknemo od kofeina, to prati teške simptome odvikavanja od kafe. Telo čoveka različito rasporedjuje kofein, to zavisi od pola. Žene u proseku brže razgradjuju kofein nego muškarci. Kao žene mi možemo da popijemo više kafa, jer na nas kafa ima manje efekta na organizam.

Druga negativna stvar je dehidracija. Ako imamo osećaj dok spavamo da naš organizam ništa ne radi dok spavamo to nije tačno. Srce kuca, hrana se vari, krv teče i sve to zahteva dosta ebergije i zato se ujutru budimo žedne.

Treća negativna stvar je manje sna. Za organizam je najbolje da se odmara barem sedam sati svake noći. Ali ako popijemo kafu kasno to može da izazove probleme sa snom. Lećićemo kasnije i poremetiti ritam sna. Zato je moj savet drage moje dame da uvek idete na spavanje u isto vreme i ustajete u isto vreme, sklonite sve elektronske uredjaje  sat vremena pre spavanja kako bi se telo opustilo i popite neki biljni čaj koji će vas opustiti.

Telo čoveka različito rasporedjuje kofein, to zavisi od pola. Žene u proseku brže razgradjuju kofein nego muškarci. Kao žene mi možemo da popijemo više kafa, jer na nas kafa ima manje efekta na organizam. Ako smo pušači, kofein iz tela žene  nestaje duplo brže nego nepušačima. One žene koje uzimaju kontraceptivne tablete, potrebno je više vremena da bi se kofein razgradio u njihovom telu.

Kofein kao prirodna supstanca je jedan od najpopularnijih stimulansa, aktivira nervni sistem, a ako je unosimo u umerenim dozama povećava sposobnost pamćenja, koncentracije i čuva zdravlje. Ako unosimo previše kofeina to može dovesti do ubrzanog rada srca, izazvati probleme sa spavanjem i da se loše osećamo. Takodje ako želimo da se odviknemo od kofeina, to prati teške simptome odvikavanja od kafe. Iako kafu svako jutro ispija milijoni žena širom sveta, treba biti umeren u tome jer može dovesti do probavnih problema i povećanja želudačne kiseline.

Ako zbog kafe imate problem sa snom, treba da promenite  neke svoje navike. Trebalo bi da idete na spavanje uvek u isto vreme, takodje u isto vreme da ustajete. Trebalo bi od sebe da sklonite sve elektronske uredjaje sat vremena pre nego što legnete i opustite se uz neki biljni čaj…

Snažna i bogata aroma kafe ni jednu ženu, domaćicu, majku… neće ostaviti ravnodušnom, zato drage moje dame uživajte u kafi ali u umerenim količinama.

Izvor: https://www.zdravahrana.com/

Prijatelji portala pokazivač:

Svi antioksidansi neophodni za zdrav život na jednom mestu:
Renaissance Triple Set. Formula 3 500113

Prirodne materije koje štite naše ćelije spolja, iznutra i svaku ponaosob
spoljašnju zaštitu ćelijama pružaju antioksidansi kao što je vitamin C, a takođe i ekstrakti koštica grožđa, borovnice, brusnice, majčine dušice i zelenog čaja

unutrašnju zaštitu ćelijama pružaju mikroelementi kao što su cink, selen, bakar i mangan. Oni prodiru unutar ćelije i stimulišu rad protektornih unutarćelijskih fermenata

jačaju zidove ćelija, vitamini A i E, a takođe i likopen i beta-karoten štite ih od oštećenja

Zahvaljujući svom trostrukom efektu „Izvori Čistoće. Formula 3“ ne samo da čiste organizam od otpada, već ga i štite od drugih opasnijih ekoloških faktora, koji su prisutni u savremenim gradovima.

Zdravlje nema cenu. Za sve informacije u vezi proizvoda Sibirskog zdravlja kontaktirajte me preko stranice www.facebook.com/emasibirskozdravlje
Cena: 4.475 din.
#EmaSibirskozdravlje 
Ema Vitković
Ema Vitkovićhttp://www.facebook.com/usporavanje
Rođena u Nišu 1978. godine. Scenski masker, frizer, pedijatar i vaspitač. Imala emisiju "Iz mog ćoška" na Aleksinačkom radiju. Učestvovala na dva Fashion Week-a u Nišu kao šminker. U Nišu je vlasnik Pivnice "Usporavanje" . Voli da piše, da se druži i pomaže ljudima. Humanost i zdravlje su joj na prvom mestu. Udata je i majka dvoje dece, Sare i Stefana.