fbpx
spot_img

Zdravlje i lepota:Feng shui DNEVNA SOBA

Možda ste se mnogo puta do sada zapitali zašto osećate carski na fotelji u ćošku dnevne sobe?

A vaš partner u stolici za ljuljanje okrenut ka TV?

Potreba svih porodica je okupljanje, razmena dnevnih dogadjanja i najduži boravak u jednoj prostoriji. Zbog toga se dnevna soba smatra bazom stana koja se najviše gaji, mazi i doteruje. Odaje prvi utisak ukućana i familije koja tu živi.
U Feng shui dnevna soba se smatra kao stan u stanu

Običaj kod svih naroda je da se dnevna soba prostire u najlepšem delu stana. Stoga se uvek vodi računa o pravilnom rasporedu i veličini dnevene sobe. Takodje je važno pružanje, tj. na kojoj kompasnoj direkciji se postavlja. Tako je jedan od preporučljivih položaja jug,jugoistok i jugozapad.

Zbog dobrog priliva sunca i toplotne energije. Jug korespondira sa ugledom i ponosom neke familije.

Veliki prozori sa otvorenim pogledom u daljinu su glavni postulat u feng shuiju. Takodje i terasa sa odličnim pogledom ili bašta ako je u pitanju kuća.

S obzirom da je boravak u ovoj prostoriji vezan za sve ukućane i goste postavka nameštaja se bazira na dobrim i lošim pravcima stanara. 

Zato je potrebno znati lični kua broj (osobine vezane za stranu sveta)i element ( lične osobine ) svih ukućana.

Pravilnim rasporedom nameštaja nastavlja se dobra energija iz centra stana ili tai či. Bez blokada od troseda, fotelja ili stočića.

Najoptimalnije je da se centar dnevne sobe drži prazan, jer svaka soba ima svoj tai či koji je deo osnovnog centra stana.

Paziti na velike ormane koji bi zaklanjali vidik. Kada pogledate sobu sa ulaznih vrata, pogled treba da se pruža a ne da je zaklonjen.

Nameštaj je prilagodjen obliku sobe ali i njenoj svrsi

Dešava se da je u jednoj prostoriji namena podeljena na više potreba. Od dnevne sobe do radnog dela pa i trpezarije.Nikada nećete pogrešiti ako se bazirate na postavci nameštaja koji prati liniju zidova. Podrazumevani trosedi ili ugaoni kreveti prate zadnjom stranom zid. Okolo su postavljene fotelje, taburei ili neke stolice za ljuljanje.

Famozni stočići se prilagodjavaju veličini sobe, obliku i materijalu nameštaja koji preovladava na toj strani sveta. Pazite da se postavi tako da može da se obidje oko njega. U protivnom se odmah blokira či energija.

Dnevna soba je nekada povezana i sa trpezarijom i kuhinjom i zove se otvoren prostor ili open space. U ovom slučaju, feng shui analiza je nešto više komplikovana. Osnovno je da bude jasno odvojen deo dnevnog boravka, trpezarijski sto i kuhinja sa svojim elementima.

BOJE u dnevnoj sobi se stavljaju po strani sveta na kojoj se soba nalazi. Ako je jug, onda se primenjuju boje iz sunčevog spektra. Žuta, oranž, crvena, burgund crvena ili boja vina. Tamno ljubičasta kao boja ciklame je deo tog istog spektra.

 

Takodje i po natalnoj karti kuće ili stana. Ako ukućani ne vole jake boje zidova, akcenat se prenosi na detalje. Oni su vezani za nameštaj, presvlake, slike ili samo na oblike ramova.

OGLEDALA su važan deo takozvanih feng šui lekova, koji pojačavaju svetlost svojom refleksijom i najtamnije uglove sobe osvetljavaju. Čine prostor širim i većim. Njegova postavka je delikatna pa voditi računa da se ne postavljaju preko puta vrata ili prozora.

Sobno bilje je potrebno rasporediti po sobi jer pročišćava prostor i sakuplja negativnu elektromagnetnu energiju od svih tehničkih uredjaja i tv.

Za neke sofisticirane sobe, možete nabaviti veće komade kristala zvane geode. Njih stavljajte na pod ili na delove nameštaja kao kolektore istih zračenja.

Srećni bambusi su najjednostavniji za ukras a imaju isto dejstvo.

Broj komada u vazni zavisi šta želite da potencirate: 3-Sreću, 5 za zdravlje, 2 za ljubav i brak, 8 za bogatstvo, 9 za veliku sreću. Gde god da ih postavite, daće vam energiju pet elemenata koji su i primarni aspekti svih nauka, a pogotovo FENG SHUI.

Foto: Ema Vitković
Foto: Ema Vitković
Ema Vitković
Ema Vitkovićhttp://www.facebook.com/usporavanje
Rođena u Nišu 1978. godine. Scenski masker, frizer, pedijatar i vaspitač. Imala emisiju "Iz mog ćoška" na Aleksinačkom radiju. Učestvovala na dva Fashion Week-a u Nišu kao šminker. U Nišu je vlasnik Pivnice "Usporavanje" . Voli da piše, da se druži i pomaže ljudima. Humanost i zdravlje su joj na prvom mestu. Udata je i majka dvoje dece, Sare i Stefana.