fbpx
spot_img

Zlatna palma američkom reditelju Šonu Bejkeru za dramu „Anora“

Drama „Anora“ o mladoj egzotičnoj plesačici koja se udaje za sina bogatog ruskog oligarha proglašena je za najbolji film 77. Kanskog festivala. Veliku nagradu osvojilo je ostvarenje „All We Imagine As Light“, dok je nagrada žirija otišla filmu „Emilija Perez“.

Zlatna palma za Anoru označila je i vrhunac karijere Šona Bejkera, nezavisnog reditelja udruženja „Florida prodžekt“, koji je 2015. samo sa ajfonima snimio film Mandarina (Tangerine).

Екипа филма „Анора“
Ekipa filma „Anora“

Bejker je podigao nagradu zajedno sa zvezdom filma Majkijem Medisonom.

„Ovo je, bukvalno, bio moj jedini cilj kao filmskog stvaraoca već 30 godina, tako da nisam siguran šta ću da radim sa ostatkom svog života“, rekao je 53-godišnji reditelj.

Film All We Imagine as Light osvojio je Veliku nagradu, dok je Nagradu žirija osvojio film Emilija Perez, prenosi AP. Posebnu nagradu je osvojio film Seme svete smokve, a za najboljeg glumca je nagrađen Džes Plemons za ulogu u filmu Vrste dobrote.

Шон Бејкер
Šon Bejker

Nagradu za najbolju glumicu osvojio je ansambl iz filma Emilija Perez – Karla Sofija Gaskon, Zoe Saldana, Selena Gomez i Andriana Paz.

Najbolji reditelj ove godine je prema žiriju festivala je Migel Gomes za film Grand Tour. Nagradu za najbolji scenario je osvojio film Supstanca, dok je za najbolji debitantski film proglašeno ostvarenje Armand.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.