fbpx
spot_img

Zvonko Bogdan je doneo golubove pismonoše iz Belgije u Jugoslaviju!

Priznati umetnik Zvonko Bogdan, koji će 6. i 15. decembra (20.00) koncertima u beogradskoj Kombank dvorani obeležiti 50 godina od prve autorske pesme „Hej, salaši na severu Bačke“, poznat je i po svojoj velikoj ljubavi prema konjima, ali i prema golubovima koja datira još iz perioda dečaštva, kad je imao 10 godina.

A kada je, pre jedne decenije, prestao aktivno da se bavi konjičkim sportom, okrenuo se trkama golubova pismonoša i počeo da niže uspehe.

Zvonko je dugogodišnji član Kluba odgajivača sportskih golubova pismonoša „Spartak“, i dobitnik brojnih priznanja na tom polju.

“Ključ uspeha je u dobroj selekciji, treningu, odgoju, smeštaju i kvalitetnoj hrani. Kombinacija svega toga određuje šampione”, objašnjava Bogdan. 

„Kad sam bio mlad, opčinjavali su me konji i muzika, pa su golubovi više bili ukras mog domaćinstva. Moram da istaknem, međutim, da sam 1971. bio prvi Jugosloven koji je, sa crvenim pasošem, doneo iz Belgije golubove pismonoše.
Foto: Profimedia, Vladimir Šporčić
Uspeo sam da vidim svetske asove i golubarnike. Zahvaljujući kumu Franji Cirklu, primerci koje sam doneo iz Belgije bili su raspoređeni po čitavoj bivšoj Jugoslaviji. Živeo sam daleko, ali sam se, svakog slobodnog dana, vraćao u Sombor i uživao u mirnoći i letu ptica, i u njihovoj predivnoj obavezi da se uvek drže kuće.“
Zvonko poredi:
“Razlika između golubova pismonoša i trkačkih konja nije velika. Jedni lete, a drugi trče, ali, suština i kod jednih i kod drugih je da što pre stignu kući, i da budu što bolje plasirani, dnosno, prvi. I jedni i drugi su uspomena na vreme koje se više ponoviti neće.
Ulaznice za koncerte Zvonka Bogdana 6. i 15. decembra koštaju 1.500, 1.900 i 2.200 dinara, a mogu se nabaviti putem “Tiketsa” i na blagajni Kombank dvorane.
Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.