fbpx
spot_img

21. FKM 2017: Festival koreografskih minijatura: najava i program

Međunarodni Festival koreografskih minijatura (FKM) ove godine se pod sloganom U korak sa vremenom, po 21. put organizuje u Beogradu, od 2. do 10. juna . Misija ove jedinstvene manifestacije, koju organizuje Udruženje baletskih umetnika Srbije (UBUS) je promovisanje koreografskog stvaralaštva u oblasti savremene umetničke igre kod nas. Publika ima prilike da pogleda takmičarski, revijalni i prateći program na renomiranim beogradskim plesnim scenama. Glavni program festivala predstavlja takmičenje koreografa s premijerno izvedenim kratkim formama – koreografskim minijaturama – po kojima je događaj i dobio ime. Uživo pred publikom umetnici iz zemlje i sveta u okviru desetominutnih koreografija promovišu svoj koreografski stil, ideju i umetnički rad.
Međunarodno takmičenje koreografa će se održati 2. i 3. juna na sceni Raša Plaović Narodnog pozorišta u Beogradu, a kroz revijalne večeri će se potom predstavljati laureati prethodnih izdanja festivala sa svojim koreografskim ostvarenjima.
Projekat su podržali Ministarstvo kulture i informisanja RS i Sekretarijat za kulturu Grada Beograda. U umetničkom savetu Festivala koreografskih minijatura su: Vladimir Logunov, koreograf, predsednik UBUS-a i direktor FKM-a, Danica Arapović, solista Pozorišta na Terazijama i Sanja Ninković, solista Baleta Narodnog pozorišta.

Uloga festivala u razvoju i podsticaju domaće plesne scene je veoma značajna. Naročito imajući u vidu da koreografi u Srbiji nemaju mogućnost zvanične edukacije kao  ni prostor za predstavljanje svog umetničkog rada. Mnogim takmičarima učešće na festivalu je omogućilo da krenu u dalji samostalni koreografski rad. Neki od laureata ovoga festivala danas su afirmisani koreografi unutar i van granica Srbije. UBUS kao organizator Festivala i borac za bolji status naše plesne zajednice, posebnu pažnju poklanja domaćim stvaraocima kroz podršku za dalji rad i promociju. Shodno tome, Umetničko veće UBUS-a dodeljuje jedinstvenu nagradu Ohrabrenjekoreografu iz Srbije. Nagrađeni dobija sredstva za realizaciju celovečernje predstave koja premijerno biva izvedena u okviru revijalnog programa narednog FKM-a, a nakon toga i na drugim festivalima i plesnim scenama u gradovima po Srbiji i inostranstvu. Publika će ove godine imati prilike da pogleda plesnu predstavu Dušana Murića koji je prošle godine osvojio čak tri nagrade među kojima i nagradu Ohrabrenje za minijaturu Privatno kretanje. Festival će ove godine imati programe posvećene liku i delu Smiljane Mandukić, začetnice savremenog plesnog izraza kod nas. Dvadeset pet godina nakon njenog odlaska, biće povod da se kroz izložbe, filmove, rekonstrukcije njenih koreografija, plesne performanse i predavanja osvetli i sačuva od zaborava delo Smiljane Mandukić, igračice, pedagoga i koreografa.

U okviru takmičarskog dela Festivala koreografskih minijatura predstaviće se koreografi i igrači iz zemlje i inostranstva sa kratkim plesnim formama. Ljubitelji plesne umetnosti imaće prilike da se upoznaju sa aktuelnim i nastupajućim trendovima u ovoj oblasti kroz premijerno izvedena dela.
Stručni žiri će odabrati finaliste koji će se takmičiti za tri glavne festivalske nagrade (I nagrada – 2000e, II nagrada – 1000e, III nagrada – 500e), kao i za plaketu Aleksandar Izrailovski za inventivnost umetničkog izraza. Po odluci žirija kritike biće dodeljena i nagrada kritike, a tu je i nagrada publike za one takmičare koji poberu najveće simpatije i dobiju najveći aplauz.
Na festivalu se posebna pažnja poklanja domaćim stvaraocima u oblasti umetničke igre kroz podršku za dalji rad i promociju. U okviru takmičarskog programa umetničko veće UBUS-a dodeljuje nagradu Ohrabrenje koreografu iz Srbije. Nagrađeni dobija sredstva za realizaciju premijerne celovečernje predstave.
Prateći program festivala će imati, kao i do sada, ozbiljan osvrt na jednu od gorućih tema umetničke igre u Srbiji – plesnu i baletsku kritiku. U okviru seminara Kritičke prakse u oblasti umetničke igre 4 biće održno niz predavanja, razgovora i radionica sa stručnjacima iz ove oblasti. Takođe prateći program festivala obuhvata edukativanu plesnu radionicu za profesionalne igrače.

stručni žiri

 

 

Stručni žiri:
Ašhen Ataljanc (Srbija), primabalerina i pedagog
Vesna Orlić (Austrija/Srbija), koreograf i pedagog
Andreja Kulešević (Srbija), prvakinja baleta SNP-a i koreograf
Sara Sguotti (Italija), igrač i koreograf / predavač Instituta za umetničku igru
Radu Poklitaru (Ukrajina), koreograf

Žiri kritike:
mr Jelena Kajgo, dramaturg i kritičar umetničke igre
prof. dr Vera Obradović, koreograf
Sanja Krsmanović-Tasić, kritičar umetničke igre

 

SPISAK POLUFINALISTA I FINALISTA (uskoro)
Narodno pozorište u Beogradu, scena Raša Plaović
2. jun / 14h, SELEKCIJA POLUFINALISTA (ulaz slobodan)
3. jun / 20h, SELEKCIJA FINALISTA (ulaz slobodan)
Revijalni program
4. jun 2017.
20h, Narodno pozorište u Beogradu, scena Raša Plaović
SMILjANA MANDUKIĆ – ESEJ U POKRETU
koncept, režija i dramaturgija: Sanja Krsmanović Tasić
Obeležavanja jubileja-saradnja sa projektom Dani Smiljane Mandukić

7. jun 2017.
20h, Bitef teatar
DUNjALUK
koreografija: Miloš Isailović, dobitnik nagrade Dimitrije Parlić za 2016.
igrači: Ana Ignjatović Zagorac, Tamara Pjević, Nataša Gvozdenović, Miona Petrović, Jelena Bulatović, Sara Tošić

10. jun 2017.
20h, Bitef teatar
POKUŠAJ USTANKA IZ FOTELjE
autor: Dušan Murić, dobitnik nagrade Ohrabrenje 2016.
izvođači: Ana Ignjatović Zagorac, Jelena Bulatović, Tamara Pjević, Stefan Veselinović, Dušan Murić
asistent realizacije: Ivana Koraksić
produkcija festivala koreografskih minijatura

Prateći program

29. maj – 11. jun 2017.  
Muzej Narodnog pozorišta u Beogradu
Seminar Kritičke prakse u oblasti umetničke igre 3
– edukacija buduće generacije kritičara u oblasti umetničke igre

Seminar se održava četvrtu godinu za redom kao edukativni program u sklоpu festivala koji je za ovih dvadeset godina postojanja potvrdio svoj značaj za razvoj domaće plesne scene. Cilj i ideja ovog programa je da se mladi, svestrani i obrazovani ljudi zainteresuju za buduću generaciju kritičara u oblasti umetničke igre. Takođe i da se profesionalcima iz sveta umetničke igre prikažu nove kritičke prakse.
SEMINAR sadrži predavanja, radionice i diskusije sa eminentnim ličnostima iz oblasti pozorišne umetnosti i umetničke igre,a ove godine predavači su Sanja Krsmanović Tasić  (kritičar umetničke igre), dr Ksenija Radulović (dramaturg i teatrolog) i ma Tatjana Šehić  (predsednik Agencije za kulturnu diplomatiju  u Beču). RADIONICE bazirane na takmičarskom i revijalnom festivalskom programu vodiće Jelena Kajgo, dramaturg i kritičar umetničke igre, koja je i moderator celog seminara.
O festivalu
Festival koreografskih minijatura, osnovan 1997, međunarodni je plesni festival koji se održava svake godine u maju  u Narodnom pozorištu u Beogradu (Srbija) u organizaciji Udruženja baletskih umetnika Srbije.
Nagrade za najbolje minijature, koje podrazumevaju i novčani iznos, kao i specijalnu nagradu Aleksandar Izrailovski za poseban umetnički izraz, dodeljuje stručni žiri sastavljen od eminentnih umetnika i stručnjaka iz zemlje i inostranstva. Na festivalu nagradu dodeljuje i žiri kritike, ali i publika koja najdužim aplauzom proglašava svog favorita. Najzapaženijem domaćem takmičaru Udruženje baletskih umetnika Srbije uručuje nagradu Ohrabrenje koja podrazumeva podršku u realizaciji celovečernje predstave na sledećem festivalu kao podsticaj za dalji rad.
Revijalni program Festivala koreografskih minijatura predstavlja celovečernje predstave laureata prethodnih takmičenja, kao i priznatih umetnika koje poziva direkcija festivala.
Tribine, izložbe, promocije, prezentacije, plesne radionice, seminari upotpunjuju sadržaj manifestacije čineći je značajnom kao mesto susreta i razmene domaćih i stranih umetnika i stručnjaka, ali i kao dodatnu zanimljivost za ljubitelje umetničke igre.
Festival koreografskih minijatura je projekat od izuzetnog značaja za međunarodnu razmenu u oblasti umetničke igre i umrežavanje institucija kulture, te predstavlja bitno kulturno dešavanje u regionu, ali i šire.
Udruženje baletskih umetnika Srbije
Udruženje baletskih umetnika Srbije (UBUS), organizator Festivala koreografskih minijatura, je profesionalna asocijacija koje okuplja igrače, koreografe, pedagoge, kritičare i teoretičare klasične baletske i savremene plesne orjentacije. Udruženje je osnovano 1962. godine i okuplja blizu 400 članova. U redovima članstva nalaze se brojni znameniti umetnici i stručnjaci u oblasti igre.
Pored festivala UBUS realizuje niz drugih projekata u cilju afirmacije, prezentacije, unapređenja i zaštite interesa umetnika koje predstavlja. Udruženje dodeljuje prestižne strukovne nagrade u oblasti umetničke igre u Srbiji, bavi se izdavaštvom, organizuje debate, izložbe, susrete, koncerte i dr.
Projekte udruženja podržavaju Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, dok je domaćin najvećeg broja događaja Narodno pozorište u Beogradu.
Marko Radojičić 
Marko Radojičić http://bgedtculture.blogspot.rs/
Rođen u Čačku 1982. godine. Inženjer telekomunikacionog saobraćaja. Ljubitelj i pratilac kulturnih dešavanja. Pokrenuo blog o kulturi, Belgrade Edt Culture, u cilju njene popularizacije. Svojim pisanjem želi da promoviše književnost, pozorište, film, izložbe, muziku i igru. Živi i radi u Beogradu. Član UNS-a i međunarodnog udruženja novinara (International Federation of Journalists)
WordPress PopUp Plugin