fbpx
spot_img

A od grčkog doprinosa stripu… (2.)

 

Foto: twitter.com/elengog

              Eto, uz malo truda se možemo uveriti kako se savremeni Grci na polju kulture iskazuju i u vidu stripa!

Foto: tilt.gr/product

Naravno, tu je par stvari koje se danas gotovo podrazumevaju: neke kreacije se ograničavaju na svoja onlajn izdanja, i… mnogi talenti  prosleđuju plodove svoje inspiracije prvenstveno velikim svetskim izdavačima (zašto i ne bi… kao i na ovim obližnjim prostorima), a neretko se i sami fizički otisnu u taj perspektivni daleki svet  pa ne stižemo da ih doživimo kao autentične lokalne veličine. Ne zalazeći previše pojedinačno u potkrepljivanje ovih stavki, evo nekih predstavnika savremene Helade bitnih za strip:

  • Najpre jedna dama, Elena Gogu, koja je inače jedna od nagrađenih na nedavnoj Smotri u Leskovcu! Kad se malo istraži kreativni rad ove lepotice (v. prvu sliku), uključujući i njen twitter nalog, nailazimo na dosta dinamičnih, nasilnih, bajkovitih,  pa i biseksualnih prizora… Dovoljno je da istaknemo ostvarenja Undead i Bloodfest.
Foto: twitter.com/elengog
Foto: twitter.com/elengog
  • Nikos Nikolaidis  je uzgred pomenut kao scenarista uz Frangiadakisov Tetrakosari, a sad možemo istaći i njegov samostalni rad o jednom fudbaleru sa Rodosa, po imenu Makis Roditis. Inače, ova kombinacija imena i prezimena se u pretrazi   najpre javlja uz nekoliko drugih osoba, pa i za već pokojnog filmskog reditelja, tako da proizvolnim traganjem nećemo baš previše otkriti… Ovaj naš Nikos je rođen 1964. (v. lambiek.net)
Foto: lambiek.com
  • Zatim je tu mladi Vasilis Lolos (r. 1981.) od koga će pomenuti ovde samo The Pirates od Coney Island, a nudimo i jednu sočnu zombijevsku facu!
Foto: comicdom-con.gr/en/artists
  • Mladi Janis Milonojanis (Giannis Milonogiannis) je rođen u Merilendu, ali je dobrim delom odrastao na Kritu – od njega je npr. poznat veb strip Old City Blues, sa tekstom na engleskom – izdavača je američki, pa neka vas ne zbuni što se zove Archaia! V. naslovnu sliku, i ovih nekoliko prizora iz njegovog pera:
Foto: artstation.com/milonogiannis
  • Dolazimo i do velikog Ilijasa Kirijazisa (Ηλίας Κυριαζής) – opet relativno mlade snage: u Atini 1978., ali već s početka ovog veka beše dosta aktivan, afirmisan i nagrađivan, radio je malo i sa Lolosom… Svakako ćemo mu nekom narednom prilikom posvetiti malo više pažnje, a sada ćemo pomenuti ostvarenja Manifesto i Blood Opera, koje je objavio  i grčki magazin „9“, a njegov webcomic po imenu Melody iz 2008. je uvršćen u izdanja američkog DC Comics (‘Zuda’) čiji je Kirijazis značajan saradnik.
Foto: iliaskyriazis.com
Foto: iliaskyriazis.com

Kao da nedostaje još… da ove burne prizore začinimo još nečim, da se malo nasmejemo i opustimo? Vrlo može biti… Imalo bi su čim, te nećemo škrtariti ni na komičnom, ali to već ostaje za neki drugi nastavak…

Mišo Koprivica
Mišo Koprivica
Mišo Koprivica je od svog ranog opismenjavanja veliki ljubitelj stripova, a tu sklonost nije zasenio ni razvoj interesovanja prema lepoj književnosti, raznolikoj stručnoj literaturi, prema raznim (sup)kulturnim sadržajima uopšte. Svoje malo bekstvo i nadgradnju nad zamućenom kolotečinom nalazi i u pisanju i konzumiranju poezije, uživanje u slušanju muzike i skromnim porodičnim kretanjima. Oženjen je i otac dvoje dece.