fbpx
spot_img

Ankica Utornik Orčić prisustvuje porodičnom skupu “ORČIĆIJADA“

Spisateljica i humanitarka, dobitnica brojnih priznanja od kojih su najistaknutija „Dama reginona 2018“, „Najelegantnija humanitarka Vojvodine“. Učesnica je najavljene velike manifestacije „Jaka žena“ u Vrnjačkoj Banji. Ankica Utornik Orčić koja ovih dana uveliko piše auotobiografsku knjigu koja će nositi naziv “Zovi me hrabra“.  Ovih dana prisustvuje dugoočekivanoj manifestaciji “Orčićijada“ , koja  je porodični skup njenih braća i sestara i tradicionalno se održava dugi niz godina u Vojvodini, tačnije u Ljutovu, malenom naselju nadomak Subotice, u severnobačkom okrugu, mestu gde su svi Orcići.

Prilikom održavanja ove manifestacije, ovoga puta 10. avgusta, braća, sestre, snaje i zetove, čitav dan se prepuste uživanju, negovanju svoje tradicije, bunjevačke nematerijalne kulturne baštine, evocirajući uspomene na minulo vreme, podsećajući se najlepših trenutaka, kad su njihovi roditelji živeći na Salašu imali divan život sa svojim roditeljima. Uz specifične kolače, peciva, ručak, sportske i ostale igre, Ankica Utornik Orčić je poznata kao studiozna, pozitivna i vesela osoba, te smo sigurni da će druženje biti uz puno radosti i smeha.

Inače, Ankica Utornik Orčić je ponosna na svoje bunjevačko poreklo, poznato po Bačkim salašima. Brojna literatura o Bunjevcima najčešće je vezana za Suboticu, jer očigledno je ovaj grad uvek bio glavno sedište Bunjevaca, i po broju stanovinka i po uglednim građanima koji su obavljali važne poslove u varoši. Tradicionalni način izvođenja narodnih pesama kod Bunjevaca “takozvana“ groktalica uvršten je u nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije. 
Marko Spirić
(Novinar i organizator estradnih dešavanja)

Kontakt: 063/188-5-998

e-mail: [email protected]

Marko Spirić
Urednik portala "Pokazivač". Dugogodišnji radijski voditelj, novinar, marketing saradnik, dopisnik dnevnih i nedeljnih novina, časopisa i portala. Intervjuiše poznate ličnosti, prati estradna desavanja, piše životne priče... Humanitarac čija dela koja je činio i čini za ljude i životinje govore o njemu. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja za doprinos u novinarstvu na prestižnim manifestacijama. Rođen 1986. godine, živi i radi u Vranju.