13. Decembra 2019. | 03:32
Početna / Drugo / Ankica Utornik Orčić prisustvuje porodičnom skupu ”ORČIĆIJADA”

Ankica Utornik Orčić prisustvuje porodičnom skupu ”ORČIĆIJADA”

Spisateljica i humanitarka, dobitnica brojnih priznanja od kojih su najistaknutija “Dama reginona 2018”, “Najelegantnija humanitarka Vojvodine”. Učesnica je najavljene velike manifestacije “Jaka žena” u Vrnjačkoj Banji. Ankica Utornik Orčić koja ovih dana uveliko piše auotobiografsku knjigu koja će nositi naziv ”Zovi me hrabra”.  Ovih dana prisustvuje dugoočekivanoj manifestaciji ”Orčićijada” , koja  je porodični skup njenih braća i sestara i tradicionalno se održava dugi niz godina u Vojvodini, tačnije u Ljutovu, malenom naselju nadomak Subotice, u severnobačkom okrugu, mestu gde su svi Orcići.

Prilikom održavanja ove manifestacije, ovoga puta 10. avgusta, braća, sestre, snaje i zetove, čitav dan se prepuste uživanju, negovanju svoje tradicije, bunjevačke nematerijalne kulturne baštine, evocirajući uspomene na minulo vreme, podsećajući se najlepših trenutaka, kad su njihovi roditelji živeći na Salašu imali divan život sa svojim roditeljima. Uz specifične kolače, peciva, ručak, sportske i ostale igre, Ankica Utornik Orčić je poznata kao studiozna, pozitivna i vesela osoba, te smo sigurni da će druženje biti uz puno radosti i smeha.

Inače, Ankica Utornik Orčić je ponosna na svoje bunjevačko poreklo, poznato po Bačkim salašima. Brojna literatura o Bunjevcima najčešće je vezana za Suboticu, jer očigledno je ovaj grad uvek bio glavno sedište Bunjevaca, i po broju stanovinka i po uglednim građanima koji su obavljali važne poslove u varoši. Tradicionalni način izvođenja narodnih pesama kod Bunjevaca ”takozvana” groktalica uvršten je u nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije. 
Marko Spirić
(Novinar i organizator estradnih dešavanja)

Kontakt: 063/188-5-998

e-mail: spiric017@hotmail.com

Share on Facebook
Facebook
Novakujem

O autoru: Marko Spirić

Marko Spirić
Rođen 1986. godine. Živi i radi u Vranju. Radijski voditelj, novinar i estradni menadžer. Saradnik portala „Svet plus“ i „Pokazivač“. „Niko ne moze biti nista drugo niti moze dostici nesto drugo,ako najpre ne bude ono sto jeste...Vrlo je važno voleti druge, ali je jednako tako važno pomoći i drugima da nas vole!”