fbpx
spot_img

Beograd je imao 78 gradonačelnika, ali slučaj Filipa Filipovića je jedinstven

Beograd bi u narednim mesecima trebalo da dobije novog gradonačelnika. Biće to nastavak duge tradicije. Na čelu najvažnijeg grada u Srbiji od 1839. godine smenilo se 78 funkcionera, a jedan od njih ostaće upamćen i po tome što je imao ubedljivo najkraći mandat u istoriji!


Bila je to 1920. godine kada su se u avgustu mesecu članovi Komunističke partije Jugoslavije elegantnim automobilom kretali ulicama Beograda u predizbornoj kampanji.

Kandidat za gradonačelnika Beograda bio je Filip Filipović, matematičar i revolucionar. U istoriji srpske prestonice ostaće upamćen kao jedan od osnivača KP Jugoslavije i njen prvi sekretar.

Pisalo se tada da je Filipović bio veoma povezan svojim radom sa Beogradom, te da nije bilo partijske ili sindikalne organizacije gde nije održao sastanak ili predavanje. Beograd mu je takvu posvećenost uzvratio glasovima, te je Filip postao gradonačelnik 25. avgusta 1920. godine. Međutim, njegova uprava nije dugo potrajala – tačno jedan dan!

Još jedan ulazak u istoriju

FOTO: WIKIPEDIA/VITRIDEN

Ironično, Filipović je ušao u istoriju zahvaljujući još jednoj zanimljivosti – njegovo ime piše na najstarijem beogradskom grafitu.

Konzervirani natpis sa sloganom “Glasajte za Filipa Filipovića” i danas se nalazi u Sremskoj ulici u Beogradu. Može se videti kada se od Albanije spuštate ka Zelenom vencu.

Izvor: istorijskizabavnik.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.