fbpx
spot_img

Članice Kola srpskih sestara MO Kragujevac u poseti Udruženju Kragujevčana u Beogradu

Na poziv Udruženja Kragujevčana u Beogradu, članice kragujevačkog MO Kola srpskih sestara posetile su Udruženje 26.02.2015. godine. Goste i sve prisutne pozdravio je predsednik udruženja gospodin Zoran Matović.

U radnom delu Kragujevčanke su nastupile sa sledećim sadržajem:

1. Monografiju KSS MO Kragujevac „110 godina rodoljublja,dobročinstva i prosvetiteljstva“ predstavila je Lela Vujošević,autor i članica Kola.

2.Temu „Značaj ruskih emigranata u naučnom i kulturnom životu međuratnog Kragujevca“izložila je Ljubica Žikić, predsednica MO Kola srpskih sestara.

U muzičkom delu programa nastupila je članica Kola Gordana Veličković sa 4 kompozicije.

Prisutni su sa pažnjom propratili program, učestvovali u diskusiji,nakon čega je usledilo osveženje i druženje sugrađana. Razmenjena su mišljenja, prihvaćene sugestije, razgledana izložba u holu.

Inače, prijatelje u Beogradu zajedno sa predsednicom MO KSS Ljubicom Žikić posetile su i podpredsednica Tatjana Marinković i članice Kola Verica Milićević, Lela Vujošević, Slobodanka Stašič, Gordana Veličković i Marica Mladenović.

KOLO SRPSKIH SESTARA
KOLO SRPSKIH SESTARA
Kolo srpskih sestara MO Kragujevac baštini tradiciju Šumadijskog kola srpskih sestara koje je osnovano 14. (27) septembra 1903. godine, iste godine kao i beogradsko Kolo srpskih sestara. Osnovano je kao građansko žensko udruženje patriotske orijentacije, s ciljem promovisanja «nacionalno-patriotskih, kulturno-prosvetnih i humanih ciljeva». Ideja za osnivanjem Kola srpskih sestara potekla je od Nadežde Petrović, slikarke i Delfe Ivanić, nastavnice, a ime udruženju dao je Branislav Nušić, književnik, koji je sa Ivanom Ivanićem, diplomatom, napisao Statut društva.