fbpx
spot_img

Estragon i Vladimir – večiti putnici u traganju za smislom života

351653e755881326cf7fb1d402d2c77d.image.180x180

 

–       Je l’ idemo?

–       Idemo!

–       A gde?

–       Ne znam.

Novi je dan. Mogućnosti je bezbroj. Možemo u šetnju, na posao, ili da sređujemo sobu, pa čak I da sačekamo nekog. A koliko dugo bi trebalo da čekamo? Eh, ne bih znala… Možda pet minuta, sat vremena, čitav dan ili … dosta dugo?

Vladimir I Estragon ne znaju koliko dugo, ali ipak čekaju jer nemaju štada rade. Svaki njihov dan je prazan, neiskorišćen, mada, kako bi ga drugačije I iskoristili kada su u takvim pozicijama.

Drum, drvo I njih dvojica. Stoje, prozbore koju i tako u krug. I to je život. Ali, to nije življenje, već preživljavanje. Oni čekaju nekoga ko bi im omogućio da žive, a taj neko je Godo. Čekaju Godoa. On je njihova nada. Ali kako nekome može biti nada onaj ko tuče dečaka? Može zato što nemaju bolju. Oni svakog trenutka očekuju spas, a ni sami ne znaju  šta taj spas nosi. Ne znaju ni kako bi provodili dane nakon njega, samo znaju da čekaju, čekaju Godoa.

Svako ima svoju filozofiju života, pa čak I Didi I Gogo. Koliko ljudi, toliko ćudi.Život ponekad natera čoveka da mu smisao života postane drugačiji. Prošlost, sadašnjost, budućnost. Svako sagledava situaciju iz različitog ugla. A naši “večiti putnici u traganju za smislom života…njima kvalitet života nije bitan. Oni ne znaju čemu teže, bitno je da dočekaju novo jutro. A kad ga dočekaju, oni će čekati Godoa.

Autor: Ivana Milojević

odeljenje IV7

Prva kragujevačka gimnazija

Profesor: Simonida Pavlović

Vesna Antonijević
Vesna Antonijević
Rođena je 29.juna 1969. godine u Kragujevcu. Završila je ekonomsku školu. Zaposlena je kao administrativni radnik u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji. Voli ljude, druženje, muziku, dobru knjigu. Ponosna je mama tri devojčice.