fbpx
spot_img

Gagine priče za decu i odrasle: Spavanje

Dan, noć, dan noć, proleće, leto, jesen, zima prođe i druga godina. 

Uki lepo raste i sve je veći i veći.

Ali sve manje voli da spava danju. Spava mu se, ali se junački bori sa snom i uspeva da ostane budan. Mama i tata su se baš mučili kako da ga uspavaju. Probali su i sa crtanim filmovima na televizoru, davali mu i u telefon da gleda. Gleda Uki crtane i taman kad svi pomisle da je zaspao, a on protrese glavu i skoči: 

– Neću spavam. Gotovo spavanje.

Bile su to prave muke, jer maleni dečaci i devojčice treba da spavaju da porastu veliki.

– Uki, znaš li zašto ti ne možeš da zaspiš? – pitala ga je jednom baba.

– Zašto?

– Zato što ne znaš kako se to radi. Ti si mali i još nisi naučio.  – priča baba, a Uki sluša zainteresovano –   Mama, tata, baba i deda lako zaspu, jer su veliki i znaju kako se to radi.

–  A kako se to zaspi?

– Sad ću ja da ti pokažem. Prvo podigni  malo jednu ruku, pa je spusti, pa podigni drugu ruku, pa je spusti. – baba mu pokazuje kako da opusti ruke – onda digni jednu nogu, pa je spusti, pa drugu nogu, pa spusti.  – Uki sve sluša i radi kako mu baba pokazuje – sad zatvori oči. – Uki zatvori oči. – sad slušaj kako je tiho. Da li se nešto čuje na ulici? Ha, čuje se, prolazi neki auto… sad je opet tiho… Sad se čuje pas. ..Sad se ne čuje ništa. Ne čuje se ništa jer svi spavaju. – baba je pričala tiho, i sve tiše i kad je pogledala pored sebe, Uki je spavao.

Baba je bila baš srećna što je Uki ovoga puta uspeo da zaspi. Gledala je u maleno lice i drage ruke koje su virile iznad pokrivača i osećala kako joj srce raste. Nestašni dečaci i devojčice, najslađi su kad mirno spavaju. 

Vremenom se uspavljivao uz priče, ali kako je rastao, opet nije želeo da spava preko dana. Kad je imao 4,5 godine ni priče više nisu pomagale.

– Uki, ti ne voliš da spavaš? – pitala ga je baba.

– Ne volim.

– Zašto?

– Sve nešto propuštam, kad spavam – ozbiljno je odgovorio Uki, a baba se baš iznenadila.

– Uki, dobro si to primetio. Potpuno si u pravu da ljudi koji ništa ne rade, mnogo propuštaju u životu. Život je pun lepih stvari i treba u njima uživati. Baš je glupo ako danas nešto novo ne saznamo i ne naučimo. Ipak za malene dečake i devojčice spavanje je važno. Deca najviše rastu kad spavaju I sanjaju lepe snove. Ako sanjaš kako se igraš, ništa nećeš da propustiš. Hajmo sad na spavanje. Hajde, ko će pre da zaspi:

HAJDE UKI, UKICE

SAD ZATVORI  OKICE, 

SAN ĆE TEBI BRZO DOĆI

U CARSTVO SNOVA  TI ĆEŠ  POĆI.

Dragana Kiklić
Dragana Kiklić
Jagodinka. Uživa da uči, ali dugogodišnja težnja ka znanju donela joj je samo "saznanje o neznanju". Ipak, trudi se da svaki put kad "od života dobije limun, napravi limunadu”.