fbpx
spot_img

Gordana Maksimović: Vaše reči imaju moć

  Kada bi ste samo znali koliko vaše reči imaju moć, pazili bi kakve reči upućujete i sebi i drugima. Vaše reči mogu da podignu, ali i da spuste, da osnaže, ali i da vam donesu nemoć, da ohrabre, ali i da uplaše… i mnogo toga one mogu. Važno je šta mislite, šta radite i naravno šta govorite.

  Jezik je oštriji od mača, jer reči su kao nevidljivi noževi, seku duboko, a rane zarastaju sporo. A odapetu strelu i izgovorenu reč teško je vratiti, kaže jedna indijska poslovica.

    Zato budite svesni svojih izgovorenih reči, jer kada pređu preko vaših usana, nema nazad. Kao što rekoh vaše reči bilo da su dobre ili loše nekome mogu doneti mnogo, a nekome mogu uzeti sve. Pamte se vaše reči i ostavljaju trag u duši, budite toga svesni pre nego što se reči razliju preko vaših usana.

   Imajte to na pameti kada sretnete nekoga. Koje će biti prve vaše reči? Da li će vaš fokus biti na nečemu dobrom, ili ćete prvo na nekome ili kod nekoga primetiti nešto loše.Na primer sretnete prijateljicu i primetite na njoj novu lepu haljinu, svež izgled, divnu tašnu i uputite joj komliment, a ona u to i  poveruje, verujte da ćete joj ulepšati dan. Učinite li slučajno drugačije, pa vam pažnju privuče njeno bledo lice, umorne oči i pri tome pridodate koju reč:“izgledaš umorno, da nisi bolesna,“ verujte da ćete biti zaslužni za dalji tok tog dana.

  Koliko samo ima snagu izgovorena reč možemo videti u mudroj priči: Blagotvorna reč                     

Jednom je neki svetac šetao prirodom i dok je prolazio pored malog sela, prišla mu je uplakana žena preklinjući ga dođe pomoći bolesnom detetu. Otišao je u selo i gomila se okupila oko njega, jer je takva osoba bila redak prizor. Doneli su mu bolesno dete, a on je iznad njega izgovorio molitvu.

– Zar stvarno misliš da će mu tvoja molitva pomoći kad ni lekarska intervencija to nije uspela? – uzviknuo je čovek iz okupljene gomile.

– Šta ti znaš o ovim stvarima!? Ti si jedna obična budala! – odgovori svetac čoveku.

    Čovek se strašno naljutio i njegovo je lice pocrvenelo te je počeo besneti. Taman je hteo nešto reći, te potrčati i napasti sveca, ali mu je on prišao i rekao:

– Ako jedna reč ima toliku snagu da te učini tako ljutitim i crvenim, zašto ne bi neka druga imala moć da izleči?

    I tako je toga dana svetac izlečio dvoje ljudi…“

  Da li se nešto ovde može dodati ili oduzeti? Mudra je ovo a priča, a velika istina. Još je Isus rekao neka bude po veri vašoj. Vera je važna u svim životnim okolnostima i kada u životu ide dobro, ali i kade je manje dobro.Vera vas uzdiže, daje snagu, ponekad i krila. Kada nju izgubite na putovanju zvanom život, takvo putovanje je teško i ispunjeno samo brigama, sumljama i strahovima. Na takav put, radije ne idite. Sačekajte da se vera probudi u vama, da ojačate, osnažite se i priglite verovanje da su mnoge stvari u životu moguće, dostižne i vama dostupne. Ako krenete sa verom sve prepreke koje će se javljati na putu, lakše ćete prebroditi i nastavljati dalje.

  Vaše izgovorene reči mogu nečiju veru da probude ili da je ugase. Budite neko ko hrabri, ko uliva veru, snagu i volju da se u životu na mnoge stvari može gledati na jedan posve drugačiji način. Nemojte odmah kada ne krene onako kako ste zamislili da klonete i odustanete. Tu je važno da prigrlite svoju veru, da joj poverujete da će sve biti onako kako mora biti i da će sve biti za vaše najveće dobro. Kada sebe ubedite da je to tako, verujte da će vam život biti i lepši i lakši.

  Ako u nemate lepe, dobre, uzvišene, nežne, dopadljive reči, da uputite sebi i drugima, možda je bolje ponekad samo da odćutite i pustite vreme da prođe. Bolje je ne reći ništa i ostati nem, nego nekome slomiti snove u sitne komade. Morate znati da vaše reči imaju neverovatnu moć, ako vam osoba kojoj se obraćate bezrezervno veruje. Takvoj osobi vaše reči mogu biti melem ili so na ranu. Imajte to na umu kad god želite nekome uputiti i reči hvale i ohrabrenja, ali pogotovu kada nekome upućujete kritiku, budite pažljivi i birajte reči.

Gordana Maksimović
Gordana Maksimović
Dipl. defektolog-master logoped iz Kraljeva. Gordana je motivaciski govornik i životni trener, kao i autor jako posećenog bloga, you tube kanala i životnog priručnika MIRIS POZITIVNOG DUHA. Svet bi bio mnogo bolji kada bismo prvo radili na sebi i sopstvenim razvojem bili primer drugima, da uvide da sve može drugačije. Ja to radim ,a vi?