fbpx
spot_img

Hvala Vuku za azbuku

U Tuzli je u subotu, 22. aprila, u prostorijama Društva održana lutkarska predstava za djecu „Hvala Vuku za azbuku“ u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“. Na ovaj način obilježen je Međunarodni dan knjige, naglašena važnost jezika i pisma, ali i promocija čitanja.

Zanimljiva, vedra i duhovita lutkarska predstava za djecu govori o azbuci i Vuku Stefanoviću Karadžiću. Predstava je nastala kao dio borbe za opstanak ćiriličnog pisma, jer je pismo stub svakog nacionalnog i kulturnog identiteta. Kroz predstavu djeca su saznala kako su neka slova dospjela u azbuku, dobili su i recept za lako učenje azbuke. Pored savjeta za učenje uz muziku, mogla su se čuti imena mnogih znamenitih ličnosti: Vuk Stefanopvić Karadžić, Sava Mrkalj, Jernej Kopitar, Pavel Šafarik, Lukijan Mušicki, Johan Volfgang Gete, Filip Višnjić … Zagonetke, pitalice, brzalice, poslovice su bogatstvo koje su mališani imali priliku da čuju.

Režiser i glumac Cvetin Aničić nakon predstave „Hvala Vuku za azbuku“, koja je oduševila i nasmijala prisutne, održao je lutkarsku radionicu.

Dragi gosti, učenici JU OŠ „Veljko Čubrilović“ iz Priboja, sa domaćinima, djecom iz sekcije „Jutra plavog sljeza“, uživali su u druženju i zajedničkim aktivnostima.

Jutra plavog sljeza Tuzla
Jutra plavog sljeza Tuzla
Sekcija okuplja učenike iz više tuzlanskih osnovnih škola. Zadatak njenih članova je očuvanje i njegovanje srpskog jezika, pisma i kulturnog i vjerskog identiteta. Sekciju vodi nastavnik srpskog jezika i književnosti Mirjana Lazarević.